32.000 familier får en gratis bibel i 2014
I oktober skal team fra Ungdom i Oppdrag gå fra dør til dør i Finnmark og dele ut gratis bibel til alle som vil ha.
- Vi har en drøm, innleder Andreas Nordli, leder for Ungdom i Oppdrag. Drømmen er å dele ut en bibel til alle hjem i hele Norge, men de har bestemt seg for å begynne i Finnmark.
- På Facebook: Bibelen til alle
- Nettside: bibelentilalle.org
Bakgrunnen er grunnlovsjubileet i 2014 og reformasjonsjubileet i 2017.
- Bibelen er verdens mest trykte, oversatte og sannsynligvis mest leste bok. Den ligger som et fundament for vår sivilisasjon, og dermed også for grunnloven vår, sier han.
Nordli understreker at det ikke er nok å bare dele ut Bibelen, og tenke at alt skal ordne seg selv.
- Vi gjør det for å skape bevegelse om Bibelen som bok, og for å sette den inn i en kontekst. Vi ønsker å sette den på dagsordenen og skape debatt. Videre ønsker vi å hjelpe mennesker til å lese den.
Til hele verden
Aksjonen er et ledd i en visjon som Youth With A Mission (YWAM) har internasjonalt, om å dele ut bibler til alle husstander i hele verden innen utgangen av 2029.
- Det er en idé og en målsetting. Når vi nå går i gang i Finnmark, blir vi først ute i Europa, opplyser Nordli.
For noen år tilbake ble Bibelen delt ut til alle husstander på Hawaii, og gode erfaringer ble høstet av det. Bibelen ble aktualisert og det skjedde en menighetsvekst i etterkant, uten at man kan si at det skyldtes utdelingen. Da Loren Cunningham, grunnleggeren av YWAM, besøkte Norge i fjor, fortalte han om bibelaksjonen. Han har lenge båret på drømmen om å gjøre det til en global aksjon.
32.000 bibler
Litt over 32.000 bibler skal deles ut i perioden fra 1. til 19. oktober. Når 200 går fra dør til dør i 15 dager, rekker de over hele Finnmark.
For å skape blest om aksjonen, blir det arrangement med lokale menigheter i fire byer. Loren Cunningham vil også delta, og tankesmien Skaperkraft skal arrangere seminar om det kristne samfunnsengasjementet.
Hermund Haaland, daglig leder, opplyser at de kommer til å følge deler av turnéen og arrangere seminar.
- Hva tenker du om selve idéen med å dele ut bibler til alle?
- Den synes jeg er fantastisk. Det er veldig verdifullt å kunne minne det norske folk på Bibelen som kulturbærer og som Guds Ord. Det er et kjempeflott initiativ, og jeg håper at menighetene hiver seg på og tar det som et fellesprosjekt, sier Haaland.
Optimist
Prosjektet vil koste cirka to millioner. Det er penger som Ungdom i Oppdrag ikke har, men Nordli er optimist og håper at mange vil tenne på idéen og gi sin støtte.
Som et ledd i forberedelsene har de ringt rundt 100 tilfeldig valgte innbyggere i Finnmark for å høre om de har en bibel. 39 svarte at de ikke hadde noen bibel hjemme, over 90 sa at de ønsket den i tradisjonell form. Bare én ønsket en digital bibel.
- Å ringe 100 er ikke nok til at dette er representativt, men det gir oss i alle fall en pekepinn, sier Nordli.
Bibelen som skal deles ut er «Bibelen Guds ord», som er den norske utgaven av King James-bibelen. Prisen vil ligge på 60 kroner per stykk, og inkluderer alle utgifter i forbindelse med kampanjen. Hermon skal trykke biblene, uten å tjene noe på det.
Et kall og en misjonstjeneste
Forlagssjef Svein Andersen forteller at han har drevet med utdeling av bøker siden han ble frelst under Jesusvekkelsen på 70-tallet. Han hadde bare vært kristen i et par år da han sponset og delte ut en evangeliseringsbok til alle husstander i sin hjemby i Østfold.
- Jeg har stor tro på Guds Ord og et vitnesbyrd om Jesus i skriftlig form. Når Bibelen gis som en gave, kan mottakeren velge om han vil sette den i bokhyllen eller gi den plass på stuebordet.
Andersen sier han ser på oppdraget som et kall og en misjonstjeneste, og håper at de som forlag kan være en av sponsorene.
Fra Hermon-sjefen får vi opplyst at Bibelen som skal deles ut, ville kostet mellom 300 og 400 kroner i butikken.
- Det øker sannsynligheten for at flere vil lese i den, tror han.
En god mulighet
Per Bradley, pastor i Metodistkirken i Hammerfest, omtaler bibelprosjektet som kjempespennende.
- Jeg tenker at det kan bli en veldig god mulighet for oss til å nå ut til folk, sier han.
Det er ikke lenge siden han fikk informasjon om prosjektet, så menighetene i Hammerfest har ennå ikke fått snakket sammen.
- Dette er jo et prosjekt som er avhengig av at vi som menighet står sammen, sier han.
- 39 av 100 oppga at de ikke hadde en bibel hjemme. Er det mange i Finnmark som ikke har noen bibel?
- Det har jeg ingen formening om. Jeg tenker at selv om folk har en bibel, så er det uansett et godt initiativ å sette fokus på den, og få menighetene til å snakke om den.
Nordli opplyser at de kommer til å lage flere lett tilgjengelig videoer som blant annet vil forklare hva Bibelen er, hvordan man kan begynne å lese i den, hvilke tema den tar opp og hvordan man får tak i en bibelleseplan.
- Vi jobber med en innledning til hver enkelt bok i Bibelen som forteller hvem som har skrevet den, når, til hvem og hvorfor.
- Intensjonen er å hjelp folk til å forstå helheten i de 66 bøkene. Vårt håp er jo at folk i Finnmark vil begynne å snakke om Bibelen, og skape litt bevegelse og ringvirkninger som gjør at folk blir nysgjerrige, sier Nordli.
DAGEN