Advarer Kristen-Norge mot «pinnsvintaktikk»
Listetopp Charlotte Veland Hoven i Innlandet KrF og bistandsminister Dag Inge Ulstein etterlyser offensive kristne når skepsisen til sterk tro øker.
Trosfrihet og troens plass i samfunnet var tema da Innlandet KrF inviterte til panelsamtale på Domkirkeodden i Hamar på tirsdag.
Truslene om slutt på støtte til ungdomsforeningen på Klepp bedehus i Rogaland, nekt av praksisplasser i offentlig skole for lærerstudenter ved NLA Høgskolen i Oslo og reservasjonsrett for leger var noen av temaene som ble diskutert.
– Når 54 prosent sier at de er skeptiske til mennesker med sterk kristen tro, er det ille, sier Charlotte Veland Hoven til Dagen.
Hun viser til fjorårets tall på Integreringsbarometeret fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet.
– Treffer en nerve
Bistandsminister Dag Inge Ulstein (KrF) møtte katolsk prest Reidar Voith, folkekirkeprest Morten Erik Stenseng og Ungdom i Oppdrag-leder Andreas Nordli til samtale.
– Det treffer en nerve, noe folk er opptatt av, sier Ulstein til Dagen om valget av tema.
– Hvilke forventninger møter du i valgkampen om disse temaene?
– Jeg kjenner på et veldig ansvar ved å stå i politikken og forhåpentligvis komme på Stortinget og være en ombudsmann, sier Ulstein, som er førstekandidat i Hordaland.
Samtidig utfordrer han kristne miljøer.
– Det er faktisk ikke alt politikerne kan ta ansvar for heller. Men det er klart at vi vil kjempe for trosfriheten for å styrke og utvide det rommet.
Advarer mot isolasjon
I samtalen understreket Ulstein at det er trosfrihet i Norge og anbefalte kristne å velge «det motsatte av pinnsvintaktikken», der man trekker seg tilbake og forskanser seg.
– Jeg har møtt så mange som spør hvordan de kan bidra i samfunnet, fremholdt ministeren.
Han oppfordrer til å være åpne og frimodige om hva man tror på og at man ønsker å bety noe positivt for andre mennesker.
– Må forsvare mer
Charlotte Veland Hoven mener selv at klimaet for å være en tydelig troende har endret seg.
– Jeg opplever at man mange steder må forsvare seg på en annen måte enn tidligere, sier hun.
Skarpere debatter om skolegudstjenester og det som kan oppfattes som forkynnelse, er andre tegn hun viser til.
Hun ser kampen for troens plass i samfunnet som en viktig politisk utfordring, men også en utfordring for troende.
– Det blir lett skyttergravskrig. Det er viktig å vise at våre meningsmotstandere har like stor rett til sin trosfrihet, sier Veland Hoven.
Etter debatten oppfordret hun til å «rulle ut pinnsvindrakten og komme i dialog med folk». Det tror hun er viktigere enn noen gang på tvers av tros- og livssyn og politiske oppfatninger.
– På den måten tror jeg en gjensidig forståelse og toleranse, som tidligere var sterk, vil kunne gjenvinnes.
Vil ha med hjernen
Katolsk prest på Lillehammer, Reidar Voith, understreker at han ut fra sin rolle vil være forsiktig med å være direkte politisk.
– Jeg vil nøye meg med å si at jeg håper KrF mer kan vise den kristne tanke bak sine standpunkter, sier Voith.
Han synes slagordet «Stem med hjertet» er hyggelig, men utilstrekkelig.
– «Stem med hjerte og hjerne», vil jeg gjerne se. Kristen tenkning er viktig. Nestekjærlighet uten fornuft kan ende som en karikatur, mens fornuft uten nestekjærlighet kan bli veldig kald, sier han.
Etikk i drift
Pateren mener kristen nestekjærlighetstenkning har fornuften med.
– Det er en konsistent etisk, filosofisk tanke bak våre standpunkter. Den vil jeg gjerne se mer av, og den tror jeg også ville bli verdsatt i den norske debatten, sier han.
Voith mener kristen tro og etikk er viktigere enn noen gang, og at kristne må være en konstruktiv minoritet.
– Hele grunnlaget for hva vi tenker er rett og galt, godt og dårlig, er i drift. En kristen etikk som ikke er forankret i religion eller det guddommelige, kan kun være forankres i det politiske. Og et politisk standpunkt står bare til du får et nytt.
Positivt engasjement
Også Ungdom i Oppdrag-leder Andreas Nordli mener at troende kristne i dagens Norge må reflektere over hva det betyr å være en minoritet.
– Hva tenker du KrF kan bidra med for å sikre trosfrihet?
– KrF bremser en utvikling. Men det er et spørsmål hvor mye de kan bremse.
– Er det en fare for at kristne tenker «stakkars oss»?
– Det er alltid en fare. Det er lett å synes synd på seg selv og tenke at «alt var så mye bedre under krigen», sier Nordli.
Han mener Kristen-Norge har en utfordring både kommunikativt og med holdninger for å motvirke isolasjon.
– Jeg tror vi bare må engasjere oss positivt. Det er den eneste medisinen.