Abortoverlevende møtes på nettet
På utenlandske nettverk på internett møtes abortoverlevende og deler sine historier. Fortellingene gjør abortspørsmålet svært konkret, mener dansk lege. Se videointevjuet med Claire som overlevde en tvillingabort.
En av 500 fostre overlever abort før åttende graviditetsuke i Danmark. Det tilsvarer rundt 14 i året. Mange blir fjernet i en ny abort, mens andre blir født. Hvor mange det dreier seg om, vet vi ikke, skriver Kristeligt Dagblad.
Se videointervju: Claire overlevde en abort, det gjorde ikke tvillingen hennes
Tvillingabort
Avisen forteller om amerikanske Betty Schmidt som tok abort i 1970. På det tidspunktet var hun ikke klar over at hun var gravid med tvillinger. Den ene ble abortert vekk, den andre overlevde inngrepet. Barnet fikk navnet Sarah Schmidt og er i dag 44 år gammel.
«Min lillebror og jeg var begge der i livmoren og vokste oss større inntil den skjebnesvangre dagen. Før aborten var vi begge i live. Et øyeblikk senere var jeg alene».
Slik beskriver hun sin voldsomme begynnelse på livet på « The Abortion Survivors Network» - et nettverk for folk som har overlevd en abort. Gruppen kalles abortoverlevende og er en ukjent størrelse.
Les også: Tvillingabort er lovlig i Norge
Naturlig delebehov
Jakob Linaa Jensen, som blant annet forsker på internettkulturer, synes det er naturlig at de har behov for å dele sine historier. Han tror at den typen fora i høy grad bidrar til at mennesker kan oppleve seg forstått av likesinnede. Særlig gjelder det folk som har opplevd noe helt spesielt.
Minoritetsforsker og lektor emeritus Helen Krag er enig, særlig hvis «det som kjennetegner deres minoritet også er et spørsmål om deres identitet og hvem de grunnleggende er som mennesker».
Hun anerkjenner behovet for å møte likesinnede.
- Særlig når det er snakk om et mindretall som de fleste vil betegne som tabubelagt, er nettet et opplagt og mer anonymt medium der man kan finne fellesskap, mener hun.
Annerledes eksistensiell situasjon
Sven Frederick Østerhus, medlem av foreningen Leger mot abort, mener at abortoverlevende er i en helt annerledes eksistensiell situasjon enn det som er normalt, fordi dei utgangspunktet var uønsket.
- Det vil naturligvis sette i gang tanker om hvorfor de overlevde. Derfor er det forståelig at de har behov for å dele disse tankene med andre, sier han.
Østerhus mener det berører selvfølelsen at man som menneske lever med en visshet om at man slett ikke skulle vært her.
- At de står fram og forteller sine historier offentlig kan ha betydning for vår grunnleggende forestilling om abort, tror han.
- Disse menneske blir en helt konkret fysisk manifestasjon av hva det er som kunne vært forhindret hvis aborten ble utført. At det er tale om liv. Da ser man med ett disse som har det til felles at de egentlig ikke skulle ha kommet til verden. Og det er tankevekkende.
DAGEN