Advarer om nød i Europa i høst

Folk må slippe å velge mellom mat på bordet eller varme i huset, krever kirker og nødhjelpsorganisasjoner i Irland og Storbritannia.

Publisert

Norske og internasjonale forskere advarer nå mot eksplosiv økning i antall fattige i EU-området.

I Storbritannia er allerede energiprisene doblet, og i oktober varsles det en ny dobling. Premier Christian News skriver at det kan bety en årlig energiregning for en gjennomsnitts husholdning på om lag 40.000 kroner.

MATUTDELING: Stiftelsen The Trussell Trust driver matutdeling på om lag 1.300 steder over hele Storbritannia. Behovet for matvarehjelp øker sterkt.

– Dette vil tvinge nye millioner ut i fattigdom. Husholdninger med lav inntekt kan komme til å oppleve ren nød i vinter, advarer organisasjonen Christians Against Poverty.

Husholdninger med lav inntekt kan komme til å oppleve ren nød i vinter.

90 millioner i faresonen

Storbyuniversitet OsloMet deltar i et stort europeisk forskningsprosjekt der de ser på risikoen for at folk i et utvalg av EU-land skal havne i fattigdom.

– De som er mest sårbare er også mest utsatt for å bli rammet av strømkrisen og de økende matvareprisene. Sosialhjelpsordningene har ikke hold tritt med velstandsutviklingen i europeiske land, sier professor Rune Halvorsen til Dagen.

Han er vitenskapelig koordinator for EUROSHIP-forskningen som skal være ferdig i løpet av januar 2023.

Betydelig vekst

I en foreløpig konklusjon skriver forskerne at flere enn 96 millioner mennesker i EU lever i fare for fattigdom og sosial ekskludering.

«De utgjør omtrent én av fem personer. Tallene er basert på 2020-data. Med de pågående effektene av covid-19-pandemien, kombinert med dagens levekostnadskriser, høye inflasjonsrater og effekter av den grønne og digitale overgangen samt demografiske endringer, forventes antallet å være betydelig høyere», heter det i rapporten.

Forskerne peker på at en rekke grupper er spesielt utsatt for å havne i fattigdom: Mennesker med funksjonshemninger, enslige forsørgere, kvinner, unge voksne og eldre personer, personer med lavere utdanning eller langvarige helseproblemer, arbeidsledige, migranter og etniske minoriteter.

«Finner ikke ord»

Emma Jackson, som er nasjonal direktør for Skottland i Christians Against Poverty (CAP), sier til Premier at situasjonen er opprørende.

Hun innrømmer at hun strever med å finne gode nok ord til nøyaktig å formidle dybden og omfanget av krisen som landet nå står overfor.

DIREKTØR: Emma Jackson leder Christians Against Powerty i Skottland. Hun finner ikke ord for å beskrive situasjonen som nå truer mange mennesker.

– Vi er på vei mot en vinter med absolutt sammenbrudd for millioner av mennesker over hele Storbritannia. For husholdninger med de laveste inntektene, er det snakk om virkelig fattigdom.

I fjor hjalp CAP over 13.000 klienter. Til nå i år har de hatt en økning på 37 prosent i antall oppringninger til hjelpelinjen. De har også sett en dobling i anmodninger om nødpåfylling av drivstoff i første halvår i år sammenlignet med i fjor.

På toppen av dette kommer en kraftig økning i forespørsler om nødhjelp fra matvarelagre.

20 kroner i uka

Ansatte ved CAPs 300 gjeldssentre over hele landet har hørt hjerteskjærende historier fra klienter.

En kvinne hadde bare £1,87 (20 kroner) igjen hver uke til mat, etter at alle andre regninger var betalt.

Jackson legger til at de allerede hører om grusomme forhold når folk ringer til gjeldshjelp-nummeret deres.

– Folk forteller oss at de allerede går uten mat, at de er uten strøm, at de må la være å bruke dusjen. Ting var forferdelig fra før. Men nå er situasjonen bare veldig, veldig bekymringsfull, sier Emma Jackson.

Moralsk forpliktelse

Hjelpeorganisasjonen CARE mener at politikerne er moralsk forpliktet til å handle i kjølvannet av en varslet, sjokkerende økning i energipristaket i Storbritannia.

CARE står sammen med dusinvis av frivillige organisasjoner som krever umiddelbar handling for å ivareta de mest sårbare.

James Mildred, direktør for kommunikasjon i CARE, forklarer situasjonen til Premier News på denne måten:¨

INFORMASJONSLEDER: James Mildred forteller at CARE sammen med andre hjelpeorganisasjoner ber regjeringen ta grep mot nøden som nå truer.

– For millioner av familier og enkeltpersoner over hele landet er den brutale virkeligheten at den siste prisøkningen, kombinert med inflasjon, betyr at de vil bli tvunget til å velge mellom å spise og å ha varme.

Dypt bekymret

En gruppe kirkeledere, som representere store deler av kristenheten i Irland, har skrevet et felles brev til myndighetene der de trygler om umiddelbare og langsiktige tiltak:

– Den pågående kostnadskrisen påvirker mange husholdninger, men spesielt de som allerede er sårbare og lever i fattigdom.

– Prognosene for høsten tyder på at situasjonen forverres. Mens mange mennesker allerede sliter med å ha råd til nødvendigheter som mat og drivstoff, står de nå i reell fare for å miste hjemmet, helsen eller livet.

Mindre gaver

Kirken i Wales har uttalt at levekostnadskrisen har en direkte innvirkning på sentrene som står for matvareutdeling i Sør-Wales.

Kirken påpeker at i tillegg til at flere mennesker trenger matvarehjelp, blir krisen forverret fordi gaver og forsyninger til distribusjonssentrene minker.

Powered by Labrador CMS