Advarer kirken mot å bli for selvstendig
Senterpartiet tror Den norske kirke kan få så dårlig økonomi at de må legge ned kirker og slå sammen sogn.
Advarselen fra Senterpartiet er rettet mot kirkemøtet i Trondheim i april.
Der skal Kirkens storting ta stilling til et høringsforslag fra regjeringen om at dagens kirkelov skal erstattes av en rammelov som i langt større grad sidestiller folkekirken med andre tros- og livssynssamfunn.
Et forslag til resolusjon som Senterpartiets landsmøte skal behandle i dag fastslår at Den norske kirke fremdeles må ha en kirkelov og være offentlig finansiert.
Anne Tingelstad Wøien, nestleder i Stortingets kirke-, utdannings- og forskningskomite står bak forslaget sammen med leder Trygve Slagsvold Vedum.
Senterpartiet har sterkest forsvart statskirken og holdt på å velte det breie kirkeforliket i Stortinget i 2008.
LES OGSÅ: Senterparti-lederen frir til KrF og Venstre
Advarer
Nå setter de bremsen på igjen etter å ha registrert en rekke signaler fra regjeringen som bekymrer dem. Senterpartiet er bekymret over at Den norske kirke skal behandles på lik linje med andre tros- og livssynssamfunn. De frykter også at regjeringen legger opp til at det offentlige ikke lenger skal ha finansieringsansvar for kirken, men at kirken skal finansieres gjennom en medlemsavgift.
– Setter de bremsene på i skillet mellom stat og kirke?
– Nei, men vi gir signal til kirkemøtet. Vi vil si at ingenting skal være selvfølge, men det må være ordentlige diskusjoner. Vi vil signalisere til kirkemøtet at Senterpartiet ikke er for en rammelov. De må vite at det politiske miljøet ikke har trukket seg helt tilbake, sier Tingelstad Wøien like før lederens tale på landsmøtet i Haugesund fredag.
– Kirken ønsker selv en rammelov. Hvorfor vil ikke Senterpartiet gi dem det?
– Vi tror det er bedre for kirken å ha egen kirkelov som synliggjør at de har en særstilling. Vi mener også at det vil forplikte Stortinget til å sørge for god finansiering. Hvis det blir medlemskontingent, frykter vi for at det skal få konsekvenser. Vi ønsker en kirke over hele landet.
– Hvilke konsekvenser?
– Vi er redd økonomien blir dårligere. Det betyr at vi kan få nedleggelser av kirker og sammenslåinger av sogn. Vi kan få en sentralisering innenfor kirken som fører til at de ikke er til stede i hele landet.
Kirke over hele landet
Tingelstad Wøien understreker at siktemålet til Senterpartiet er positivt: De ønsker å sikre sterk folkekirke over hele landet.
– Mener dere at kirkens ønske om en rammelov kan uthule finansieringen av Den norske kirke?
– Vi frykter det. Ved en rammelov er det ikke sikkert at det politiske miljøet vil føle et spesielt ansvar for kirken.
Den norske kirke ble ikke nevnt verken i leder Trygve Slagsvold Vedum eller parlamentarisk leder Marit Arnstads taler fredag ettermiddag.
SE HELE Slagsvold Vedums tale her
Behandles i dag
I et forslag til resolusjon som landsmøtet skal behandle i dag, heter det at Senterpartiet vil understreke at Den norske kirke er pålagt visse oppgaver som ikke gjelder andre tros- og livssynssamfunn. Ikke minst gjelder dette kravet om å være til stede i hele landet og viktige oppgaver som er tillagt de kirkelige fellesrådene.
Kirkemøtet uttaler
Informasjonssjef Øyvind Håbrekke i Kirkelig Arbeidsgiver- og interesseorganisasjon (KA) uttrykte i Dagen frykt for at regjeringens høringsutkast om kirkens fremtid ville svekke forholdet mellom kommune og kirke.
Statssekretær i Kulturdepartementet Bjørgulv Vinje Borgundvaag (H) viste i Dagen denne uken til at kirken selv har ønsket en kortfattet rammelov og at regjeringen ønsker en helhetlig lov for tros- og livssynssamfunn. Han vil ikke gå inn i detalj om hvordan kirken skal finansieres, men er tydelig på at ulike forslag i kirkens finansieringsordninger vil måtte vurderes.
Kirkemøtet i april skal vedta uttalelse til høringsutkastet.
Valg
Landsmøtet i Senterpartiet i Haugesund skal i helgen behandle et forslag om programmet «Gode nærmiljø», om forslag til oppgavefordeling mellom forvaltningsnivåene og vedta en rekke forslag til resolusjoner. Der skal også kirkeresolusjonen debatteres og eventuelt vedtas.
Lørdag er det valg. Dagens ledertrio er foreslått gjenvalgt.