Advarer unge mot ekstreme muslimer
Humera Khan, leder for en muslimsk tenketank i USA, mener unge bør spares for ekstreme, muslimske predikanter. – Men vi må ikke sensurere, sier hun.
I USA er Humera Khan en foregangskvinne i på å forebygge ekstremisme.
Hun leder den muslimske tenketanken Muflehun som driver en rekke programmer for å forebygge radikalisering og bekjempe voldelig ekstremisme.
Denne uken er Khan i Oslo for å dele sine erfaringer med norske myndigheter og kommuner.
Khan har fire universitetsgrader fra universitetet i Cambrigde, mastergrad i islamske studier fra The Washington Theological Consortium, og arabiskstudier fra Egypt.
Ta ansvar!
Onsdag kveld snakket hun med unge, norske muslimer om identitet og forskjeller for muslimer i samfunnet i USA og Norge.
Ungdommene fylte nesten hovedsalen i Eldorado Bokhandel i Oslo, i regi av den minoritetspolitiske tenketanken Minotenk.
– Spesielt de yngste kjemper med å være norske muslimer. Alle forteller dem hvem de er, og lar ikke dem bestemme selv, sier Khan.
Hun mener at både minoritetsmiljø og nordmenn ellers har ansvar for å integrere nye landsmenn og religioner. I god amerikansk ånd oppfordrer hun til å engasjere seg.
– Ikke vent på at noen skal finne ut hva du skal gjøre, bare gjør det rette! Noen av de sterkeste koalisjonene i USA er de tverreligiøse. Når det er angrep på moskeer, som etter 11. september og hatkriminalitet, er det kirkene og synagogene i området som hjelper oss å rydde og lage sikkerhetssoner rundt moskeen.
Modent publikum
Onsdag skrev Dagen at islamistpredikanten Kamal El-Mekki var invitert til en konferanse i regi av Norges Unge Muslimer 24.-25. oktober. Etter det ble stor medieomtale om saken, trakk arrangøren invitasjonen.
Khan kjenner verken til arrangørene eller El-Mekki annet enn å ha hørt navnet hans. På generelt grunnlag mener hun at en ungdomskonferanse ikke er et riktig forum å møte drevne predikanter med ekstreme holdninger.
– Det er alltid fordeler og ulemper. Du må se an hvem det er snakk om. Men bare fordi man er uenig i noe, betyr det ikke at man ikke skal lytte. Vi må ikke sensurere. Vi trenger å snakke sammen på tvers av uenigheter, sier hun og fortsetter:
– Samtidig må du se an om publikummet er modent nok til å forstå alle sider av en sak, og hvilken innflytelse det vil ha på dem. Jeg vil ikke anbefale unge å starte med ekstreme predikanter som ikke gir hele bildet, sier Khan.
Vit hva du gjør
El-Mekki er tilknyttet det amerikansk-muslimske Al-Maghrib institute. Det lille Khan vet om instituttet er at det er konservativt, men at enkelte forkynnere der går i moderat retning og endrer på meningene sine.
– Hvilke mekanismer slår inn når foredrag med ekstreme muslimer blir avlyst? Blir han «martyr»?
– Ikke nødvendigvis. Det kommer an på hvem publikummet er, hvor aktivistisk de vil være og om de føler seg sensurert. De som inviterer bør vite hva de gjør, men ender du opp med å invitere noen du ikke ønsker, bør du kunne avlyse, sier Khan.
Muslimfrykt
Frykt for islam i befolkningen mener hun må møtes med kunnskap og møter med muslimer. Khan understreker at ekstreme muslimer er en svært liten minoritet.
– Norge er stolt over å være inkluderende og likestilt. Kanskje det rommet må utforskes. Hvordan kan vi være like og forskjellige på samme tid?
– I USA kan jeg kle meg som jeg vil, men det gjør meg ikke mindre amerikansk. Sjalet på hodet mitt endrer ikke mine verdier eller hvor patriotisk jeg er. Det er et tøystykke, hallo, det endrer ikke hjernen din eller hvor norsk du der, sier Khan.