Abort etter uke 22 blir forbudt
17 foster som var gamle nok til å leve er blitt abortert i Norge siden 2001.
Tall fra Folkehelseinstituttet viser at 17 fostre ble abortert i uke 22 og 23 mellom 2001 og 2011. Nå skal loven endres slik at abort blir absolutt forbudt etter uke 22.
Ingen aborter har blitt gjennomført etter uke 22 siden 2011, men praksisen skal nå lovfestes, melder NRK.
Praksisen ble endret etter at jordmødre ved Oslo universitetssykehus Rikshospitalet i mai 2011 varslet ledelsen ved sykehuset om at det var foretatt abort av et friskt foster, nesten seks måneder ut i svangerskapet. Sykehuset fryktet at det var begått et lovbrudd og varslet Helsedirektoratet.
Ansatte ved fødeavdelingen på Rikshospitalet reagerte på at de måtte foreta slike senaborter samtidig som de arbeidet med premature fødsler.
Sosiale grunner
Kvinnene fikk innvilget abortene av det som kalles sosiale grunner. De kan ha blitt gravide som følge av incest eller voldtekt, eller ha vært psykisk syke.
Statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Anne Grethe Erlandsen (H), sier til NRK at abort ikke skal skje på fostre som har mulighet for å kunne leve.
- Et forslag til ny forskrift blir snart sendt ut på høring. Det å abortere fostre som er levedyktige strider mot abortlovgivning og hvordan vi mener den skal praktiseres, sier Erlandsen.
Bakgrunnen for senabortene har vært at loven har vært uklar. I merknadene til abortloven blir 22. svangerskapsuke nevnt som en veiledende grense.
Den sentrale klagenemnda for abort har lagt til grunn at levedyktighet for fostre oppstår etter utgangen av svangerskapets 24. uke.
Etter at saken ble kjent satte Helsedepartementet ned en uavhengig ekspertgruppe som har vurdert abortloven. Gruppen leverte sin rapport i september 2013, og de slår fast at det har vært både betydelige ulikheter og uklarheter i hvordan loven forstås og praktiseres. Ekspertene anbefaler at den absolutt siste dagen et foster kan bli abortert, er etter 21 uker og 6 dager i mors liv.
Skeptiske gynekologer
Leder i Norsk gynekologisk forening, overlege Knut Hordnes, sa før jul til NTB at de er skeptiske til en absolutt grense i uke 22.
Norsk gynekologisk forening påpeker at kvinner ifølge abortloven har rett til abort ut fra spesifikke kriterier inntil fosteret antas å være levedyktig. Foreningen hevder at Helsedirektoratet ikke kan avgrense denne regelen og sette én ukes skille mellom øvre abortgrense og det nyfødtavdelinger praktiserer som nedre grense for levedyktighet.
Knut Hordnes mener det «i helt spesielle tilfeller» kunne foretas aborter etter 22 uker.
Som eksempel nevner han tilfeller der det blir påvist alvorlige kromosomfeil som vil føre til at fosteret dør senere i svangerskapet eller umiddelbart etter fødselen.
- Sosiale grunner må være ekstremt tunge for å foreta abort så sent, sier Hordnes.