500 folkevalgte skal kjempe for religionsfrihet

Folkevalgte i 60 land har forpliktet seg på å kjempe for religionsfrihet. Religionsfrihetsgruppen på Stortinget har fått en omstart.

Publisert Sist oppdatert

I forrige stortingsperiode stod stortingsrepresentant Abid Raja (V) bak oppstarten av en tverrpolitisk trosfrihetsgruppe på Stortinget. Torsdag startet de opp på nytt etter stortingsvalget i fjor høst.

Gruppen er åpen for alle representanter. Raja pekte på at gruppens arbeid har fått konsekvenser.

– Vi har tatt opp konkrete saker der folk er fengslet på grunn av sin religion, og vi vet at våre brev har hatt en effekt på løsning av sakene, selv om vi ikke skal ta hele æren, sa Raja.

Han fortsatte:

– I saken til en pastor i Sudan ble det henvist til vårt brev. Og vi vet at parlamentsmedlemmer i Pakistan er blitt innkalt til statsministerens kontor for å drøfte innholdet i brev vi har sendt. Vi har aldri fått noen svar, men vi vet via folk i nettverket vårt at brevene har blitt lest og at de har en effekt.

Vokser stadig

For tre og et halvt år siden var fem parlamentarikere fra Brasil, Canada, England, Tyrkia og Norge samlet på en konferanse i Oxford om religion og forskning. De fant ut at de ville gjøre noe sammen for å fremme religionsfriheten globalt.

Raja inviterte til oppstartsmøte i Oslo, finansiert av Fritt Ord og Utenriksdepartementet. Oslo-charteret ble underskrevet på Nobels Fredssenter av 22 folkevalgte.

Raja opplyser at omlag 500 politikere rundt omkring i verden har forpliktet seg til å jobbe for religionsfriheten gjennom nettverket.

– Det er vanskelig å få den norske opinionen engasjert i dette fordi alt er så flott og fint med religion i Norge. Men andre steder i verden er dette et brennbart tema, slo Raja fast.

Utbre forståelse

Han la til at nettverket har inngått en intensjonsavtale med Oxford-universitet. De vil fly inn politikere fra hele verden som har et forbedringspotensial for forstå hvordan menneskerettighetene henger sammen.

– Mange lands politikere har ikke den basiskunnskapen. I Oxford skal de få kunnskap blant annet om hvordan de kan fremme forslag i egne nasjonalforsamlinger. Vi er avhengige av at parlamentarikere i det enkelte land er villig til å gjøre noe, sa Raja.

Nestleder i Religionsfrihetsgruppen, Kjell Ingolf Ropstad (KrF), sier til Dagen at det er viktig at man har tverrpolitisk oppmerksomhet på denne saken. Det kan være med og skape et større press opp mot regjeringen og hvordan de skal jobbe. Og som parlamentarikere står vi friere i forhold til hva vi kan si og gjøre.

– Vi prøver å få størst mulig tverrpolitisk enighet bak saker vi ønsker å ta opp, enten det er direkte med land, eller sammen med parlamentarikere fra andre land som vi har kontakt med, sier Ropstad.

Han tror at det har en signaleffekt at han selv som kristen og Raja som muslim sammen kan stå i spissen for kampen for religionsfrihet.

Powered by Labrador CMS