6 av 10 drikker aldri alkohol
Avholdsfolket er i flertall på verdensbasis. Nye tall fra Verdens Helseorganisasjon (WHO) viser at flere enn seks av ti av jordens innbyggere aldri bruker alkohol.
- Ja, verden er egentlig full av avholdsfolk, kommenterer Kari Lossius, avdelingsdirektør ved stiftelsen Bergensklinikken.
I rapporten som ble lagt fram i Geneve tidligere i mai, påviser WHO at 61,7 prosent av verdens befolkning aldri drikker alkohol. Det vil si at det er omlag 4,52 milliarder avholdsfolk på jorda av totalt 7,35 milliarder.
- Vi anbefaler blivende foreldre at barna har kontakt med innvandrere fordi de stort sett ikke drikker alkohol. Det er bedre med flere typer etniske venner. Det vil hjelpe barna å drikke mindre når de blir eldre, sier Lossius.
Rike drikker mer
WHO-rapporten påpeker at bruken av alkohol er størst i de rikeste delene av verden.
Kari Lossius mener det er en interessant observasjon og at den samsvarer med utviklingen vi har sett i Norge.
- Hvis vi tenker på førkrigskvinnene i Norge, så drakk de veldig lite alkohol. De tilhørte ofte en misjonsbevegelse og hadde hardt arbeid. Men med velstanden øker bruken av alkohol.
- De som bruker alkohol er ofte med folk med høy utdannelse og høy inntekt. Tenk på sigaretter. Det er blitt et taperdrug og ingen røyker lenger, i hvert fall ingen med kulturell kapital. Men fortsatt er det slik at de med høyere inntekt drikker dyrere vin, og vin som står til maten og så videre.
Kari Lossius viser også til en annen utvikling. For totalkonsumet av alkohol i Italia og i Norge er i ferd med å nærme seg hverandre.
- I Italia drikker de mindre og mindre mens det i Norge drikkes det mer og mer. At vi drikker så lite her i landet, begynner etter hvert å ikke være sant.
- I mange land er rus og piller et spektakulært problem de ser når nordmenn er på ferie. Det er en eksport vi gjerne kunne vært for uten, sier direktøren.
Kultur og religion
Hun er ikke veldig overrasket over at Nord-Afrika, Midtøsten og deler av Asia ligger høyest på listen over antall avholdsfolk.
- Det handler om kulturelle faktorer og ikke minst at religionen spiller inn. I disse områdene er det stort sett turister som drikker, og det er ofte ikke lov å kjøpe alkohol heller.
Lossius legger til at hun tror at det i disse landene blir brukt en del illegale rusmidler.
- Det er derfor ikke sikkert at de er så mye sunnere enn oss når det kommer til stykke. De bruker gjerne khat og hasj og den slags.
Endres raskt
Generalsekretær Jan Elverum i Blå Kors deler Lossius sitt syn på at størsteparten av verdens befolkning ikke bruker alkohol, av kulturelle eller religiøse årsaker.
- Det er vi i Norge som skiller oss ut, sier Elverum som advarer mot en situasjon som er i sterk endring.
- Alkoholindustrien jobber strategisk for å rulle ut store markedsføringskampanjer og bruker mye ressurser på lobbyvirksomhet med sikte på å få næringsvennlig alkohollover i utviklingsland. Det er særlig i det sørlige Afrika industrien satser.
- Alkoholindustrien jobber for å få flere til å begynne å drikke. Reklamekampanjene deres er full av bilder av suksessfulle mennesker som er vestlig orientert og som bruker alkohol.
- Budskapet er enkelt: Moderne mennesket drikker alkohol. Med sånne reklamekampanjer greier de å øke alkoholforbruket i land som allerede har nok problemer fra før.
Elverum legger til at Blå Kors de siste årene har bistått lokale myndigheter og frivillige organisasjoner med å etablere en ruspolitikk for å prøve å demme opp for den floden som er på gang.
DAGEN