PST, påtalemyndigheten og norske medier har bidratt til å gjøre unge islamister som Ubaydullah Hussain (foto) til det de er, mener islamforsker Lars Gule. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Advarer mot ensidig fokus på islamister

Islamforsker Lars Gule advarer mot et ensidig fokus på ekstreme ytringer fra islamister og mener høyreekstremister, rasister og islam-hatere slipper unna med vel så grove trusler og uttalelser.

Publisert Sist oppdatert

Gule følger denne uka saken mot den profilerte islamisten Ubaydullah Hussain fra tilhørerbenken i Borgarting lagmannsrett.

Hussein ble i fjor dømt til 120 dagers fengsel for å ha framsatt trusler mot journalister, en forsker og norske jøder, men ble frifunnet for å ha oppfordret til terrorhandlinger.

Påtalemyndigheten har anket frifinnelsen og ønsker høyere straff, noe Gule stiller seg undrende til.

– Straffen for trusler var i utgangspunktet hard, så dette gir inntrykk av at man vil slå ekstra hardt ned på ett bestemt miljø. Problemet er bare at det kan virke mot sin hensikt, advarer Gule.

Ignorerer

Gule mener at saken mot Ubaydullah Hussain viser hvordan Politiets sikkerhetstjeneste (PST) slår hardere ned på hatefulle ytringer og trusler fra ytterliggående islamister, enn på tilsvarende ytringer fra høyreekstremister, rasister og islamhatere.

– Man ignorerer i altfor stor grad lignende eller til og med grovere trusler fra andre deler av det politiske spekteret, sier Gule til NTB.

– Fokuset på unge muslimer, uansett hvor avskyelige meninger de måtte ha, utgjør del av det mange i disse fra før marginaliserte miljøene oppfatter som bevis på at Vesten er i krig med islam, sier han.

– Samtidig gir man større rom til høyreekstreme, rasistiske og islamofobe uttalelser. De føler at det er fritt fram for å spre grove utsagn og trusler på Facebook og internett, sier Gule.

Bidrar til polarisering

PST, påtalemyndigheten og til en viss grad mediene har alle vært med på å gjøre unge islamister som Ubaydullah Hussain til dem de er, mener Gule.

– Ja, men det er en vanskelig situasjon. Man kan ikke la grove trusler gå upåtalt, men det er viktig å avstemme virkemidlene til den reelle trusselen, sier han.

– Ved å blåse opp dette, så skjerper man trusselen. Det gjelder selvsagt også mediene. Det er ingen tvil om at denne dynamikken bidrar til polarisering og stigmatisering, og at det derfor er et viktig element i den prosessen som fører en del av disse ungdommene inn i ekstreme miljøer, sier Gule.

Powered by Labrador CMS