FORDØMMELSE: FNs generalforsamling vedtar jevnlig resolusjoner som kritiserer Israel. Bildet viser Israels statsminister Benjamin Netanyahu holde en tale til FNs generalforsamling.

70 prosent av FN-kritikken er rettet mot Israel

Israel har blitt fordømt eller kritisert 17 ganger gjennom FN-resolusjoner i år. Resten av verdens land har blitt fordømt seks ganger - til sammen.

Publisert Sist oppdatert

Dagen har gått gjennom alle resolusjoner mot Israel i 2020. Den viser at Israel soleklart er det landet som kritiseres mest i FN og at Norge stemte med flertallet for å kritisere eller fordømme Israels handlinger 13 av 17 ganger.

Resolusjoner mot Israel

Hvert år vedtar FNs generalforsamling en rekke resolusjoner mot Israel. 5. november i år ble Israel kritisert for menneskerettighetsbrudd mot palestinerne og «undertrykkende tiltak» mot syrere på Golanhøydene. Flere av resolusjonene vedtas i samme form, år etter år. De fleste europeiske land, Norge inkludert, stemmer for mange disse resolusjonene.

Stortingsrepresentant Geir Toskedal (KrF) er sterkt kritisk til at Israel er landet som fordømmes mest av FNs generalforsamling. Foto: Silje Rognsvåg

– Underlig

Geir Toskedal (KrF) sitter i utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget. Han er sterkt kritisk til at Israel kritiseres mer enn resten av verdens land til sammen.

– Hva tror du grunnen til FNs Israel-fokus er?

– Dette viser medlemslandene fokus ligger og viser jo selvfølgelig en skeivhet vi bare kan undres over, sier Toskedal til Dagen.

– Hvorfor stemmer Norge for 13 resolusjoner mot Israel i FN?

– Akkurat det kjenner jeg ikke til, men det er noe jeg vil undersøke. Vi skal kritisere Israel, som vi kritiserer alle andre land, men Israel alene er ikke skyldig i den fastlåste Midtøsten-konflikten, sier Toskedal.

– Bør Israel være landet i verden FN er mest kritiske til?

– Nei, overhode ikke. Det er internasjonale konflikter verden over der det brytes menneskerettigheter og regler for grensekrysning og våpenbruk. Dette bør vi være mer kritiske til.

17 ganger

Totalt ble det laget 23 resolusjoner som fordømmer eller singler ut ett land FN ønsker å kritisere. 17 av disse gikk mot Israel. De resterende seks gikk til Iran (1), Myanmar (1), Krim (2), Syria (1) og Nord-Korea (1).

– Det er absurd at det i 2020 ble vedtatt 23 resolusjoner som kritiserer land i FNs generalforsamling, og at 17 av dem - mer enn 70 prosent - fokuserer på ett land: Israel, sier Hillel Neuer i en uttalelse på egne nettsider.

Han er generalsekretær for UN Watch, en vaktbikkjeorganisasjon som belyser hva FN vedtar, og måler FNs arbeid opp mot FN-charteret. UN Watch har også som uttalt mål å stanse antisemittismen og Israel-motstanden i FN.

– Ensidig kritikk

Ifølge UN Watch inneholder ingen av resolusjonene, der Israels maktbruk kritiseres, noe kritikk av voldsbruk fra palestinske terrorgrupper, som eksempelvis Hamas og al-Aqsa-martyrenes brigader.

Neuer mener det er kritikkverdig at ingen EU-land introduserte resolusjoner mot hverken Palestinske selvstyremyndigheter, Tyrkia, Saudi-Arabia, Kina, Yemen eller Venezuela i år.

– FNs disproporsjonale angrep mot den eneste jødiske staten undergraver kredibiliteten til det som skulle være et upartisk, internasjonalt organ. Når generalforsamlingen gir etter for politisering og selektivisme ved å diskriminere Israel bryter FN med sitt eget charter som skal sikre lik behandling av alle nasjoner, sier Neuer.

I FN-charteret artikkel 2:1 står det at organisasjonene er basert på «sovereign equality», som betyr at et hvert land skal behandles som resten av medlemslandene.

– Følger ikke opp Granavolden

Også Høyre er enige i at Israel ikke bør være landet i verden som kritiseres mest.

– Det er helt greit med konstruktiv kritikk, men dette viser en skeivhet og kommer nok av at det er andre land i Midtøsten som fremmer disse resolusjonene mot Israel, sier Ingjerd Schou (H) til Dagen. Hun sitter også i utenrikskomiteen på Stortinget.

Schou mener nabolandene må bli flinkere til å ta opp uenigheter med Israel, uten å gå til det skritt å fremme resolusjoner mot dem i FN.

– I regjeringsplattformen står det at Norge skal legge til grunn en balansert holdning til Midtøsten-konflikten og legge til rette for å styre samarbeidet med Israel. Samtidig blir vi med på 13 resolusjoner mot Israel, og ingen som kritiserer palestinerne. Er dette en balansert holdning?

– Norge bør se på hvordan vi opptrer overfor Israel. Vi bør kritisere begge parter konstruktiv, så enten må vi jobbe annerledes med Israel eller starte med å kritisere palestinsk side også. En overvekt av kritikk mot den ene parten gir oss lite troverdighet som en nøytral part, sier Schou og legger til:

– Norge har et stykke igjen for å gjennomføre målsetningene i Granavold-plattformen.

– Så vi har ikke en balansert holdning til konflikten i dag?

– Nei, ikke når man kritiserer den ene parten så ensidig. 17 av 23 taler sitt tydelige språk.

Små endringer

UN Watch roser flere europeiske land for å bryte med flertallet av EU-landene i flere av resolusjonene som fordømmer Israel. Danmark, Tyskland, Sveits og Østerrike berømmes for å enten stemme mot eller avstå fra å stemme for vedtak som rammer Israel.

Norges nevnes ikke blant landene som har endret sitt stemmemønster i Israel-saker.

Powered by Labrador CMS