37 land markerer forsvar for ufødt liv
Voksende global allianse avviser at adgang til abort er en menneskerettighet.
To år etter at «Geneva Consensus Declaration» ble lansert, fortsetter flere land å slutte seg til, melder Christian Post.
Parlamentarikere, Ja til livet-aktivister og myndighetsrepresentanter fra hele verden var samlet på Capitol Hill i Washington DC i forrige uke for å markere toårsdagen for avtalen.
Kasakhstan er det siste landet som har sluttet seg til. USA var også med da Donald Trump var president, men Joe Biden trakk landet fra deklarasjonen etter at han flyttet inn i Det hvite hus.
I USA er det blitt ny temperatur i abortspørsmålet. I juni omgjorde Høyesterett at dommen fra 1973 som sa at adgang til abort var en grunnlovsfestet rettighet. Dermed ble det opp til den enkelte delstat å avgjøre hvordan lovgivningen skal være.
Flest fra det globale Sør
Hensikten med «Geneva Consensus Declaration» er ifølge iniatiativtakerne fremme en politikk som bygger på familien som samfunnets grunncelle. Det omfatter også spesiell omsorg for morskap og barns rettigheter.
De europeiske landene som er med, er Polen, Ungarn, Georgia, Belarus og Russland.
Ellers dominerer land i det globale Sør: Bahrain, Benin, Brasil, Burkina Faso, Kamerun, DR Kongo, Djibouit, Egypt, Eswatini (tidl.: Swaziland), Gambia, Guatemala, Haiti, Indonesia, Irak, Kenya Kuwait, Libya, Nauru, Niger, Oman, Pakistan, Paraguay, Qatar, Saudi-Arabia, Senegal, Sør-Sudan, Sudan, Uganda, De forente arabiske emirater og Zambia.
Russisk abortrate går ned
De to første årene har Brasil vært sekretariat for deklarasjonen. Nå tar Ungarn over.
I flere av landene som har signert, er abort tillatt, men med varierende restriksjoner.
Russland var tidligere kjent for å ha en svært høy abortrate med 2,1 mill. aborter årlig. Nå er den redusert til en fjerdedel av nivået for 20 år siden, ifølge statista.com.
Russiske myndigheter lanserte i fjor en plan for å halvere abortratene for å få vekst i befolkningen, meldte Radio Free Europe.
Forbudt i 20 land
20 land i verden har totalforbud mot abort, ifølge WHO.
Flere land i Latin-Amerika har gått i liberal retning de siste årene, ifølge Bistandsaktuelt. I Europa har Polen fått stor oppmerksomhet for sin kraftige innstramming i abortlovgivningen.
I forrige uke kom det signaler om at Malta, som har vært det eneste EU-landet med totalforbud mot abort, kan være i ferd med å lempe på dette. Regjeringen vil tillate at en lege avslutter fosterets liv hvis morens liv er i fare, meldte BBC.
Kritisk til WHOs frislepp
WHO lanserte tidligere i år 50 retningslinjer for det man kaller trygge aborter, altså utført under omstendigheter der kvinnens liv og helse ikke er i fare.
Det vakte oppsikt at WHO ville fjerne alle tidsbegrensninger, obligatorisk rådgivning og reservasjonsrett for helsepersonell.
– Vi stiller oss helt uforstående til at WHO har gått så langt i sine nye retningslinjer, sa informasjonsansvarlig Maria Elisabeth Selbekk i Menneskeverd til Dagen.
FNs komité for kvinnerettigheter kritiserte i sommer land som ikke beskytter kvinners menneskerettigheter, derunder retten til «reproduktiv og seksuell helse».