MOTSTANDER: Nestleder i MDG, Arild Hermstad, mener et vedtak om å utrede aktiv dødshjelp vil bli oppfattet som et ja til aktiv dødshjelp.

Advarer eget parti mot dødshjelp og abortutvidelser

MDG-nestleder Arild Hermstad mener partiet bør si nei til å utrede aktiv dødshjelp og innføre fri abort til uke 18. – Ulogisk, mener Grønn ungdom.

Publisert Sist oppdatert

Det ligger an til å bli flere tøffe verdikampen når Miljøpartiet De Grønne avholder sitt digitale landsmøte til helgen.

Der skal partiet blant annet diskutere om de vil utvide grensen for selvbestemt abort til uke 18, og om de skal gå inn for å utrede aktiv dødshjelp i Norge.

Begge forslagene fikk flertall i programkomiteen, men et mektig mindretall håper at landsmøtet skal vrake dem.

Ønsker ikke dødshjelp

Nestleder Arild Hermstad mener at en utredning av aktiv dødshjelp er å gå i feil retning.

– Dersom vi går inn for å utrede aktiv dødshjelp, vil mange oppfatte det som at vi ønsker å innføre aktiv dødshjelp, sier Hermstad til Dagen.

Han ønsker ikke at partiet skal gjøre noe som kan se ut som et skritt mot innføring av aktiv dødshjelp.

– Å innføre aktiv dødshjelp kan for eksempel påføre syke mennesker press til å be om å få avslutte livet. Det vil være veldig ødeleggende, mener partitoppen.

– Handler om informasjon

En som derimot ønsker en utredning er tidligere stortingsrepresentant og talsmann for partiet, Rasmus Hansson, som mener det er en uunngåelig debatt.

FOR UTREDNING: Tidligere MDG-leder Rasmus Hansson mener partiet bør gå for en utredning av aktiv dødshjelp.

– Er du enig med Hermstad i at et ja til en utredning kan tolkes som et ja til aktiv dødshjelp?

– Det er jeg uenig med Arild i. Jeg mener det er direkte feil å tolke en utredning som et ja, i hvert fall for mitt vedkommende, forteller MDG-veteranen.

Støtter Hansson

Ungdomspartiet Grønn Ungdom støtter Hanssons ønske om en utredning.

– Vi mener det er god politikk å gå inn for å utrede visse former for aktiv dødshjelp. Vi vet at det sannsynligvis er flertallet i befolkningen for å åpne for noen veldig avgrensede tilfeller, og det bør man ta på alvor, mener nasjonal talsperson Teodor Bruu.

Vil fjerne abortnemndene

En annen stor debatt som skal landes på landsmøtet er hvorvidt partiet skal gå inn for å fjerne abortnemndene og gi kvinnen siste ord frem til uke 18.

For Grønn Ungdom har dette vært en viktig sak i flere år og Bruu omtaler forslaget som deres viktigste sak på landsmøtet.

GRØNN UNGDOM: Teodor Bruu er nasjonal talsperson i Grønn Ungdom.

– Både SV og Rødt har foreslått fri abort til uke 22. Hvorfor stopper dere ved uke 18?

– Vi synes det er et naturlig sted å stoppe siden kvinner i stor grad får innvilget abort fram til uke 18 i dag. Vi ønsker ikke å sette nye grenser. Vår diskusjon handler om abortnemndene og hvorvidt de hører hjemme i Norge, forteller Bruu.

– Handler om barnets rettsvern

Hermstad er derimot tydelig på at han ønsker å beholde dagens abortlov slik den er i dag.

– Dette er en vanskelig sak for meg, fordi kvinners rettigheter er viktig for meg. Men når alt kommer til alt så handler det om rettsvernet for det ufødte barnet.

Hermstad, som var MDGs talsperson sammen med Une Bastholm fra 2018 til 2020, mener dette er i tråd med MDGs tanke om å ta vare på «skaperverket».

– Grensen i tolvte uke er ganske logisk. Fram til da er det naturlig at det er opp til kvinnen selv, men etter den tolvte uken er fosteret så utviklet, med organer og nervesystem på plass, at det skal egentlig bare vokse i mors liv, sier MDG-nestlederen.

Grønn ungdom mener derimot at det er Hermstads syn som ikke er logisk.

– Vi mener det er ulogisk å stoppe i uke 12 når det allerede er lovlig å ta abort fram til uke 18, sier Bruu.

Dagen har forsøkt å få en kommentar fra partileder Une Bastholm om hvilke råd hun vil gi landsmøtet. Partiets kommunikasjonssjef, Nils Mørk, opplyser om at Bastholm ikke vil kommentere forslagene i forkant av landsmøtets behandling.

Ikke alene

MDG er ikke alene om å diskutere abortgrensen på sitt landsmøte. Både Arbeiderpartiet og Senterpartiet vil ha reelle diskusjoner på sine landsmøter.

Dersom Ap skulle vedta å utvide abortgrensen til uke 18, slik mindretallet i programkomiteen ønsker, vil det være et langt skritt i retning av flertall på Stortinget for utvidelser.

Det eneste programutkastet som sto fast ved dagens abortlov uten dissenser var Høyres.

MDGs landsmøte

Torsdag starter Miljøpartiet De Grønnes heldigitale landsmøte.

Der skal de vedta et nytt partiprogram for de neste fire årene.

Powered by Labrador CMS