2023 kan være siste året det er lov å kaste mat
Alt tyder på at matkasting i matvarebransjen blir ulovlig fra neste år.
Organisasjonen Framtiden i våre hender har i lang tid kjempet for å få på plass en matkastelov. En slik regulering har også vært etterlyst fra andre aktører, men nå ser det ut til at noe er i ferd med å skje.
Regjeringspartiene har i Hurdalsplattformen lovet å jobbe fram en matkastelov for å komme matsvinnet til livs. Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti starter nå utredningen av loven, med mål om at den skal være klar i 2024.
Slutt på matkasting
En ny lov vil i så fall innebære at matvarebransjen ikke lenger kan kaste mat rett i søppelspannet slik som i dag.
Enorme mengder fullt spiselig mat havner nemlig hvert år rett søppeldunker og containere, og Framtiden i våre hender beskriver regjeringens beslutning om å ta grep for å få slutt på matkastningen som en stor seier.
– Vi må halvere matsvinnet innen 2030. For å få til det trenger vi en matkastelov som en brekkstang inn i søppelcontainere over hele landet for å redde maten, skriver leder Anja Bakken Riise i en kommentar på organisasjonens egen hjemmeside.
Gjennom et nytt lovverk blir matbransjen pålagt å ta mer ansvar for å redusere matsvinnet.
Gulrot og pisk
Stortingspolitiker Geir Pollestad (SP) bekrefter overfor Rogalands Avis at en ny matkastelov er på vei. Et arbeid med å sette ned et utvalg som skal komme med et lovforslag er snart klart, og det jobbes langs to spor i forhold til matsvinnet.
Det ene handler om dialog med matvarebransjen, mens det andre sporet går på bevisstgjøring av den enkelte forbruker.
Mange har etterlyst sterkere lut fra regjeringens side når det gjelder kampen mot matsvinnet. De siste årene har skiftende regjeringer måtte tåle mye kritikk for treghet med å utarbeide en matkastelov.
– Det er vanskelig å finne balansen mellom gulrot og pisk. En har jobbet med å få på plass frivillige avtaler. I 2017 kom det en bransjeavtale på plass som alle de store er med på. Vi vil ikke at en lov skal forkludre det arbeidet som er gjort og gjøres, sier Pollestad til Rogalands Avis
Kaster 200 brød i minuttet
Framtiden i våre hender peker på at en lov må innbefatte en så helhetlig løsning som mulig, hvor håndtering og forebygging av matsvinn i følger hele verdikjeden.
– Det viktigste er at en lov vil forplikte og motivere dagligvarebutikkene, matvareprodusentene og grossistene til å forebygge matsvinn, understreker Riise.
For å forstå noe av omfanget av matsvinnet, sier hun maten som kastes i Norge kunne mettet en million mennesker. Bare når det gjelder brød, kastes det nærmere 100 millioner av dem årlig. Dette innebærer at det hvert minutt i Norge i gjennomsnitt går 200 brød rett i avfallsdunkene. Ofte er dette brød matbutikkene ikke får solgt.