Advarer om at menn vil trekke seg fra lederverv hvis kvinner får plass
Indremisjonsforbundet tillater forsamlinger som bryter med det offisielle kvinnesynet. Likevel mener de saken kan splitte. – Mildt sagt underlig, sier bedehusleder.
Ledelsen i Indremisjonsforbundet fastholder sitt gamle kvinnesyn og mener at hyrdefunksjonen i en kristen forsamling er forbeholdt menn. Men forbundet har ingen planer om å ekskludere bedehus som åpner for kvinner i eldsteråd.
Ni videoer
Forrige uke la ledelsen i organisasjonen ut åtte videoer der de går gjennom det bibelske materialet for kvinners og menns tjeneste. Onsdag denne uken kom den niende videoen og en skriftlig uttalelse med følgende konklusjon: «Forutsatt at en forsamling bruker tid til å jobbe seg gjennom dette temaet ved grundig undervisning, medlemsmøter og samtaler, og likevel ender opp med en annen overbevisning og praksis enn det vi her anbefaler, vil en fortsatt kunne regne seg som en del av ImF.
Så kommer det som Arild Ove Halås, styreleder i Emblem bedehus, reagerer på.
Splittende konsekvenser
«På den annen side, er det en kjensgjerning og erfaring at ulik praksis i ordningsspørsmål kan skape en viss avstand, selv om Åndens enhet er til stede. Menn som deler vårt syn, og som har karakter og tillit til å kunne være eldste, vil i de aller fleste tilfeller definere seg ut av en lokal eldstetjeneste som en konsekvens av at en åpner for begge kjønn. Vi må derfor påpeke at saken vil ha splittende konsekvener, og vi mener derfor at vårt råd er den mest samlende løsning.»
Halås synes det er «mildt sagt underlig» at Imfs lære- og tilsynråd har behov for å føye til det siste avsnittet.
– Hvis man først mener at kvinners tjeneste er et marginalt teologisk spørsmål, så skulle ikke det være nødvendig. Jeg vil nesten si at det er oppsiktsvekkende. Det hadde vært mye redeligere om de var konsekvente og sa at det ikke er rom for forsamlinger som Emblem, hevder han.
Halås mener det er naturlig at det oppstår lokale spenninger når en forsamling konkluderer med at også kvinner kan være eldste i en forsamling. Han mener også at ImF sentralt har gjort det de har kunnet for å lage de spenningene.
Det er en påstand som Erik Furnes ikke ønsker å kommentere.
– Det minst splittende ville være å gi både kvinner og menn plass i eldsteråd, for sannheten er at veldig mange kvinner og menn opplever seg ekskludert fra bedehuset når ImF konkluderer som de gjør, mener Halås.
Kritikkverdig
Halås mener også det er kritikkverdig at det kun er menn som står for undervisningen i videoene som er lagt ut. Innledningsvis i alle videoene har generalsekretær med to kvinner fra hovedstyret som presenterer temaet. Det er Norunn Byrknes og Marit Røykenes Dahle.
– Jeg har fått mange henvendelser om dette, fra minst like mange menn som kvnner. Måten dette kommuniseres på, ved at to menn forteller hva kvinnene skal gjøre, skaper mye frustrasjon og er veldig demotiverende. For meg selv inkludert, sier Halås.
Burde hatt en kvinne med
Ifølge generalsekretær Erik Furnes har tilbakemeldingene stort sett vært positive, men han presiserer at de fleste kommer fra fra folk internt i ImF.
– Men noen undrer seg over at det ikke er en kvinnelig teolog inne og underviser om emnet. De kvinnene som er med, er mer kommenterende til innholdet og bidrar ikke til selve innholdet.
Dagen er kjent med at det skal ha kommet reaksjoner på dette da Misjonsrådet var samlet før sommeren. I Misjonsrådet møter generalsekretær, rektor for bibelskolen, ImFs ledergruppe og forsamlingsledere.
– Burde det vært en kvinne med?
– Det burde nok vært en kvinnelig moderator. Det ligger til min og Andreas Evensen, assisterende generalsekretær, å undervise og veilede, så det var derfor ikke så unaturlig at det ble slik. Men vi burde hatt en kvinne som kunne stilt spørsmål. Vi erkjenner at det er en svakhet.
Furnes sitt håp er at forsamlinger vil jobbe grundig med stoffet.
Tilsyn
I uttalelsen fra ImFs lære- og tilsynsråd står det at det allmenne prestedømmet omfatter alle troende og at nådegaver ikke tildeles etter kjønn. Alle troende har også et læreansvar, mens eldste og tilsynsmenn er forbeholdt «egnede menn».
I et sjette punkt sier de også noen ord om tilsyn: «Når ImF framover skal forme en «tilsynstjeneste», det vil si et mest mulig helhetlig tilbud som kan hjelpe forsamlingene og fellesskapene våre til å utvikle seg med sunnhet og livskraft, vil vi inkluderre lederegenskaper og kompetanse hos både kvinner og menn. Det formelt åndelige tilsynet, som vi altså tror egnede menn skal kalles til, er bare en del av det våre forsamlinger trenger,» står det.
Furnes sier i en kommentar til Dagen at de ikke vil forskuttere hvordan dette tilsynet vil se ut.
Ruste forsamlingene
Etter at Emblem bedehus vedtok å ha kvinner i eldsterådet, har de jevnlige møter med hyrderådet i kretsen. Furnes omtaler det som et slags «eldsteråd på kretsplan». I hyrderådet sitter det bare menn.
– Det handler ikke om å bli kikket i kortene eller kontrollert, men om et behov for en positiv relasjon til et organ utenfor seg selv, understreker han.
Han håper videre at han og Andreas Evensen kan modellere hvordan man går inn i bibeltekster og jobber med dem.
– Med serien ønsker vi å ruste forsamlingene våre til å jobbe slik også i andre teologiske spørsmål som gjør seg gjeldende, sier han.
Halås sier på sin side at han får en dårlig smak i munnen når organisasjonens øverste ledere sier at «vi er egnede menn, og kvinner skal få være hjelpere».
– Problemet med at «egnede menn» ikke vil sitte i et eldsteråd med kvinner er mindre enn å utelukke 50 prosent av alle kristne fra en slik funksjon, sier han.
For Emblem bedehus har det likevel aldri vært et tema om de skal melde seg ut av ImF.
Halås understreker at de har et ryddig og godt forhold til ImF Sunnmøre.
– Legger et teologisk fundament
Dagen har vært i kontakt med flere kvinner i ImF. Rannveig Møller, forsamlingsarbeider i Bedehuset Karmel i Bergen, skriver i en tekstmelding at hun er veldig glad for at ImF med videoene gir en grundig redegjøring for hvorfor de konkluderer som de gjør.
«De legger et teologisk fundament for den anbefalte praksis. Dette er vanskelige vers, og vårt bedehus har begynt prosessen med å forstå hvordan bibelstedene skal anvendes i dag. Jeg har ikke selv trukket min konklusjon, men respekterer ImFs ståsted bygget på bibelsk argumentasjon,» skriver hun.