21 kirker skal være ødelagt
En folkemengde gikk løs på flere kirker og hundrevis av hjem i Punjab-provinsen i Pakistan. – Vi frykter for de kristne minoritetene, sier Stefanusalliansen.
Det var etter anklager om blasfemi mot islam i Pakistans mest befolkede provins, Punjab, at en folkemengde vandaliserte både kirker og hjem.
Angrepene skjedde i byen Jaranwala i Faisalabad-distriktet som ligger nord-øst i landet.
Nyheten er blant annet omtalt av CNN.
Words fail me as I write this. We, Bishops, Priests and lay people are deeply pained and distressed at the Jaranwala incident in the Faisalabad District in Pakistan. A church building is being burnt as I type this message. Bibles have been desecrated and Christians have been… pic.twitter.com/xruE83NPXL
— Bishop Azad Marshall (@BishopAzadM) August 16, 2023
Ifølge en politirapport som amerikanske nyhetskanalen har innhentet, skal to kristne menn ha bli siktet av lokalpolitiet for å «vanhellige den hellige Koranen og misbruk av profeten Mohammed».
Misjonsorganisasjonen Stefanusalliansen melder torsdag, via sine partnere i Pakistan, om 21 ødelagte kirker.
Antall ødelagte kirker stiger
Den nasjonale kommisjonen for menneskerettigheter i Pakistan kaller situasjonen trist og skammelig.
– Frekvensen og omfanget av slike angrep er systematiske, voldelige og ofte uholdbare. Og de ser ut til å ha økt i løpet av de siste årene, uttalte menneskerettighetskommisjonen i Pakistan via nyhetsbyrået Reuters.
Stefanusalliansens partner Human Friends Organization (HFO) er til stede i Faisalabad.
De rapporterer om 21 ødelagte kirker så langt. Onsdag var tallet åtte.
I tillegg forteller de om skrekkslagne kristne som har gjemt seg på åkrer for å komme fra mobbens herjinger i live.
Yasir Talib, som jobber for Senter for sosial rettferdighet og som var i Jaranwala på tidspunktet for hendelsen, sa til CNN at en folkemengde vandaliserte og satte fyr på hjemmet til en kristen mann, som de anklaget for å ha kommet med blasfemiske kommentarer mot islam.
– Flere kirker inkludert byens katolske kirke, Frelsesarmeens kirke og pinsekirken, ble også vandalisert og satt i brann, sa Talib.
Kontroversiell blasfemilov
Blasfemi er straffbart med døden i Pakistan. Selv om ingen noen gang har blitt henrettet for det, har mange anklagede mennesker blitt lynsjet av rasende folkemengder.
En tidligere provinsguvernør og en minoritetsminister har også blitt skutt og drept på grunn av blasfemianklager.
Johannes Morken er redaktør i misjonsorganisasjonen Stefanusalliansen og er opprørt over bildene fra Pakistan.
– Dette er ekstremister som uten bevis tar blasfemiloven i egne hender. Og regjeringen gjør så godt som ingenting med problemet, sier Morken til Dagen.
Stefanusalliansen følger situasjonen i Pakistan tett og har kontakt med sitt kristne nettverk i landet.
Han forteller at kristne og andre religiøse minoriteter lenge har vært utsatt for det han kaller et «grufullt maktmiddel».
– Blasfemiloven er i ferd med å ødelegge Pakistan. Ekstremistene får herje uten at noen reagerer. Bildene fra Faisalabad viser at volden trappes opp. Vi er redde på vegne av kristne og religiøse minoriteter i landet fremover, sier han.
Avviser sammenheng med Sverige-hendelser
Stefanusalliansen har tidligere kommentert koranbrenningene i Sverige tidligere i år.
De skrev at ekstremistiske grupper i Pakistan har advart om angrep på kristne som svar på koranbrenning i Stockholm.
Morken tror likevel ikke det er en sammenheng med angrepene i Jaranwala.
– Ingen meldinger tyder på det. Angrepene følger tvert imot ekstremistenes vanlige mønster i Pakistan.
Han utdyper:
– De beskylder noen for å ha sagt eller gjort noe som de mener fornærmer Koranen eller profeten. Når anklagen rettes mot en kristen eller folk fra andre minoriteter, lar mobben hatet og volden gå ut over et helt lokalsamfunn. Dette er dypt tragisk, sier Morken.
USA «dypt bekymret»
En video av New York Post på Youtube viser noen av angrepene og mennesker som brenner og ødelegger bygg med kors på tak og vegger.
Se videoen her:
Fra USA uttalte visetalsmann i det amerikanske utenriksdepartementet, Vedant Patel, seg i en pressekonferanse etter angrepene i Pakistan:
– Vi oppfordrer pakistanske myndigheter til å gjennomføre en fullstendig etterforskning av disse påstandene og ber om ro, sa Patel, gjengitt av Reuters.
Han sa videre at USA støtter den «fredelige» ytringsfriheten men at «hendelser av religiøst motivert vold, vold eller trussel om vold aldri er en akseptabel for fot ytring».