NOU: Torsdag kommer en utredning fra Abortutvalget. I denne saken får du en oppdatert oversikt over partienes standpunkter.

Hva mener partiene om abort?

Abortgrensen: – Dette kan gå alle veier, sier FrP

Publisert Sist oppdatert

14.desember kommer abortutvalget med sin utredning (NOU). Dagen erfarer at et flertall i utvalget går inn for å utvide abortgrensen fra 12 til 18 uker.

12-ukersgrensen har stått uendret siden loven ble vedtatt med én stemmes overvekt i 1978.

Se en oversikt over hva partiene mener om abortgrensen lenger ned i saken.

Lenge hadde 12-ukersgrensen støtte i Stortinget, men i 2021 endret flere partier sin politikk. I det nåværende Stortinget er det Høyre og KrF som fortsatt støtter dagens abortgrense.

Senterpartiet ønsker å beholde dagens abortgrense på 12 uker, mens Arbeiderpartiet vil ha en utvidelse til uke 18. Dermed er det «uklart hva som skjer med ny abortlov», skriver Altinget.

– Kan gå alle veier

Bård Hoksrud, helsepolitisk talsperson i Fremskrittspartiet, forteller til Dagen at han er usikker på hvor sannsynlig en utvidelse av abortgrensen er.

– Dette kan gå alle veier. Mye avhenger av hva abortutvalget foreslår i sin utredning.

HELSEPOLITISK TALSPERSON: Bård Hoksrud (Frp) under Fremskrittspartiets landsmøte på Gardermoen.

Hoksrud har ikke opplevd et ønske om utvidelse internt i eget parti.

– Vi har ikke hatt noen avstemming internt i det siste. Dette spørsmålet handler om den enkeltes verdier, og i Frp får man mene det man vil. Men jeg har ikke opplevd noen higen etter utvidelse hos oss.

Senterpartiet fristiller kandidater

Helsepolitisk talsperson i Senterpartiet, Lisa Marie Ness Klungland, presiserer overfor Dagen at hun ikke har lest NOU-en, men skriver likevel i en e-post at dette er «vanskelige spørsmål».

– Og det må vi ha respekt for.

VANSKELIGE SPØRSMÅL: Lisa Marie Ness Klungland (Sp) maner til respekt i abortdiskusjonen. Her er hun fotografert på vei inn til stortingsmiddag på Slottet sammen med Ole André Myhrvold (Sp).

Klungland er opptatt av at debatten i etterkant av NOU-fremleggelsen blir respektfull.

– Senterpartiet sitt program om uke 12 ligger til grunn. Dersom det er et splittet utvalg, vil det være naturlig for oss å se til programmet vårt og se hvilket alternativ som passer med politikken vi har vedtatt, skriver hun, og legger til at Senterpartiets representanter er fristilte.

STÅR FAST: Høyre vil fastholde dagens abortlov, forteller Sandra Bruflot.

Leder i Høyres helsefraksjon, Sandra Bruflot, forteller til Dagen at hennes parti fastholder dagens abortlov.

– Høyre skal lese rapporten grundig, jeg håper den gir oss et bra grunnlag for diskusjonene videre. Høyres program er tydelig på dagens abortlov skal ligge fast. Vi vil diskutere innholdet i det regjeringen kommer med når og hvis de kommer til stortinget med forslag om å endre loven, sier Sandra Bruflot.

– Ingen skal møtes med fordommer

Tove Elise Madland (Ap) var inntil nylig nestleder i Kristne Arbeidere og sitter i helsekomiteen på Stortinget. Hun var tidligere politiker i KrF, men meldte overgang til Ap i 2016. Til Vårt Land mandag var hun åpen om at hun ønsker å utvide abortgrensen til uke 18.

– Mitt syn på kristendommen er at ingen skal møtes med fordommer. Dette er ikke et spørsmål om rett og galt eller moral. Jeg aner ikke hvorfor kvinner tar abort. For hver tusende kvinne som tar abort, finnes det tusen ulike grunner. De må møtes ut fra den de er, ikke ut fra hva jeg mener er rett og galt, sa hun.

TREDJEKANDIDAT: Tidligere nestleder i Kristne Arbeidere, Tove Elise Madland, er valgt inn på Stortinget som tredjekandidat fra Rogaland for Arbeiderpartiet.

Det er 169 mandater på Stortinget. De er fordelt slik:

Ap, Sv, Venstre, MDG og Rødt har alle varslet at de vil stemme for utvidelse av abortgrensen. Til sammen har de 80 mandater. Høyre og Krf har begge en programfestet støtte til 12-ukersgrensen. De har til sammen 39 mandater. Hvis Høyre stemmer mot utvidelse, kan oversikten nedenfor gi et anslag i en eventuell votering. Mye vil i så fall avgjøres av de 50 representantene som er fristilt.

