Abortgrensen i Danmark kan bli flyttet til 18 uker. – Vil påvirke debatten i Norge
Det Etiske Råd har talt. Nå skal politikerne avgjøre fosterets rettsstilling.
I Danmark kan en kvinne fritt avbryte svangerskapet innen utgangen av 12. uke. Landet har samme abortlov som Norge.
Et prestisjetungt organ tar nå til orde for at grensen flyttes til uke 18.
– Det vil nok påvirke debatten i Norge, sier Kristin Rudstaden i Menneskeverd.
Flertall for 18 uker
Det Etiske Råd er et uavhengig organ som gir råd til landets nasjonalforsamling, Folketinget, om store spørsmål innenfor bio- og genteknologi. Tirsdag kom rådet med en anbefaling som vil sette fart i en abortdebatt som allerede engasjerer mange dansker:
Et flertall i rådet går inn for at abortgrensen flyttes fra 12. til 18. svangerskapsuke. Blant de 17 medlemmene fordelte stemmene seg slik:
• Et flertall på ni vil at grensen skal være 18 uker.
• Fire medlemmer ønsker at den skal være 15 uker.
• Fire medlemmer ønsker at den skal være som i dag, 12 uker.
– Gi kvinner bedre tid
Ifølge rådets leder, Leif Vestergaard Pedersen, var det ingen av medlemmene som ønsket en senere grense enn uke 18. Han er selv en av de fire som vil sette grensen til 15 uker.
Sist gang Det Etiske Råd behandlet spørsmålet om abortgrensen var i 2007. Den gang gikk de inn for å beholde dagens lov.
– En høyere grense vil gi kvinner bedre tid og mulighet til å overveie en abort etter fosterdiagnostikken i uke 12, sier Vestergaard Pedersen til Danmarks Radio (DR).
– Menneskelig form
Et annet rådsmedlem, Ida Donkin, har tidligere argumentert for å heve grensen. Nå har hun skiftet syn og vil beholde dagens lov. Donkin er snart utdannet spesialist i gynekologi og sier hun gjennom sitt arbeid er blitt mer bevisst om fosterets verdi.
– Jeg merker den største forskjellen når man ser på fosterets størrelse. I 12. uke kan man være i tvil om hva som er foster og hva som er morkake, men omkring 18. graviditetsuke begynner det å få en mer menneskelig form, sier hun ifølge Kristeligt Dagblad.
I år er det 50 år siden Danmark innførte loven om fri abort. Siden er den uendret. Det Etiske Råd har ikke myndighet til å forandre loven. Det kan bare skje i Folketinget, der partiene er delt i synet på en lovendring.
Abortrater i Finland og Sverige
Kristin Rudstaden, informasjonsansvarlig i norske Mennskeverd, tror det som skjer i Danmark vil påvirke den norske abortdebatten.
Tilhengere av liberalisering i Norge og Danmark viser gjerne til erfaringene i Sverige. Der er grensen 18 uker.
Rudstaden håper vi får en debatt med flere referanser enn Sverige. Hun viser til at Finland fikk selvbestemt abort fram til uke 12 først i år. Tidligere har de hatt et system hvor to leger må godkjenne begjæringen om svangerskapsavbrudd.
I dette landet er abortraten 7,7 per tusen kvinner, mens den i Sverige er 16,4.
– Jeg synes ikke Sverige er et veldig godt eksempel på en velfungerende abortlov, sier hun.
Følger Danmark?
Danmark innførte fri abort i 1973. To år senere fulgte Norge etter. Rudstaden mener det er opplagt at nære naboland påvirker hverandre i denne typen saker, men mener det finnes eksempler på det motsatte også.
– Vi fikk tidlig ultralyd lenge etter Danmark. Der kjørte vi vår egen linje, påpeker hun.
Snart NOU om abort
Debatten vil uansett komme her også. I fjor nedsatte regjeringen et utvalg som skal se på bestemmelsene i abortloven og vurdere alternativer til dagens abortnemnder. Utvalget består av 13 personer med kompetanse innen blant annet juss, etikk og undersøkelse og oppfølging i svangerskapet.
Abortutvalget skal etter planen levere en offentlig utredning (NOU) 15. desember.
Ønsker debatt med innestemme
I januar 2019 gikk KrF inn i regjeringen Solberg og fikk forbud mot såkalte tvillingaborter inn i regjeringsplattformen. Saken utløste en storm av protester og skapte et voldsomt engasjement i kvinnebevegelsen.
Rudstaden håper i det lengste at den neste runden ikke blir like støyende.
– Dette er spørsmål som er personlige, det er sårt og handler om liv og død for mennesker, så derfor vil det uansett være en vanskelig debatt. Jeg tror det er klokt å nærme seg slike etiske dilemmaer med innestemme. Jeg håper på en debatt der vi ser nyanser og lytter til hverandre, sier hun.
– Vi vil være opptatt av å informere om at det finnes flere eksempler enn bare Sverige og Danmark, legger hun til.
Fra 18 til 15 år
Det Etiske Råd går også inn for at dagens aldersgrense i abortloven flyttes fra 18 og ned til 15 år. I dag kan ikke danske jenter under 18 få utført abort uten foreldrenes samtykke.
I Norge må foreldre uttale seg dersom den abortsøkende er under 16 år.