Advarer mot kristen fundamentalisme
Sjefredaktør Helge Simonnes i Vårt Land mener Partiet De Kristne og TV Visjon Norge har urovekkende mye til felles med islamske fundamentalister.
– Det finnes en del ytterliggående tenkning som ikke faller inn under det man tradisjonelt har kalt verdikonservativ kristendom, og som har vært forbundet med de kristne organisasjonene, sier Helge Simonnes til Dagen.
Tirsdag deltok han i et frokostmøte i regi av Human-Etisk Forbund som blir referert i en mye lest sak på fritanke.no.
– Hvem tenker du på da?
– Jeg tenker blant annet på Partiet De Kristne og noe av det de har stått for i den offentlige debatten og på noe av det jeg har sett og hørt av Jan Hanvold og andre på TV Visjon Norge.
Ser likheter
Ifølge referatet til fritanke.no sa Simonnes at det «er ikke så veldig stor forskjell på tenkningen til fundamentalistiske kristne og fundamentalistiske muslimer. Det eneste jeg kan se er at de kristne ikke går så langt i å utøve vold, men ellers er det mye likt».
– Hvilke likheter ser du mellom det du kaller kristne og muslimske fundamentalister?
– Muslimer bruker Koranen på en ytterliggående måte. Kristne fundamentalister bruker Bibelen på en uakseptabel måte. For eksempel skjer det når noen hevder at det ikke er vits i å diskutere politikk i Midtøsten, for Gud har allerede bestemt hvor grensene skal være for Israel, sier Simonnes.
– Det samme gjelder når noen sier at siden det ikke står noe om dødsstraff i Bibelen, så må det være ok å bruke en slik straffemetode. Da er det etter min mening en fullstendig forkvaklet bibelbruk. Det handler om at du har en bokstavelig tilnærming til Bibelen og enkelte skriftsteder som vi altfor lett lar passere.
Mister abonnenter
– Er en slik bibelbruk er blitt mer utbredt?
– Ikke i det brede lag, men på høyresiden i Kristen-Norge er dette blitt sterkere aksentuert. Gir du penger til et bestemt prosjekt, så skal Gud velsigne deg. Forbønn om helbredelse og innsamling koples for sterkt. Det er ikke bra hvis det fester seg et inntrykk at Gud lønner den som gir eller engasjerer seg.
Under frokostmøtet i Oslo sa Simonnes at Vårt Land stadig opplever «å miste abonnenter når vi går ut og kritiserer kristenfundamentalister». Han advarte mot å la fundamentalister definere både kristendommen og islam. Han etterlyste også et sterkere engasjement i denne saken fra troende generelt og biskopene spesielt.
– Veldig mange av dem som frembærer et kristenfundamentalistisk syn, står ikke i Den norske kirke, men jeg tror ikke folk flest sitter med et kristelig organisasjonskart foran seg når de lytter til hva kristne kan formidle. Det er det samme vi ser i muslimsk sammenheng. De ytterliggående får lett definere en hel gruppe.
– Når medievirksomheten blir en større del av den kristne aktiviteten, når budskapet lenger ut. Tidligere kunne du høre slike tanker i et forsamlingshus eller en mindre gruppe, og det kunne være alvorlig nok. Men nå blir det spredt mye mer.
– Sidestiller du Jan Hanvold og mulla Krekar?
– Nei, selvsagt ikke. Jeg er kun ute etter å advare mot fundamentalistisk tenkning og hvordan Bibelen og Koranen brukes. Mulla Krekar er jo også knyttet opp til terrorvirksomhet.
Frykter ghetto
Kristne skoler var et annet tema under frokostmøtet. Simonnes uttrykte uro for ghettotendenser.
– Vi ser eksempler på at kristne trekker seg tilbake på egne skoler på små steder. Samtidig forsvarer jeg prinsippet om retten til å drive slike skoler. Men én ting er hva som er lov, en annen ting er hva som er lurt. Hvis du forsvarer prinsippet om kristne privatskoler, må du også forsvare muslimske privatskoler. Da tror jeg mange kristne blir bekymret. Det vil skje en sektordeling av samfunnet som er uheldig.
