Advokat skal lede Misjonssambandets nye varslingsutvalg
Utvalget skal gå inn i varslinger som er blitt sendt til hovedstyret de siste månedene.
Misjonssambandet sendte tirsdag ut en pressemelding om at hovedstyre har nå nedsatt et varslingsutvalg bestående av fire personer. Utvalget vil ledes av advokat Sten Foyn fra advokatfirmaet Haavind.
Varslingsutvalget kommer etter at det siden i fjor sommer er rettet sterk kritikk mot hvordan varslingssaker og bekymringsmeldinger har blitt håndtert av ledelsen i Misjonssambandet.
Kontrollkomitéen la i desember i fjor frem en rapport hvor hovedstyret fikk kritikk for håndteringen av varslingssaker.
– Tror vi har funnet en god løsning
Etter rapporten er det sendt minst fem nye varslinger på den øverste ledelses håndtering av tidligere saker.
– Fire av varslene gjelder saker som var sendt til kontrollkomitéen i fjor, opplyste Bjuland til Dagen i januar.
Saken har gjentatte ganger ligget på hovedstyrets bord.
Nå har de satt ned et varslingsutvalg.
– Vi er glade for at varslingsutvalget nå er på plass og kan håndtere saker på vegne av hovedstyret. Som kontrollkomiteen påpekte i desember, har vi ikke hatt gode nok prosedyrer for å håndtere varslinger på øverste nivå i organisasjonen. Nå tror vi at vi har funnet en god løsning, sier Bjuland i en pressemelding som er lagt ut på nlm.no.
Hovedstyret skal fremdeles jobbe med å videreutvikle varslingsrutinene i organisasjonen.
Midlertidig utvalg
Kontrollkomiteens forslag om å etablere «en funksjon for oppfølging av varslingssaker på alle nivå i organisasjonen» skal blant annet vurderes.
– Slik sett er det nedsatte varslingsutvalget en midlertidig ordning, og vi vil evaluere denne innen et år. Utvalget skal nå gå inn i varslinger som er blitt sendt til hovedstyret de siste månedene, sier Bjuland.
Disse skal sitte i utvalget
Varslingsutvalget vil bestå av to personer fra advokatfirmaet Haavind. Advokat Sten Foyn vil lede utvalget, mens advokat Kristina Sørvang Nymo vil være sekretær.
Foyn er spesialisert innen arbeidsrett, håndtering av personalsaker, varsling, undersøkelser, heter det på advokatfirmaets nettsider.
Det siste utvalgsmedlemmet er hentet fra Pinsebevegelsen. Jan Inge Jenssen er professor ved Universitetet i Agder ved institutt for strategi og ledelse og sitter blant annet i Pinsebevegelsens Teologiske Refleksjonsgruppe. Han er også spaltist i Menighetsdoktoren i Dagen.
– Varslingsutvalget vil, på oppdrag fra hovedstyret, vurdere, behandle og foreslå konklusjoner/tiltak i forbindelse med varslinger på øverste nivå i organisasjonen. Når saker er ferdigbehandlet av varslingsutvalget, vil hovedstyret motta konklusjonene. Det vil være hovedstyrets oppgave å gjøre de vedtak som eventuelt er nødvendige i etterkant av varslingsutvalgets arbeid, sier Bjuland i pressemeldingen.
Hovedstyret ønsker rask behandling
I pressemeldingen sier Bjuland at de ønsket at utvalget skulle være ledet av en erfaren juridisk aktør med spisskompetanse på varslingssaker og arbeidsrett.
– I tillegg ønsket vi en bredde med komplimenterende kompetanse fra andre områder som ledelse, menighetsliv og psykologi. Vi ser på det som en styrke at vi både har med en person med bakgrunn fra NLM, samt en person som kjenner kristen-Norge godt, men med en annen menighetsbakgrunn.
– Nå skal utvalget få god mulighet til å sette seg inn i sakene som er oversendt, og så vil vi holde løpende dialog om fremdriften. Men ikke minst av hensyn til de involverte, vil hovedstyret ønske en rask behandling, sier Raymond Bjuland.
Østereng mener et utvalg er positivt, men ikke nok
Juel Østereng har hatt et stort frivillig engasjement i NLM gjennom en årrekke. Han har blant annet sittet i ulike styrer og utvalg og er medlem i Misjonssalen i Oslo. Han ble utpekt som talsperson etter at han var med på å signere leserinnlegget «Tillitsbygging i NLM» som var fra 35 personer med tilknytning til organisasjonen.
– For meg høres dette glimrende ut. Bekymringen er likevel at det er en kultur en ikke tar tak i, en ledelseskultur som går på frykt og sanksjoner. Det er alvorlig, sier Østereng.
Han er redd for at ledelsen skal tro at alt er i orden når de har fått varslingsutvalget på plass.
– Det er det etter mitt skjønn ikke, sier NLM-veteranen.
Han påpeker at det er en rekke eksempler på folk som sitter rundt om i Norge og har det vanskelig.
– Bildet er etter mitt skjønn svært komplisert. Alt vil ikke være rolig og ordentlig med dette. Det er et steg på vei, men mer må til.
I august i fjor skrev Endre Stene, forkynner, regionleder og bibelskolelæreren en kronikk med kritikk av ledelsen der ti varslinger mot ledelsen ble offentlig kjent:
«Internt i NLM kjenner jeg mange varslinger mot ledelsen, men ingen varslere som opplever å ha fått en god og etterrettelig behandling.
NLMs kontrollkomite mottok på forsommeren en varsling om tillitskrise i organisasjonen basert på 10 ulike fortellinger om maktmisbruk.
Jeg håper NLM tar imot utfordringen til å ta oppgjør med en ødeleggende kultur, og igjen lar kraften i ydmykt og selvkritisk lederskap få prege organisasjonen.»
Stene ønsker ikke å la seg intervjue på nåværende tidspunkt.