50 konvertitter arrestert: – Tror myndighetene vil vise styrke
Den siste uken skal flere enn 50 konvertitter ha blitt arrestert etter omfattende raid mot kristne hjem og undergrunnskirker i Iran.
Det melder Åpne Dører, som har fått opplysningene fra den iransk-kristne trosfrihetsorganisasjonen Article 18 og fra egne kontakter i landet.
Arrestasjonene har funnet sted i minst fem iranske byer – Teheran, Karaj, Rasht, Orumiyeh og Aligoudarz. Noen er blitt anklaget for kriminelle handlinger og forblir i fengsel, andre er blitt løslatt mot kausjon. Tallene for arresterte antas å øke etterhvert som rapporter kommer inn.
– Vi kjenner ikke detaljene rundt arrestasjonene, men fra tidligere vet vi at det er tilstrekkelig for å bli arrestert at man har vært til stede på en privat bønnesamling hjemme hos noen, sier Morten Askeland, generalsekretær i Åpne Dører.
Store demonstrasjoner
Han har fundert på hvorfor dette skjer akkurat nå. Et ønske fra myndighetene om å vise styrke kan være grunnen.
Generalsekretæren viser til at det har vært omfattende demonstrasjoner i Iran siden september i fjor, da ungjenten Masha Amini døde i politiets varetekt. Etter dette har myndighetene brukt alle tilgjengelige ressurser på å slå ned opptøyene, noe som har ført til en nedgang i antall arrestasjoner av kristne. Inntil nå.
– Dette skjer omtrent samtidig som myndighetene gjeninnfører ordningen med patruljerende moralpoliti, som overvåker alt fra hodebekledning til bønnetider. Dette kan være myndighetenes måte å vise at de ikke lar seg skremme, eller at de er i ferd med å gjenvinne kontrollen, sier Askeland.
Anklages for spionasje
De aller fleste av Irans rundt én million kristne er konvertitter fra islam, og Iran har en av verdens raskest voksende kirker.
Kristne konvertitter som blir arrestert kan risikere fengselsstraffer på mellom fire måneder og ti år. De blir sjelden anklaget for å ha vendt seg bort fra islam, men heller for at de er spioner, at de er en fare for rikets sikkerhet eller at de er sionistiske agenter.
I april i år ble en rapport om forholdene for kristne i Iran lagt frem for FNs menneskerettighetsråd.
Rapporten viste blant annet at i 2022 ble 134 kristne arrestert, 61 varetektsfengslet og 30 dømt til fengsel på grunn av sin tro.
– De ikke-anerkjente minoritetene, spesielt de kristne konvertittene og bahaiene, står virkelig overfor den verste typen forfølgelse; vilkårlig arrestasjon, forvaring og fengsel. Det er uakseptabelt, sa FNs spesialrapportør for menneskerettigheter i Iran, Javid Rehman.
Regimeendring
Fram til 1979 var Iran kjent som den største pådriveren for reformer i den muslimske verden: Kvinner fikk stemmerett, jordreformer ble vedtatt og levestandarden økte. Men Revolusjonen i 1979 snudde opp ned på alt.
Nå er det ifølge Morten Askeland mange som spør seg om hvor lenge det iranske regimet vil holde, men han vil ikke spekulere i når en regimeendring vil skje.
– Vi gjetter ikke, vi ber, og vi forbereder den iranske kirken på en tilværelse etter islamismen. Blant annet trenger de ulike kirkene å snakke sammen og samarbeide om å kunne være en kraft inn i det iranske samfunnet, sier han.