Dette mener partiene

Arbeiderpartiet (Ap)

Arbeiderpartiet har tradisjonelt støttet dagens abortlov og abortgrensen på 12 uker. I 2021 gikk partiet inn for å fjerne abortnemndene og utvide grensen for selvbestemt abort til uke 18. I sitt program, skriver partiet at de vil reversere alle innskrenkninger som er gjort i abortloven av høyreregjeringen, avvikle nemndsystemet i abortloven mellom uke 12 og 18, og utrede et alternativ til dette, med trygg oppfølging og medisinsk hjelp.

I tillegg ønsker partiet å «legge til rette for et faglig forsvarlig valg mellom medikamentell og kirurgisk abort, og styrke oppfølgingen etter en abort for kvinner som har behov for det».

Høyre (H)

Høyre støtter dagens abortlov og abortgrensen på 12 uker, fordi den «balanserer hensynet mellom kvinnens selvbestemmelse over egen kropp og fosterets rett til liv på en god måte».

Partiet programfester også at «Norge skal ta en lederrolle internasjonalt for kvinners reproduktive rettigheter».
De ønsker at Norge skal ta en internasjonal lederrolle i å «gi jenter og kvinner verden over tilgang til prevensjon, seksualundervisning og trygge aborter».

I tillegg vil Høyre sikre kvinner bedre oppfølgning etter spontanabort.

Fremskrittspartiet (FrP)

Fremskrittspartiet har tradisjonelt vært delt i synet på abort. Mens noen medlemmer har støttet dagens lov og abortgrense, har andre ønsket å stramme inn lovgivningen. Leder Sylvi Listhaug har vært kritisk til å endre loven, men FrPs program sier ingenting om abort.

Frps politikere er fristilt når det gjelder hvor grensen for selvbestemt abort skal gå.

Sosialistisk Venstreparti (SV)

SV har gått inn for fri abort helt opp mot grensen for levedyktighet, som i dag er satt til uke 22. Partiet vil avskaffe abortnemndene, og sikre at kvinner selv har siste ord i spørsmål om å gjennomføre abort.

De vil lovfeste kvinners rett til bedre og valgfri rådgivning og hjelp, og ønsker å reversere innstrammingen Solberg-regjeringen gjorde på fosterreduksjon. SV er også for tidlig ultralyd og svangerskapstesting.

I tillegg har SV programfestet at de ønsker å «forbedre og styrke hjelpen til familier med alvorlig syke barn, eller barn med store hjelpebehov», og å styrke den internasjonale kampen for kvinners rett til selvbestemt abort.

Senterpartiet (Sp)

Senterpartiet har tradisjonelt støttet dagens abortlov, og Lisa Marie Ness Klungland bekrefter i denne saken at deres program er en abortgrense i uke 12. Enkelte medlemmer har vært åpne for diskusjon om abortgrensen og endringer i lovgivningen. Samtidig ønsker de ta en gjennomgang av hvordan abortnemndene jobber, hvilken rolle de har og hva de skal hete. Sp har fristilt sine representanter i abort-spørsmålet.

Kristelig Folkeparti (KrF)

KrF ønsker å jobbe for å forebygge uønskede graviditeter: «Ungdom og unge voksne må sikres et bedre tilbud om rådgivning og veiledning ved å styrke tjenestene og organisasjonene som gir slike tilbud. Seksualundervisningen må vektlegge grensesetting, og prevensjon må være lett tilgjengelig. Ungdom mellom 16 og 26 år skal sikres gratis prevensjon».

De vil også «sikre at kvinner i vanskelige livssituasjoner ikke opplever abort som det eneste alternativet. Alle gravide må sikres informasjon og nøytral veiledning – og samfunnet må stille opp med støtte til gravide i vanskelige livssituasjoner».

Venstre (V)

I 2021 gikk Venstre inn for å fjerne abortnemndene og utvide grensen for selvbestemt abort til uke 18.

Venstre ønsker å avvikle abortnemndene og gi kvinner «god rådgivning og oppfølgning». Partiet vil gå gjennom kriteriene for fosterdiagnostikk for å avdekke alvorlig sykdom og utviklingsavvik. De vil også la det bli enklere å genteste befruktede egg og lagre eggstokkvev, egg og sæd.

Miljøpartiet de grønne (MDG)

MDG ønsker å erstatte abortnemndene med et rådgivende og støttende organ for dem som ønsker abort.

Partiet vil at «alle gravide skal få tidlig ultralyd med tilleggsundersøkelser i første trimester», og reversere innstrammingen Solberg-regjeringen gjorde på såkalt fosterreduksjon.

Rødt (R)

Rødt går inn for å fjerne abortnemndene, og for at «gravide som søker abort skal ha rett til veiledning».

Partiet vil nekte helsepersonell muligheten til å «reservere seg mot å utføre abort». Rødt vil også innføre tidlig ultralyd for alle, men sier nei til surrogati og kommersiell eggdonasjon. Partiet vil reversere innstrammingen Solberg-regjeringen gjorde på fosterreduksjon.

Powered by Labrador CMS