Aarebrot: – Alle veier leder til KrF
Alle er opptatt av om KrF beveger seg mot venstre eller høyre, men faktum er at det er alle de andre som beveger seg mot KrF, mener valgforsker Frank Aarebrot.
Kristelig Folkeparti (KrF) avsluttet søndag sitt landsmøte i Trondheim søndag, og markerte med det også slutten på årets politiske landsmøtesesong.
Aarebrot mener vedtakene på landsmøtet bekrefter det partiet selv hele tiden hevder: Det er ikke KrF som beveger seg i den ene eller andre politiske retningen, det er de andre som kommer til dem.
– De har ikke beveget seg en tomme. Under landsmøtet har de bare delt ut «pavelig» godkjenningsstempel til det de liker av de andre partienes politikk, sier Aarebrot til NTB.
– Med ja til 10.000 Syria-flyktninger nikker de til Arbeiderpartiet. Ved å åpne for bruk av tvang i kommunereformen, vinker til de Høyre, oppsummerer Aarebrot.
Nestleder i KrF, Dagrun Eriksen, kunne ikke sagt seg mer enig.
– På dette landsmøtet har vi først og fremst klargjort mye sentrumspolitikk. Flere saker har også fått et tydelig KrF-stempel, sier hun og nevner spesielt vedtaket om å innføre en politikk for aktiv livshjelp for å demme opp for kravene om å legalisere aktiv dødshjelp.
Fiffig
Aarebrot mener KrF de siste årene har klart å posisjonert seg i sentrum av sentrum, en særdeles attraktiv posisjon som alle de andre partiene sirkler rundt.
– Knut Arild Hareide har løftet partiet fra å være et særparti for kristne til å bli sentrum i sentrum, og det er godt gjort, sier han.
Han mener mye av hemmeligheten ligger i endringene som er gjort i partiets retorikk, hvilke ord Hareide velger.
– I saken om søndagsåpne butikker, snakker han for eksempel ikke om helgedagsfreden. Nei, han bruker en allmenn livsstilsretorikk. Han snakker om forskjellen på hverdag og helg, om at idretten, kulturlivet og samfunnslivet vil lide. Det er ganske fiffig gjort, mener Aarebrot.
Berømmer nestlederen
Han berømmer også nestleder Dagrun Eriksens rolle i partiets utvikling.
– Hun har vært en pådriver for dette hele veien i partiets programarbeid. Men det ble hun også straffet for av sitt eget konservative partilag i Kristiansand. De mente hun var for lite forkynnende i tonene, så de valgte å ikke nominere henne til Stortinget. Men det var det grepet hun gjorde den gangen, som partiet nå høster frukter av, mener Aarebrot.
Eriksen har i helgen ledet hele landsmøtet i partileder Knut Arild Hareides barselfravær.
– De venter og venter, men det har ikke kommet noen baby ennå, kunne Eriksen fortelle ved landsmøtets slutt.
Blokkuavhengig
Misnøye og frustrasjon over det borgerlige samarbeidsprosjektet hang tungt over landsmøtets start fredag, og Dagrun Eriksen brukte mye av åpningstalen på å minne om politiske seiere oppnådd, men også om situasjonen for KrF under åtte rødgrønne år med «en regjeringen som hadde nok med seg selv».
Eriksen understreker samtidig at KrF i motsetning til Venstre er et blokkuavhengig parti som kan samarbeide like godt både til venstre og høyre.
– KrF har klart å plassere seg mer til venstre enn partiet Venstre, og med det klart å oppnå den strategiske posisjonen partiet har nå, sier Aarebrot. (©NTB)