KRITISK: Dagfinn Høybråten i Kirkens nødhjelp er kritisk til regjeringer som vil omprioritere bistandsmidler til å ta i mot flyktninger i sitt eget land.

Advarer mot å ta fra verdens fattige

Verden må øke sin humanitære bistand og ikke kutte i den. Det er bønnen fra internasjonale nødhjelpsorganisasjoner, blant dem Kirkens Nødhjelp.

– Vårt budskap er at på kort sikt må verden øke sin humanitære bistand og ikke kutte i den. Flere regjeringer tar nå av utviklingshjelpen for å finansiere flyktningarbeid i eget land.

– Norge har også vært inne på den tanken. Det er vanvittig i dagens situasjon, sier generalsekretær Dagfinn Høybråten i Kirkens Nødhjelp til Dagen.

AFRIKAS HORN: Afrikas horn, Sahel-regionen og Midtøsten er områder som er mest utsatt for å bli rammet av en sultkatastrofe, påpeker hjelpeorganisasjoner. Bildet viser tørkerammede i Somalia.

Millioner er truet

I Storbritannia har nå 15 store nødhjelpsorganisasjoner gått sammen om et åpent brev til regjeringen der de krever umiddelbar handling. De roper et varsku om truende global sult.

– Deler dere bekymringen blant de britiske nødhjelpsorganisasjoner?

– I høyeste grad, svarer Høybråten og fortsetter:

– Vi opplever daglig hvordan dette slår ut i de 30 landene vi har arbeid. Om vi spoler tilbake bare til årsskiftet gikk FN ut med tall om at 45 millioner mennesker ville oppleve hungersnød.

Generalsekretæren viser til at Kirkens Nødhjelp er til stede i flere av landene som er utsatt. Det gjelder land som Sør-Sudan, Somalia, Etiopia og flere land i Vest-Afrika og i Midtøsten.

Forsterket problem

Han sier at krigen i Ukraina har forsterket problemet dramatisk på to måter:

– Ukraina er et av verdens store matfat, og hvete-eksporten til mange av disse landene er betydelig. Krigen har i seg selv ført til en veldig sterk prisøkning både på matkorn og matolje.

– Det slår ut i økte priser for vanlige folk i fattige land. I Malawi har det vært en tredobling av brødprisene etter at krigen startet. Bakere i Midtøsten, som for eksempel Libanon, har problemer med å skaffe råvarer, sier Høybråten.

Ned 20 prosent

Han viser til at britisk etterretning forventer en nedgang i kornproduksjonen på 20 prosent. Men det kan fort bli mer.

Høybråten forklarer:

– Det handler om at arealer er ute av produksjon. Det er blitt en krigssone med miner i stedet for såkorn. Men også fordi mange bønder er ved fronten.

Om havnebyer blir blokkert er det en hindring for eksport. Det vil ikke bare føre til prisøkninger men også mangel på mat.

URO: Dagfinn Høybråten i Kirkens Nødhjelp er urolig for matvaresituasjonen på verdensbasis.

Bekymringsfullt bilde

Høybråten viser til at nødhjelpsorganisasjonene opplever at alt de kjøper for distribusjon blir dyrere og det blir vanskelig å få tak i.

– Det er et bekymringsfullt bilde. De som var på randen av hungersnød kan bli bikket over kanten med det som skjer nå.

KN-generalen legger til at på litt lenger sikt må man øke matvareproduksjonen.

– Mange jobber med det nå. Vi er engasjert i flere land med å støtte småbønder med å drive på en måte som gir økt produksjon slik at de får mer ut av arealene sine.

– Men det er også kommet inn en faktor til. Gjødselprisene har skutt i været. De er dobbelt så høye som for et år siden.

Behov?

– Vet vi noe om hvor stort hjelpebehovet er?

– Verdens Matvareprogram har beregnet at den maten de trenger å kjøpe for å møte denne krisen det nærmeste halve året, koster 800 millioner dollar mer enn tidligere, svarer Dagfinn Høybråten.

– Det er all grunn til å øke innsatsen.

Powered by Labrador CMS