ABORT: Maria Elisabeth Selbekk i Menneskeverd oppfordrer alle kristne til å engasjere seg i kampen mot utvidet abortgrense.

Aborthøring: Få kristne aktører uttaler seg

– Burde skapt mer oppmerksomhet og mer engasjement, mener Menneskeverd.

Publisert Sist oppdatert

Fredag var det frist for sende inn høringssvar til ny abortlov.

I vinter kom abortutvalget med sin offentlige utredning. Der foreslo flertallet å utvide dagens grense for selvbestemt abort til uke 18.

Tidligere har abortspørsmålet vært en kamparena for norske kristne aktører.

Da abortutvalget fremla sin utredning i desember, ble det varslet om demonstrasjoner for det ufødte liv utenfor Stortinget. Syv møtte opp.

Dagens gjennomgang fredag viser at kun et knippe kristne aktører og menigheter har kommet med innspill.

– Det kunne helt klart vært enda mer interesse, sier Maria Elisabeth Selbekk, konstituert generalsekretær i Menneskeverd.

Savner større engasjement

Selbekk mener ikke det har vært helt stille fra kristne trossamfunn, organisasjoner og enkeltpersoner. Hun har hatt dialog med flere som ønsker å sende inn høringssvar.

– I en så viktig sak som utvidelse av norsk abortlov skulle vi i menneskeverd håpt at alle som er opptatt av dette engasjerer seg. Vi har gått bredt ut og oppfordret alle til å sende inn høringssvar, sier hun.

LEDER: Maria Elisabeth Selbekk er konstituert generalsekretær i Menneskeverd.

Likevel er antallet kristne trossamfunn, aktører og organisasjoner få, blant de 755 høringssvarene.

– Jeg tenker at det burde skapt mer oppmerksomhet og mer engasjement. Historisk sett har kristne mennesker og trossamfunn vært opptatt av å beskytte livet fra sin helt tidlige fase og å stå opp for menneskeverdet også for ufødte. Forslaget som foreligger er en radikal svekkelse av dette. Det burde engasjerer alle kristne, sier Selbekk.

Eneste mulighet

Menneskeverd er svært kritiske til å utvide abortgrensen til uke 18. Selbekk mener at loven sier noe om samfunnets menneskesyn.

– Loven gir rettsvern. Hvis man flytter grensen, endrer man definisjonen av hva som er et menneske, sier hun.

Denne høringsrunden er også særlig viktig, fordi Stortinget har varslet at det kanskje blir den eneste i forbindelse med ny abortlov.

– Det kan hende at dette er den muligheten vi har til å uttale oss mot en utvidelse, sier hun.

Kun to menigheter

Blant de 755 høringssvarene er det kun to menigheter – Credo Frikirke Trondheim og Kristkyrkja på Stord.

«Det blir selvmotsigende og prinsipielt feil å støtte en lovgivning som i enda større grad enn i dag signaliserer at kvinners evne til å føde barn skal ses på som en belastning som kan velges bort», skriver Credo Frikirke Trondheim i sitt høringssvar.

PASTOR: Bjørn Jellestad er pastor Credo Frikirke Trondheim – en av bare to menigheter som har innsendt høringssvar.

Egersund søndagsskole er også en av de få kristne aktørene som har uttrykket sin motvilje mot en lovendring.

«Vi ønsker at barna ikke skal taes liv av i mors liv, men få leve», skriver de i en ordknapp uttalelse.

Frikirken mot utvidelse

Av trossamfunn har Frikirken (Den evangelisk lutherske frikirke), Syvendedags Adventistkirken, bispemøtet på vegne av Den norske kirke og Norges Bibelkirke sendt inn høringssvar.

Frikirken er sterkt kritiske til en utvidelse av abortgrensen til uke 18. Forøvrig viser til til organisasjonen Menneskeverds høringsuttalelse.

Biskopene i Den norske kirke er også kritiske til å utvide dagens grense.

«Forslaget reflekterer ikke tilstrekkelig den økende grad av den moralske status og rettsvern fosteret får gjennom svangerskapet», skriver de i sin felles høringsuttalelse.

Kun Den norske kirke og Frelsesarmeen har blitt oppført som høringsinstans, og er slik sett de eneste trossamfunnene som er blitt forespurt en uttalelse. Samtidig har det vært åpent for alle til å sende inn sine høringssvar.

Mange privatpersoner

Samtidig som det er glissent med kristne aktører, har høringsrunden likevel skapt stort engasjement. Et stort antall av de innsendte høringssvarene kommer fra enkeltpersoner.

Etter at Dagen har gjennomgått et stort antall av disse, er det en overvekt av privatpersonene som er kritiske og fraråder en utvidelse av ukesgrensen.

«Jeg er imot å utvide abortgrensen til uke 18. Dette er drap. Vi trenger de barna vi kan få i landet vårt», skriver en kvinne.

Flere begrunner også sitt restriktive standpunkt med Bibelen og kristen tenkning.

Dagen presiserer: Flere aktører har kontaktet Dagen og fortalt at de har levert inn høringssvar innen fristen. Vi har gått gjennom alle høringssvarene som er publisert på nettsiden for høringen. Noen av høringssvarene har ikke blitt publisert av departementet. Dagen har kontaktet departementet om saken.

Dagen retter: I den opprinnelige saken sto det Den norske kirke var det eneste kristne trossamfunnet som sto oppført som høringsinstans. Dette er feil. Også Frelsesarmeen står oppført som høringsinstans. Dette er blitt rettet.

Powered by Labrador CMS