Advarer mot islam-spekulasjoner
Lars Gule frykter økt muslim-hat etter Kongsberg-drapene. Han ber folk være forsiktige med å spre spekulasjoner.
Politiet sier 37-åringen som er siktet for fem drap på Kongsberg har konvertert til islam. Senest i 2020 fikk de bekymringsmelding om at mannen skulle være i radikaliseringsprosess.
Politiet vil foreløpig ikke slå fast at de etterforsker hendelsen som terror, men sier dette er noe de forsøker å avklare gjennom etterforskningen.
– Det er kompliserte vurderinger knyttet til motiv, og det vil ta tid før dette er avklart. Men det har vært bekymring knyttet til radikalisering tidligere, og politiet har vært i kontakt med mannen tidligere, sier politimester Ole Bredrup Sæverud.
Lars Gule er førsteamanuensis ved OsloMet og ekspert på islam og ekstremisme. Han advarer mot hva som kan komme i kjølvannet av en slik hendelse.
– Hver gang man kan knytte slike hendelser til islam og muslimer, vil spekulasjonene gå om muslimer generelt. Det er all grunn til å være tilbakeholdne med å spre spekulasjoner nå, sier Gule.
Han presiserer at veldig mye er uklart rundt gjerningsmannen og hans tilstand, og at det derfor er ekstra viktig å unngå spekulasjoner.
Frykter fiendtlige kommentarer
Det har ennå ikke forekommet islamsk motivert terror på norsk jord. Det er heller ikke klart om Kongsberg-drapene faller innenfor denne kategorien, selv om PST i en pressemelding har uttalt at hendelsene framstår som en terrorhandling, ifølge NTB.
Men bare det at voldsmannen på Kongsberg knyttes til islam, gjør at islam-ekspert Lars Gule forventer et vell av fiendtlige kommentarer mot muslimer generelt.
– Det er en trend alle ganger muslimer er involvert i slike handlinger.
Peker på Arbeiderpartiet
Et besøk på nettstedet resett.no viser at Gule har rett.
«Takker for en ryddig beskrivelse av hva som venter oss nå da Støre overtar Islamiseringen.»
«I dag som Støre viser frem sitt kabinett av det store slaget + noen konvertitter..... takk AP. for denne flotte dagen! virkelig.»
Dette er en av mange kommentarer på nettstedet resett.no, under en artikkel knyttet til drapene på Kongsberg. Mange retter seg mot islam, innvandring og påstander om muslimske ønsker om herredømme.
Artikkelen handler om at en ikke bør være overrasket over at nordmenn konverterer til islam, tvert imot er det å forvente.
Gule sier at det er uunngåelig at folk spekulerer når slike dramatiske hendelser skjer.
– Det er på en måte forståelig, men det er synd at folk godtar overforenklede forklaringer og sprer disse. Man kan ende opp med å styrke terroristens mål om å spre frykt.
NTB meldte torsdag at flere mediehus har stengt muligheten for å kommentere på grunn av hatefulle kommentarer.
– Vi har begrenset med kapasitet på nattetid, spesielt på en natt som denne, og da fjerner vi sakene fra Facebook, sa redaktør for NRK Direkte, Espen Langfeldt Olsen, til nettstedet Kampanje.
Gule viser for øvrig til at konvertitter var overrepresentert blant fremmedkrigerne til Syria og Irak.
– For konvertitter kan den nye troen bety mer enn mange av dem som vokser opp innen en religion.
Begrense spekulasjoner
Gule mener at samfunnet, og særlig politiet, har en viktig rolle for å begrense spekulasjoner og for å understreke at etterforskningen må klargjøre hva som har vært motivene bak handlingene.
– Tilregnelighet er noe man må vurdere, også i tilfeller der det kan være snakk om voldshandlinger inspirert av islam, sier Gule og peker på at gjerningsmannen har vært i kontakt med helsevesenet og at han har et rulleblad knyttet til narkotika.
– Selv om det skulle være snakk om psykiatri er ikke det nødvendigvis en bortforklaring, med mindre noen er så opplagt psykotisk at de ikke vet hva de gjør. At noen har vært en psykiatrisk pasient betyr ikke at man skal undervurdere betydningen av religiøs eller ideologisk tilknytning, presiserer han.
– Også psykisk syke personer er motivert av noe. Poenget er at disse avveiningene må gjøres som en del av etterforskningen, og dette må avklares før man konkluderer, sier Gule.
– Tror du vi har lært noe etter 22. juli der mange konkluderte med at dette måtte være islamsk terror?
– Disse situasjonene er svært forskjellige. Men jeg tror for eksempel at presse og myndigheter er mer opptatt av å understreke usikkerhet og uklarhet tydeligere. Man er mindre tilbøyelig til å spekulere. Vi har nok lært, men det betyr ikke at alle har lært like mye.