Advarer mot roboter som gir oss «kontakt» med døde
Etisk og teologisk bekymringsfullt, mener kristen tankesmie.
«Virtuell udødelighetsteknologi» prøves nå ut over hele verden. Teknologien bruker kunstig intelligens til å samle informasjon om en avdød persons personlighetstrekk, livshistorie, tro og meninger.
Dermed blir det mulig for de pårørende å opprettholde en form for kontakt med den avdøde. Det skjer gjennom samtaler i en såkalt «griefbot» eller «ghostbot», ikke ulik chatterobotene, som har fått en enorm utbredelse de siste par årene.
Gjenskapte bestefaren
Teknologien er i en tidlig fase, men markedet for digitale produkter til bearbeiding av sorg er i vekst, ifølge flere medier.
I fjor fortalte avisen Business Insider om hvordan en kinesisk dataingeniør utforsker muligheten for å fortsette samtalen med sin for lengst døde bestefar. Ju Yialin (29) var 17 da bestefaren gikk bort, og i familien ble sorgen fortrengt og den gamle aldri omtalt.
Ju laget en bestefar-robot og har hatt besøk av den statseide avisen Sixthone, som forteller om et barnebarn som «bygget en ånd i en maskin».
Unge mest interessert
Men er dette en grei måte å sørge og minnes de døde?
En ny britisk rapport fra tankesmia Theos om «AI og livet etter døden» konstaterer at teknologien ikke har fått den helt store utbredelsen, men at den tiltrekker seg interesse særlig hos unge mennesker.
En undersøkelse viser at hver fjerde i alderen 18–24 år kan tenke seg å lage en digital versjon av en de er glad i.
Personvern
Rapporten er ført i pennen av teologen Nathan Mladin. Han mener det er urovekkende at en rekke selskaper tilbyr slike produkter.
– Det er bekymringer om personvern, bekymringer knyttet til samtykke og hvordan disse dataene innhentes, sier Mladin til Christian Premier News.
Du tror du samhandler med den faktiske tilstedeværelsen til din kjære.
Nathan Mladin, teolog
– Kan noen bare samle artikler som du eller jeg kan ha skrevet og offentlig tilgjengelige bilder av oss og bare lage en digital kopi av oss og legge den ut der etter at vi har dødd, eller til og med mens vi lever? spør han videre.
Det finnes eksisterende lovgivning som dekker noen av disse områdene, men regelverket holder ikke alltid tritt med stadig nye problemstillinger.
Advarer kristne
Den store konteksten er det rapporten omtaler som «en subtil glidning mot en verden av kunstighet» – med kunstige relasjoner og syntetiske relasjoner.
I rapporten blir det undersøkt om den nye sørgemåten kan sammenlignes med tradisjonelle måter som for eksempel at man har tatt vare på en hårlokk eller klær som den avdøde brukte.
Mladin mener bestemt at dette ikke er sammenlignbare størrelser. Han hevder at kristne må avvise all teknologi som forsøker å skape inntrykk av at man snakker med de døde.
– Du blir lurt
Han mener brukeren blir lurt av denne typen teknologi. Det betyr ikke at skaperne av programutviklerne har tenkt å lure deg, men:
– Du blir fortsatt lurt fordi du tror du samhandler med den faktiske tilstedeværelsen til din kjære. Og faktisk er det en robot som har blitt trent på noen data.
– Skaper et liv etter døden
I stedet anbefaler han Bibelens lære om liv og død. Mladin sier han tror mange i dag har forlatt eller aldri helt har tatt inn over seg «virkeligheten av evigheten og løftet om oppstandelse.» Derfor blir de tiltrukket av muligheter som «på en måte skaper et liv etter døden».
– Men for de av oss som har et varig håp, er døden ikke slutten. Det er en passasje. Det er søvn, sier teologen Nathan Mladin.
Rapporten er den siste i en serie forskningsrapporter fra tankesmia Theos om hvordan forholdet til døden er i endring.