90 norske helsearbeidere har meldt seg til ebola-tjeneste

Rundt 90 norske helsearbeidere har hittil tatt kontakt med Helsedirektoratet med ønske om å bidra i kampen mot ebola.

Publisert Sist oppdatert

Helsemyndighetene er glade og imponert over responsen. De siste dagene har henvendelsene strømmet inn til Helsedirektoratet.

– Jeg tror at folk generelt og helsepersonell spesielt forstår hvilken enorm utfordring dette er for verdenssamfunnet, sier assisterende helsedirektør Cecilie Daae til NTB.

Det er overveiende helsepersonell som har meldt sin interesse.

– Mange har erfaring fra arbeid i utlandet fra før. Det er vi veldig takknemlige for, sier Daae.

Ni dagers opplæring

Det er ennå ikke avklart når de første helsearbeiderne kan være på plass i de rammede områdene i Vest-Afrika. Helsedirektoratet begynner så snart som mulig med å koordinere innsatsen.

Først skal alle som plukkes ut, gjennomgå et ni dager langt treningsopplegg i Storbritannia.

– Helsepersonell blir et felles internasjonalt team allerede gjennom den treningen de får der, sier Daae.

Norges innsats vil muligens bli koordinert med den britiske, men det er ikke endelig bestemt. Daae ledet torsdag en norsk delegasjon til London for å møte de britiske motpartene og høre nærmere om hva det er behov for.

– Det er først og fremst mangel på sykepleiere, men det er behov for alle typer helsepersonell. Leger, labteknikere, folk med ambulanseerfaring, sier Daae.

Rotasjonsordning

Regjeringen har som mål å etablere tre til fire helseteam med 10-15 personer i hvert for innsats mot ebolaepidemien i Vest-Afrika. Det legges opp til en rotasjonsordning, der hvert team blir værende i de rammede områdene i et visst antall uker, trolig rundt seks uker.

I tillegg til personell, er det også stort behov for medisinsk utstyr og annet utstyr. Helsedirektoratet arbeider fortsatt med å kartlegge hva som trengs. Et eksempel, er selve teltet til et teltsykehus.

De norske helsearbeiderne vil bli en del av den internasjonale innsatsen. Det britiske initiativet skal kanalisere innsatsen gjennom FN-systemet og Verdens helseorganisasjon.

Daae tar med seg informasjonen hjem til Norge. Så skal saken drøftes mellom flere departementer, før man bestemmer seg for hvilken form den norske innsatsen skal få.

Powered by Labrador CMS