315 gravlagt etter Boko Haram-massakre i Nigeria

Da soldatene i byen Gamboru Ngala i Nigeria dro for å lete etter de bortførte skolejentene, slo Boko Haram til mot den vergeløse byen. Til nå er over 300 ofre for massakren gravlagt.

Publisert Sist oppdatert

Fort­satt letes det etter lik etter at Boko Haram la 200 hus og et mar­ked i grus i Gam­boru Ngala nord­øst i Ni­ge­ria.

An­gre­pet sist man­dag skjed­de da sol­da­te­ne som skul­le be­skyt­te byen, ble flyt­tet for å delta i jak­ten på isla­mis­te­ne i Boko Haram som har kid­nap­pet over 200 skole­jen­ter, opp­ly­ser den ni­ge­ri­ans­ke se­na­to­ren Ahmed Zanna til The Guar­di­an.

Der­med lå byen ube­vok­tet, og de yt­ter­lig­gå­en­de isla­mis­te­ne an­grep.

Byen lig­ger like ved gren­sen til Ka­me­run, og en helse­ar­bei­der i den ka­me­runs­ke hæren for­tel­ler at of­re­ne bærer tegn på mas­siv volds­bruk.

- Noen av dem var brent til døde. Det var for­fer­de­lig. Men­nes­ker fikk stru­pe­ne skå­ret over, andre ble skutt, sier han.

Inn­byg­ge­re opp­gir at an­gri­per­ne som kom i pans­re­de kjøre­tøy­er og mo­tor­syk­ler, bruk­te meng­der av eks­plo­si­ver.

Masse­gra­ver

Siden an­gre­pet har inn­byg­ge­re i Gam­boru Ngala brukt tiden til å grave og lete etter slekt­nin­ger i rui­ne­ne, opp­ly­ser øyen­vit­ner til avi­sen Daily Trust.

Også byens størs­te mar­ked ble øde­lagt under stor­min­gen, også der gra­ves det fram lik.

- Vi har gått fra hus til hus og har fun­net mange døde. Mange menn og kvin­ner ble drept, og også barn. Det er mange masse­gra­ver her nå, for det er ikke mulig å grav­leg­ge de døde hver for seg, sier Kolo Abba­ram, en fri­vil­lig hjelpe­ar­bei­der.

Det er fare for epi­de­mi­er på grunn av de mange li­ke­ne, men det er fort­satt ikke kom­met hu­ma­ni­tær hjelp uten­fra.

- Ingen hjelp

Gam­boru Ngala lig­ger av­si­des, på gren­sen til Ka­me­run. Ei bru som for­bin­der byen og res­ten av del­sta­ten Borno er øde­lagt, der­med er det ikke mulig å brin­ge inn for­sy­nin­ger med laste­bi­ler, opp­ly­ser øyen­vit­ner til Daily Trust.

Først tors­dag, tre dager etter at mas­sa­kren ble kjent, be­kref­tet kon­to­ret til pre­si­dent Jo­nat­han Good­lu­ck at «mange men­nes­ker var drept av et stort an­tall opp­rø­re­re» i Gam­boru Ngala.

Selv om både lo­ka­le po­li­ti­ke­re og øyen­vit­ner sier at rundt 300 ble drept, fram­hol­der pre­si­den­tens tals­mann at døds­tal­let er over­dre­vet. Han sier også at det er umu­lig å få tak i an­gri­per­ne fordi de for­svant over gren­sen til Ka­me­run etter an­gre­pet.

Kjen­di­ser

Kon­flik­ten i Ni­ge­ria har fått stor opp­merk­som­het etter at Boko Haram send­te ut en video i be­gyn­nel­sen av uken der grup­pas leder truer med å selge de kid­nap­pe­de skole­jen­te­ne som sla­ver.

Både USA, Stor­bri­tan­nia og Frank­ri­ke vars­let at de vil sende per­so­nell til Ni­ge­ria i et for­søk på å finne jen­te­ne.

En rekke kjen­di­ser har en­ga­sjert seg i saken, blant annet skue­spil­le­ren An­ge­lina Jolie og pa­kis­tans­ke Mala­la You­safzai, som over­lev­de etter å ha blitt skutt i hodet av Ta­li­ban på en skole­buss.

Også USAs første­dame Michel­le Obama har en­ga­sjert seg i kam­pan­jen for å få satt jen­te­ne fri.

NTB

Powered by Labrador CMS