7 prosent av muslimer vil straffe blasfemi med døden

– Dødsstraff kan aldri tolereres, sier William Nygaard som ble utsatt for attentat i 1993 etter kontroversiell publisering.

Publisert Sist oppdatert

Religiøse bør tåle blasfemi, mener 65 prosent av norske muslimer. Samtidig mener 41 prosent at blasfemi bør kunne straffes.

7 prosent mener at blasfemi kan straffes med døden både i Norge og i andre land. Det viser en ny spørreundersøkelse gjort av Kantar TNS (tidligere TNS Gallup) for nettavisen Filter Nyheter.

Dødsstraff for blasfemi

600 personer i Norge som oppgir å tilhøre islam svarte på telefonundersøkelsen i november.

470 av dem er innvandrere og 130 personer er født i Norge.

Resultatene regnes av Kantar TNS som representativ for «den delen av norske muslimer som kan kommunisere rimelig godt på norsk/engelsk».

Når det gjelder dødsstraff for blasfemi i utlandet, er 12 prosent helt eller litt enig i dette.

– Alarmerende

– Vi har fortsatt mye holdningsarbeid å gjøre, sier stortingsrepresentant Abid Q. Raja (V) til Vårt Land.

Han mener det er en «alarmerende» andel av norske muslimer som støtter dødsstraff for blasfemi, og tar til orde for å kjempe en verdikamp for å «prente inn demokrati og ytrings- og religionsfrihet gjennom fellesskolen».

Integrering

– Vi lever i Norge, og godt er det. Dødsstraff kan aldri tolereres, sier William Nygaard, leder i ytringsfrihetsorganisasjonen PEN, til Filter Nyheter.

Som forlagssjef i Aschehoug ble han utsatt for et attentat i 1993 for å ha trykket Salman Rushdies «Sataniske vers» i Norge.

Nygaard mener også at forståelsen for hva ytringsfrihet er må utvikles i samfunnet, særlig ved integrering av flyktninger.

– Nedslående

Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk mener at undersøkelsen er nedslående, selv om man ikke kan si at den er representativ for alle muslimer.

– Den viser at vi har et stort problem med radikale tanker også i norske muslimske miljøer, sier han til nettavisen.

Holdningsendring

Lege og forfatter Usman Rana er ikke overrasket over antallet norske muslimer som er positiv til å straffe blasfemi, men mener det er uheldig at mange muslimer vil forby blasfemi juridisk.

Rana oppfordrer til en holdningsendring blant muslimer om at det er greit å mislike blasfemi, men at forbud ikke er veien å gå.

Han understreker at det er et tydelig mindretall som er positiv til dødsstraff.

Powered by Labrador CMS