Advarer mot religionsfiendtlig Europa
- Europeiske land begrenser, eller forsøker å begrense, folks frihet til å gi uttrykk for sin tro. For eksempel forbud i flere land mot å bære synlige symboler som kors eller hijab, påpeker Den amerikanske trosfrihetskommisjonen.
Hvert år presenterer Den amerikanske trosfrihetskommisjonen en rapport om situasjonen i land der det blir begått grove brudd på trosfriheten. I fjor uttrykte kommisjonen for første gang uro for utviklingen i Vest-Europa. Uroen er ikke blitt mindre i årets rapport.
Fiendtlig atmosfære
Kommisjonen mener at europeiske land begrenser, eller forsøker å begrense, folks frihet til å gi uttrykk for sin tro. Som eksempler nevner de forbud i flere land mot å bære synlige symboler som kors eller hijab, rituell slakting og omskjæring av gutter.
Kommisjonen slår fast at slik omskjæring er et krav både i islam og jødedom og nevner det norske barneombudets utspill mot omskjæring som ett av flere utspill der omskjæring defineres som overgrep.
De er også skeptisk til at regjeringer stempler religiøse minoriteter som «sekter», til manglende muligheter til samvittighetsfritak og til den økende bruken av såkalte «hate speach»-lover. Slike forbud mot hat-ytringer kan ramme fredelige religiøse ytringer, mener man.
Kommisjonen advarer mot at det blir skapt en fiendtlig atmosfære mot religion i Vest-Europa når det blir lagt stadig flere begrensninger på trosuttrykk. Dette kan hindre integrering og svekke troende menneskers jobbmuligheter.
Verstingliste
Den amerikanske trosfrihetskommisjonen fungerer som uavhengig, rådgivende organ overfor det amerikanske utenriksdepartementet og gir hvert år ut en rapport om trosfrihet. De er mest kjent for å komme med innspill til hvilke land som bør stå på amerikansk UDs liste over «countries of particular concern» (CPC) - altså land der det er spesiell grunn til bekymring for brudd på trosfriheten.
Å bli plassert på denne lite ærerike listen, er for det første et prestisjetap. Men det får også konsekvenser for amerikansk politikk overfor det aktuelle landet. Amerikansk UD er pålagt ved lov å presentere en slik liste med jevne mellomrom. Hensikten er å gjøre religionsfrihet til et prioritert felt i amerikansk utenrikspolitikk.
Særlig ille i Pakistan
Siden 2006 har følgende åtte land stått på amerikansk UDs verstingliste: Burma, Kina, Eritrea, Iran, Nord-Korea, Saudi-Arabia, Sudan og Usbekistan.
I sin ferske 2014-rapport retter trosfrihetskommisjonen skarp kritikk mot UD for at listen har vært uforandret i så mange år. De ber om at særlig Pakistan blir plassert på CPC-listen. Hvis man ser bort fra de landene som allerede står på verstinglisten, hevder kommisjonen at Pakistan er det landet der religionsfriheten er mest truet. De er også svært bekymret for Nigeria på grunn av regjeringens handlingslammelse overfor terrorgruppen Boko Haram. I tillegg til disse to landene mener kommisjonen at følgende seks land bør stå på listen, nemlig Egypt, Irak, Syria, Tajikistan, Turkmenistan og Vietnam. Sistnevnte ble fjernet fra listen i 2006, men kommisjonen mener dette var en tabbe.
Kommisjonen anbefaler dessuten at amerikansk UD holder et ekstra øye med utviklingen i blant annet Kazakhstan, Russland og Tyrkia.
Kritiserer Obama
Trosfrihetskommisjonen er svært misfornøyd med at amerikansk UD publiserer CPC-listen stadig sjeldnere. De første årene presenterte amerikansk UD en CPC-liste nesten årlig. Siden 2006 er det blitt mer uregelmessig. Obama-administrasjonen har bare offentliggjort CPC-listen én gang, i 2011.
DAGEN