Advarer mot «kristne gettoer» i Norge
Vi ser starten på en utvikling som kan ende med dannelsen av kristne parallellsamfunn, mener journalist og forfatter.
Andreas Masvie har de siste årene vært en tydelig stemme i den offentlige samtalen, både som redaktør i Mentsch Magazine og som skribent i den kristne tankesmien Skaperkraft. Han har også gitt ut bok om aktiv dødshjelp.
Nå jobber han som journalist for nettstedet Minerva, hvor han i en fersk kommentar hevder at vi ser konturene av «kristne gettoer» i Norge.
«Dersom man sender barna på kristne grunnskoler og videregående skoler før de studerer ved kristne høyskoler og går inn i kristne virksomheter, institusjoner og organisasjoner, vil det oppstå de facto parallellsamfunn», skriver han.
Masvie viser blant annet til at flere kristne velger å gå på kristne skoler som for eksempel Fjellhaug Internasjonale Høgskole, og er klar på at det kan være problematisk dersom kristne trekker seg ut av den offentlige skolen og heller velger å gå på egne skoler.
– Har gjort to observasjoner
– Dette er ingen kritikk av at det finnes kristne høyskoler. Tvert imot ønsker jeg en enda større flora av ulike høyskoler. Men jeg forsøker å analysere hvorfor vi nå ser at de kristne høyskolene vokser, sier Masvie til Dagen.
Han viser til studentavisen Universitas, som tidligere denne måneden skrev om sterk vekst i studentmassen hos Fjellhaug og Høyskolen for ledelse og teologi (HLT). HLT gikk opp fra 140 elever på førstekullet i fjor, til 185 i år.
– Jeg har gjort to observasjoner. Den første er at vi vet at det er svært mange kristne studenter som ikke er åpne om troen sin.
– Den andre observasjonen er den økende graden av aggressiv sekularisme. Man viser stadig mindre forståelse for det kristne. Det går fra hvordan man mener verden henger sammen til synet på seksualitet. Jeg tror det er en økende tendens at kristne trekker seg ut fra det sekulære samfunnet på grunn av dette, mener Masvie.
– Bør kristne studiesteder aktivt jobbe for å tiltrekke seg også ikke-kristne studenter?
– Ja, man skal ikke være utydelige på verdigrunnlaget, men samtidig forsøke å tiltrekke seg ikke-kristne, eksempelvis ved å tilby høy faglig kvalitet.
Salt som lyspunkt
I Minerva-kommentaren trekker Masvie frem Bergenskirken Salt og Tankesmien Skaperkraft som to lyspunkt, som bidrar til å motvirke fremveksten av parallellsamfunn i Norge.
– Hva mener du de gjør for å motvirke en slik utvikling?
– Skaperkraft forsøker å bryte ned skillet mellom kirke og samfunn. Ved å gjøre dette bryter man ned gryende gettoskiller, sier Masvie og fortsetter:
– Salt er konkret til stede i byen med nye Forum. Man har lenge hatt som ambisjon å påvirke Bergen, altså tjene byen. Da trekkes man ut av gettoen.
– Hva kan kristne selv gjøre for å forhindre at man utvikler egne gettoer i Norge?
– Kristne må akseptere at vi befinner oss i en liberal, sekulær samtid der mange vil være uenige med oss. Man kan ikke fortsette å gjemme troen sin slik mange studenter gjør, men man må tenke dypt samtidig som man lever hele og stolte liv, slik at det stiger en deilig duft av den kristne identiteten.