– Anbefaler du ikke kristne å drive skoler?
– Det er helt avhengig av hvor man er. I en stor by som Oslo, ser jeg det ikke så problematisk å drive privatskole. Men i en liten bygd, der elevgrunnlaget er lite, kan en privatskole skape vansker. Jeg vil ikke si absolutt nei eller ja til dette. Det må vurderes i hvert enkelt tilfelle.
Sekulære prinsipper
Redaktøren uttrykker også støtte til at det norske samfunnet må være basert på sekulære prinsipper og ikke gi noen religion forrang.
– Men tenker du ikke at det kristne verdigrunnlaget har en verdi?
– Absolutt, det har det. Og det er jo nettopp det jeg arbeider for å ivareta. Jeg er opptatt av så mange som mulig av de troende engasjerer seg i samfunns- og kulturlivet. Men jeg er ikke så sikker på at du kristner landet med lover og regler.
Skjevt bilde
– Mange kristne vil mene at du får et samfunn som er ganske annerledes hvis det er inspirert av Bibelen enn hvis det er inspirert av Koranen?
– Det er jo åpenbart. Her må vi tenke hva som er det kristne kulturgrunnlaget. Jeg synes det er veldig feil å si at Norge er et kristent land fordi vi har et kors i flagget og derfor blir velsignet økonomisk. Dette skaper et veldig skjevt bilde av Gud. Det gir inntrykk av at han velsigner den som holder med ham og ikke velsigner den som ikke har et aktivt trosliv.
– Men vil det ikke slå positivt ut å leve livet etter Skaperens vilje?
– Jo, men da er det nettopp det at man praktiserer skaperviljen som er poenget. En person som er arbeidsom og lever nøysomt, kan jo bli rik. Men det er ikke fordi han er troende og Gud sitter og sier at han skal lykkes.
Skriver bok
– Ser du behov for selvkritisk tenkning angående dette også i mer tradisjonelle konservative kristne miljøer?
– Ja, jeg synes man skal være mer varsom man snakker og uttrykker seg på en måte som sier at Gud er på min side og tanken om at Gud vil gripe inn i livet når det gjelder økonomi og helse.
For tiden jobber Simonnes med en bok om disse temaene.
– Min hovedtese er at vi i iveren etter å gjøre Gud stor, gjør ham liten. Vi kommuniserer et gudsbilde som vil være problematisk for mange.
– Meget grovt
Leder for Partiet De Kristne, Erik Selle, synes Helge Simonnes gir inntrykk av å ha overflatisk kunnskap om fundamentalistisk islam og gir en populistisk fremstilling.
– Sammenlikningen med det han kaller kristen fundamentalisme er bare fordummende for den politiske debatt, sier Selle.
Han undrer seg over om Jesusfestivalen, som Simonnes var med på å stå i bresjen for som ung i Molde, faller i samme fundamentalistiske kategori.
– Jeg vil gjerne utfordre Helge Simonnes til å gi ett eksempel på noe som er i tråd med fundamentalistisk Islam i vårt partiprogram. Det er meget grovt å rette slike anklager mot oss når hele Midtøsten står i brann på grunn av islamsk fundamentalisme. Vår Israelpolitikk er basert på rettferdighetskriterier, internasjonal rett og historiske kjensgjerninger, sier Selle.
– Jeg forventer en unnskyldning fra Helge Simonnes.
TV Visjon Norge-redaktør Jan Hanvold er i dag på Hauge-seminar i Fosnavåg for å møte nettopp Helge Simonnes til debatt. Også Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk og Norge Idag-redaktør Finn Jarle Sæle skal delta.
«Nå har vi full frihet og demokrati og ytringsfrihet i Norge. Så Helge må mene hva han vil. Sammenligningen faller på sin egen urimelighet», skriver Hanvold i en sms.