600 sendte brev til Monica Mæland og ba konvertitt få bli i Norge. Her er svaret.
– Ikke uventet, men vi hadde håpet på litt mer respons, sier støttegruppen.
Siden slutten av mai har en iransk konvertitt sittet i politiets utlendingsinternat på Trandum. Han har fått avslag på søknader om asyl i Norge.
Iraneren begrunner asylsøknaden med at han har en fortid i den iranske revolusjonsgarden og at han vil være i livsfare i hjemlandet siden han har forlatt islam og blitt kristen i Norge.
Støttegruppen hans sendte 22. august et brev til justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H), der de ba om at iraneren får oppholdstillatelse i Norge.
600 personer hadde signert et opprop som var vedlagt brevet.
I svaret datert 14. september skriver statssekretær Hilde Barstad (H):
«Jeg merker meg deres engasjement for en person som er i en vanskelig situasjon. Verken statsråden eller departementet for øvrig har imidlertid myndighet til å påvirke eller gripe inn i utfallet av enkeltsaker på utlendingsfeltet som er avgjort av utlendingsmyndighetene eller som er under overprøving av domstolene.»
– Vi gir oss uansett ikke
Gunn Kristin Lavik i støttegruppen har lagt kopi av brevet ut på støttegruppens Facebook-side. Hun kommenterer svaret slik:
– Ikke uventet kanskje, men selvsagt hadde vi håpet på litt mer respons. Vi gir oss uansett ikke og vil legge ved kampanjen i kontakt med mediene fremover.
– Hva mener du med «litt mer respons»?
– Det vi hadde håpet på var at myndighetene kunne være åpne for å se mennesket, og ikke bare en «enkeltsak». Vi har selvsagt forståelse for at ikke justisministeren har mulighet til å gå inn i alle saker, men i denne saken mener vi det er så mange grunnleggende menneskerettigheter som blir brutt at dette vil kunne gjelde mange flere enn bare hans sak, svarer Lavik i en epost til Dagen.
Hun undrer seg også over organiseringen av ansvar i denne typen saker.
– Hvem har øverste ansvaret for rettssamfunnet Norge, hvis de «ikke har myndighet» til å overprøve UNE, PU og andre? Er UNE blitt en stat i staten, som ingen kan granske eller sjekke arbeidsmetoder hos? spør Gunn Kristin Lavik.
UNE er forkortelse for Utlendingsnemnda, PU for Politiets utlendingsenhet.
Iraneren har tilknytning til flere kristne menigheter i Norge, blant andre Den norske kirke og Det evangelisk-lutherske kirkesamfunn.
Han tapte saken sin i Oslo tingrett tidligere i år, og ankesak er berammet for Borgarting lagmannsrett 9. og 10. november.
Iraneren, hans advokat Arild Humlen og hans støttespillere i Kristen-Norge har rettet sterk kritikk mot Politiets utlendingsenhet (PU) i denne saken.
For å bli sendt ut av landet og inn i hjemlandet Iran, må han framvise negativ koronatest. Iraneren har motsatt seg testing og hevder PU har utsatt ham for sterkt press for å få ham til å teste seg.
Politiets utlendingsenhet har overfor Dagen avvist anklagene og hevder det er en «aktiv handling» å ikke ville teste seg.