Afghanistans siste jøde blir værende
– Jeg hadde en sjanse til å flykte, men noen må ta hånd om Kabuls siste synagoge, sier Zabulon Simantov (62).
Det har bodd jøder i Afghanistan iallfall siden 700-tallet. Samfunnet overlevde århundrer med forfølgelser og vanskelige tider, men da det i 1951 ble tillatt å emigrere, valgte det store flertallet av de 5.000 afghanistanjødene å flytte til Israel eller USA.
Kommunisme og taliban
En håndfull jøder ble værende både under det kommunistiske styret fra 1979 til 1989 og senere under Talibans strenge shariastyre. En av dem var Zabulon Simantov, som nå er landets eneste jøde.
– Jeg hadde muligheten til å flykte til USA, men jeg forlater ikke huset, selv om Taliban ser på meg som kjetter og tidligere har forsøkt å konvertere meg til islam, sa Simantov tidligere denne uken i et intervju med det indiske nettstedet WION.
Taliban ser på meg som kjetter og har tidligere har forsøkt å konvertere meg til islam.
Så sent som i april i år uttalte han til internasjonale medier at han var klar for å emigrere denne høsten, etter den jødiske høytidssesongen. Men nå har han tydeligvis ombestemt seg.
– Hvis jeg ikke hadde vært her, ville den siste synagogen i Kabul ha forsvunnet, sier han i intervjuet med WION.
Bosatt i synagogen
Zabulon Simantov ble i 1959 født i byen Herat, som på den tiden hadde et relativt stort jødisk samfunn. Senere flyttet han til hovedstaden Kabul, hvor han blant annet drev kafé og livnærte seg som teppe- og smykkeselger.
Under borgerkrigen ble hjemmet hans ødelagt og han flyttet inn i den lokale synagogen, hvor det allerede bodde en eldre jødisk mann, Ishaq Levin. I begynnelsen var forholdet dem imellom godt, men dette forandret seg da Simantov tilbød den eldre jøden hjelp til å emigrere til Israel.
Simantov hevdet at han foreslo dette for at Levin skulle slippe de kalde vintrene i Kabul, mens Levin mente at Simantov kun ønsket å overta synagogen. Fra da av holdt de seg i hver sin ende av synagogen og kommuniserte kun med skjellsord og mishagsytringer.
Anga hverandre til Taliban
Under Talibans styre, fra 1996 til 2001, anga de jødiske mennene hverandre flere ganger til myndighetene og rapporterte påståtte brudd på lover og regler. Begge måtte i fengsel, hvor de ble banket opp. Simantov ble også fratatt teppeforretningen sin.
I fengselet skal de to jødiske mennene ifølge Simantov ha kranglet så mye at Taliban valgte å løslate dem. Da Ishaq Levin døde av naturlige årsaker i 2005, uttalte Simantov at han ikke følte sorg og at han heller ikke ville savne den andre synagogeboeren.
Forholdet mellom de to jødiske mennene ble rundt tusenårsskiftet beskrevet i en rekke internasjonale medier og var inspirasjonen til det britiske teaterstykket «Min brors vokter», oppført i 2006.
Jødisk livsstil
Etter at Levin døde, har Simantov vært eneste jøde igjen i Afghanistan. Han har likevel forsøkt å opprettholde en jødisk livsstil, noe som ikke alltid har vært lett. Vanligvis må slakting foretas av en spesialtrenet jødisk slakter, men Simantov har fått spesialtillatelse av en rabbiner i Usbekistan, til selv å slakte dyr han skal spise.
Taliban stjal synagogens torarull, og solgte den på svartebørsen, men Simantov har hele tiden hatt et håp om at denne skal komme til rette igjen.
Han har en rekke ganger uttalt at motivasjonen hans for på bli i Kabul er at ikke det jødiske nærværet i Afghanistan skal opphøre. Men den siste uken har israelske medier også antydet at det også finnes mer personlige årsaker.
Nekter å skille seg
Konen og døtrene hans emigrerte til Israel i 1998. I over 20 år skal Simantov ha nektet å gi konen skilsmissebrev. Hun er dermed en «agunah» – en «lenket kvinne» som er tvunget til å bli værende i et ekteskap.
I Israel kan i noen tilfeller menn som kategoriseres som «motvillige ektefeller» risikere å bli fengslet, og ifølge The Times of Israel, er en av grunnene til at Simantov blir værende i Kabul, at han ikke ønsker å måtte forklare seg for en rabbinsk rett.
Usikker fremtid
I årene siden Taliban sist styrte i Afghanistan, har Zabulon Simantov i en rekke intervjuer gitt sterkt uttrykk for sin forrakt for den islamistiske organisasjonen. Det er knyttet spenning til om han nå vil bli straffet for dette.
Tirsdag spurte en journalist fra den israelske kringkasteren «Kan» Taliban-talsmann Suhail Shaheen om Simantov vil være trygg nå når Taliban igjen overtar makten.
Shaheen, som i ettertid hevdet at han ikke var klar over at han ble intervjuet av en israelsk kanal, svarte at Taliban ikke ønsker å undertrykke minoriteter.
– Det finnes både sikher og hinduer i landet, og disse har trosfrihet, sa talspersonen.