90 personer kom til tro gjennom Laget i fjor. To regioner skiller seg ut
– Det er en velsignelse å se unge ta imot Jesus og se forandringen som skjer i livene deres, sier Lagsarbeider Joakim Solbakken.
En gutt stikker innom lagsmøtet på ungdomsskolen han går på. Temaet er trosforsvar. Det gjør ham så nysgjerrig at han vil komme på det neste møtet også. Der forventer han å få lære mer om trosforsvar. I stedet får han høre en tale der evangeliet blir delt.
I etterkant tar han kontakt med Laget og sier at han vil ta imot Jesus.
I dag er han med i et fungerende styre som leder og følges opp av Laget og en lokalmenighet.
Det startes lag på en skole, og et nytt styre skal settes sammen. Ei jente, som ennå ikke er kristen, melder sin interesse og vil være med.
I første omgang får hun være med på samlingene og på lagsmøtene. Det neste som skjer er at hun inviteres på en kristen festival. Der får hun et møte med Gud. Hun tar imot Jesus og ber en frelsesbønn. I dag er hun med i lagsstyret og blir fulgt opp.
– Et utstrakt samarbeid
Det er lagsarbeider Joakim Solbakken i Møre og Romsdal som deler disse historiene med Dagen. Han kunne gitt mange flere eksempler, og han understreker at Laget alene ikke kan ta æren for de 90 som har kommet til tro.
– Det handler om et utstrakt samarbeid mellom organisasjoner, menigheter og kristne festivaler.
Totalt 67 elever og studenter kom til tro i Møre og Romsdal i fjor. 42 av dem ble kristne gjennom Laget. 25 ble kristne på festival.
– Vi er tilstede på flere festivaler der vi har kontakt med unge. Laget, i samarbeid med ungdomsledere og kretser sørger for å disippelgjøre dem, sier Solbakken.
To regioner
I siste utgave av Credo, som er Lagets medlems- og givermagasin, er det satt av en side til takke- og bønne-emner. Den innledes med takk for «de 90 enkeltpersonene som tok imot Jesus gjennom Lagets arbeid».
Tallene er basert på kvartalsrapporter fra feltarbeidere i hele landet. I rapportene står det hvor mange som har gitt signal om at de ønsker å følge Jesus gjennom Lagets arbeid.
To fylker skiller seg ut i rapporten. Møre og Romsdal, der 67 unge kom til tro, og Region Vest. Her kom 20 personer til tro gjennom Laget i fjor.
– Det gir en «boost»
Ifølge apologetikkansvarlig Jon Romuld Håversen er 90 et høyt tall og svært gledelig.
– Når 90 personer kommer til tro, gir det en «boost» og grunn til begeistring fordi vi ser at det vi holder på med er viktig, sier han.
Håversen sier til Dagen at det er en god stemning i Laget i lys av det Gud gjør gjennom medarbeidere og organisasjonen som helhet.
Han understreker at tallene kommer fra feltarbeidere de har tillit til.
– Her er det snakk om folk man kan identifisere. Vi har navn på alle 90, som har blitt fulgt opp over tid. Dette handler altså om noe annet enn tall på «opprakte hender» etter et møte. Dette er personer vi kjenner og som vi har navn og ansikt på.
– Et helhetlig fokus
Håversen understreker at tall på hvor mange som er blitt kristne, forteller noe, men ikke alt om det arbeidet som drives.
– Vi er opptatt av å ha et helhetlig fokus som skaper gode kristne fellesskap på skolene. I tillegg jobbes det mye med disippelgjøring og med å utruste elever for studentlivet og arbeidslivet.
Laget har satset mye på Grill en kristen, et samtalekonsept som gir innblikk i kristen tenkning og løfter fram verdien av samtaler om eksistensielle spørsmål. Det har bidratt til at enkeltpersoner har blitt med i Lagets arbeid og etter hvert ble kristen.
– Vi ser absolutt at det apologetiske arbeidet baner vei for tro blant unge mennesker sier han.
– Alle har sin troshistorie
– Hvordan opplever dere at unge responderer på den kristne fortellingen?
– Ofte, når jeg er på universitet og studiesteder, blir det kristne budskapet avvist, men man slutter jo ikke av den grunn. Vi ønsker å være lydige mot det Gud har kalt oss til: å gjøre Jesus kjent på alle skoler og studiesteder i Norge så han blir trodd, elsket og etterfulgt.
Håversen understreker at hver og en av de 90 har sin troshistorie.
– Det er det som er fantastisk og gjør det så verdt det å stå i tjenesten, sier han.
Ifølge Solbakken ble antall skolelag doblet under pandemien. Det gjør at Laget når enda lenger ut.
– Også etter pandemien har det vært en god stigning, sier han.
Lagsarbeideren legger til at elever de møter på skoler og studiesteder har en grunnleggende nysgjerrighet knyttet til de store spørsmålene i livet.
– Her har Laget en gyllen mulighet til å være til stede og prøve å svare på disse spørsmålene gjennom trosforsvar og Guds Ord. Det motiverer oss veldig.
– Over tid
I Region Vest ble 20 personer kristne gjennom Laget i fjor. Sara Louise Emmerhoff, teamleder Vest, sier til Dagen at de fleste har blitt kristne over tid.
– Det som skjer er fantastisk, og det er veldig motiverende å se frukter av det arbeidet man legger ned. Samtidig vil jeg understreke at det er Gud som gjør dette. Så får vi bli brukt av han.
Emmerhoff opplever at mange unge hun møter nærmest er «unådde», og at de lengter etter fellesskap.
– Det finnes nok en del fordommer mot den kristne tro. Gjennom Grill en kristen får vi bidra til å rive ned en del av dem.
Blant de som er engasjert i Laget ser hun en lengsel etter Bibelen og fellesskapet rundt den.
– De er mye mindre opptatt av fancy lyd og lys. Det synes jeg er kult, sier hun.