Ifølge prognosene ville de rødgrønne hatt flertall på Stortinget dersom lokalvalget hadde vært stortingsvalg, selv uten støtte fra den andre store valgvinneren Miljøpartiet De Grønne. Kommune- og fylkestingsvalg 2015: Ap-leder Jonas Gahr Støre kommer hjem til sin bolig på Ris etter partilederdebatten på Stortinget natt til tirsdag. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Aarebrot: de rødgrønne gjør comeback

Valgforsker Frank Aarebrot mener tendensen fra kommunevalget er klar: De rødgrønne gjør et tydelig comeback. Høyre går 15 prosent tilbake i Solbergs egen valgkrets

Publisert Sist oppdatert

Det borgerlige flertallet er borte i flere store byer, og Arbeiderpartiet gjør et brakvalg. Valgforsker Frank Aarebrot er tydelig på hvilke nasjonale tendenser man kan lese ut av valgresultatene:

– Den gamle regjeringen vinner over den nye. De rødgrønne partiene pluss Miljøpartiet De Grønne går fram. Høyre og Frp i regjering, og støttepartiene Venstre og KrF, gjør det alle dårlig, sier han til NTB.

SE VIDEO: KrF oppe på seks-tallet

Hvis dette hadde vært et stortingsvalg, ville de rødgrønne hatt flertall på Stortinget, selv uten støtte fra den andre store valgvinneren Miljøpartiet De Grønne.

Høyre 15 prosent tilbake Solbergs valgkrets

Lokalt gir resultatene blant annet utslag ved at det borgerlige byrådet i Aarebrots hjemby, Bergen, vrakes. Også i Oslo går det trolig mot et maktskifte etter valget.

– I Bergen er det helt vanvittig. Jeg er overrasket over at Arbeiderpartiet ligger an til å få 38 prosent. Siden 1972 har de ikke gjort et bedre valg enn dette, sier han.

Han bemerker også at Høyre går 15 prosent tilbake i statsminister Erna Solbergs egen valgkrets, Skjold, i Bergen.

– Her gikk hun selv dør til dør dagen før valget, men det har ikke hjulpet, sier han.

Aarebrot mener at den lave oljeprisen og svikten i økonomien kan ha bidratt til at mange snur ryggen til regjeringspartiene.

Beste kommunevalg siden 1975

Senterpartiet (Sp) gjør sitt beste kommunevalg siden 1995.

– Dette ser svært bra ut, sier partileder Trygve Slagsvold Vedum.

LES: Oslos nye ordfører?

På landsbasis får Senterpartiet 8,5 prosent av stemmene i årets kommunevalg. Sist gang partiet hadde høyere oppslutning var i 1995, året etter at partiet ledet landet mot et nei i folkeavstemningen om EU.

Allerede da de første resultatene begynte å tikke inn mandag kveld, var det klart at Senterpartiet hadde gjort et godt valg.

– Dette ser svært bra ut, sa partileder Trygve Slagsvold Vedum da han ankom partiets valgvake i Mathallen i Oslo. Partifellene tok imot lederen med trampeklapp

Gode fylkestall

I Kristiansund går partiet fram med hele 21,7 prosentpoeng, til 24,1 prosents oppslutning. Dermed går partiet fra en til elleve representanter i bystyret. Striden om sykehussentralisering har trolig vært avgjørende for mange når de skulle stemme.

Også innenfor kjerneområdene gjør Senterpartiet det bra.

I Sogn og Fjordane får partiet en oppslutning på 33,3 prosent i fylkestingsvalget, en framgang på 7,5 prosentpoeng fra forrige fylkestingsvalg.

Partiet er også den klare vinneren i Nord-Trøndelag, med 26,8 prosent av stemmene i fylkestingsvalget, en framgang på 7,2 prosentpoeng.

Spår tøff tid i vente for Erna

Statsminister Erna Solberg får en vanskelig jobb med å reise seg etter Høyres dårlige valg, spår aviskommentatorer.

KOMMENTAR: Tilbake til Arbeiderpartiet

På Høyres valgvake mandag kveld var statsministeren offensiv, og kontret det dårlige valgresultatet med kommentaren: «Jeg er helt sikker på at hele Høyre kan si: I'll be back i 2019».

Den jobben kan bli vanskelig, mener norske aviskommentatorer.

Powered by Labrador CMS