FEIRER ETTER FLUKTEN: Jødiske flyktninger fra Ukraina har ankommet Israel. De minnes den jødiske historien der flukt har vært en del av tilværelsen

70.000 jøder flyttet til Israel i fjor. Det er en dobling fra året før

FN kritiserer samtidig Israel for å forskjellsbehandle jødiske og ikke-jødiske flyktninger fra Ukraina og Russland.

Publisert Sist oppdatert

Mer enn 70.000 mennesker immigrerte til Israel i fjor, noe som er mer enn dobbelt så mange som i 2021. Antallet er det høyeste siden den store immigrasjonsbølgen fra det tidligere Sovjetunionen på 1990-tallet.

Det skriver Times of Israel.

Økningen skyldes Russlands invasjon av Ukraina og det russiske regimets økende undertrykkelse i eget land.

Millioner av flyktninger har forlatt de to landene – og mennesker med jødisk tilknytning har muligheten til å søke tilflukt i Israel, en stat som ble opprettet i 1948 for å være et fristed for jøder.

De fleste nye immigranter kommer fra Russland og Ukraina, land hvor det fortsatt bor hundretusener av jøder til tross for all utvandring gjennom årene.

Støtte og opphold

Israel oppmuntrer til jødisk immigrasjon.

Det er bygget opp et stort apparat for å informere og tilrettelegge for innvandring, og for å hjelpe de nyankomne til å tilpasse seg i landet. De får økonomisk støtte i den første tiden samt bostøtte, helsehjelp, språkkurs og andre goder som fortsetter over lengre tid.

– Mer enn 15.000 ukrainske jøder har immigrert til Israel siden krigen brøt ut. Det er et uttrykk for den gjensidige solidariteten vi føler for hverandre som jøder. Det er vårt ansvar og vår ære å fortsette å ta imot innvandrere med kjærlighet og åpne armer, sier Doron Almog, leder for den semi-statlige organisasjonen Jewish Agency, ifølge Times of Israel.

Sammen med Immigrasjonsdepartementet har de ansvar for immigrasjon.

Forskjellsbehandling

Israel er også forpliktet av FN til å ta imot ikke-jødiske flyktninger. Rundt 15.000 ikke-jødiske ukrainske flyktninger har ankommet landet.

FNs flyktningkommisjon har vært kritiske til Israel for å behandle ikke-jøder dårligere. De mottar lite eller ingen støtte, og har få muligheter til å få permanent opphold.

Selv den ukrainsk-jødiske presidenten Volodymyr Zelenskyj har vært kritiske til forskjellsbehandlingen.

– Hvorfor kommer ikke israelsk hjelp, eller til og med innreisetillatelser, spurte han i mars 2022, ifølge Wall Street Journal.

I Israel frykter man at jødene vil miste flertallet i landet. Da tror mange at Israel som jødisk stat og en trygg havn for jøder undergraves.

– Vi må huske at staten Israel er et nasjonalt hjemland for det jødiske folk, sa Ayelet Shaked da hun var innenriksminister i Israel våren 2022.

Powered by Labrador CMS