Afrikansk pastor bruker hellig olje mot korona

Mens mørketallene for koronasmittede og -døde i Afrika vokser, har religiøse grupper ulik tilnærming til råd mot smittespredning.

Publisert Sist oppdatert

I Etiopia snakker noen ortodokse kristne om at korona kan helbredes gjennom en blanding av hvitløk, sitron og ingefær.

Det har ført til fordobling av prisen på disse matvarene og slåsskamp om dem på markeder, ifølge The Economist.

I Tanzania har president John Magufuli fått kritikk for ikke å stenge gudshus.

– Det er der det er sann helbredelse. Korona er djevelen og det kan ikke overleve i Jesu kropp, sa Magufuli under en gudstjeneste 22. mars, ifølge Bloomberg.

Samlingsforbud

Mange land har forbudt religiøse samlinger med mer enn 50 eller 100 personer for å unngå at smitten sprer seg. Flere har trosset dette og pekt på at Gud beskytter dem likevel.

I Kenya sier pastor Milton Jumba i Mavuno-kirken i Nairobi til BBC at Gud ikke er avhengig av at kristne er samlet på et spesielt sted for å lytte til bønnene deres.

Han oppfordrer pastorer og kristne til ikke å «friste» Gud når man kan gjøre mye for å unngå smitten selv.

Risikerer fengsel

I Sør-Afrika kobles et smitteutbrudd til en kirkelig samling. 600 skal testes, ifølge den nasjonale nettavisen Sunday Times.

I samme land har en pastor i South African Zionist Churches uttalt at myndighetenes samlingsforbud er undertrykkelse av kristne.

Han stiller spørsmål ved at folk samtidig får lov til å gå på jobb, og varsler at de vil samles i påsken, men med nødvendige tiltak for å unngå smitte.

Nå risikerer han selv å havne i fengsel om han fortsetter å oppfordre folk til å droppe koronarestriksjoner.

Andre kirkesamfunn har utsatt sine påskesamlinger på ubestemt tid, ifølge den sørafrikanske kringkasteren SABC News.

TV-sendinger

Nigeria stengte mandag ned landet i to uker.

En uke før det, samlet den nigerianske, karismatiske predikanten David Oyedepo i megakirken Faith Tabernacle mange til gudstjeneste.

Da hadde myndighetene ikke forbudt store samlinger, men anbefalt en rekke tiltak for å holde avstand og unngå smitte.

Oyedepo sender gudstjenester live på TV og på internett. Den siste uken har han imidlertid tatt til seg myndighetens oppfordringer og droppet publikum på sine TV-overførte gudstjenester.

Han oppfordrer også sine følgere til ikke å samles i grupper større enn 20 personer.

Hellig olje

Facebook-siden hans har 2,27 millioner følgere. Der forkynner Oyedepo nå et budskap om å be mot koronaviruset.

Han oppfordrer folk til å salve seg selv med en dråpe «hellig olje» på pannen og så drikke litt slik at «alt uønsket i livet ditt vil brenne med uslokkelig ild».

Han skriver også i ulike innlegg om at kristne er dekket av Jesu blod og at «det eneste som kan stå i din vei er det du tillater», i tillegg til bønner mot viruset og frykten for utbrudd.

Nyanser

Norges utviklingsminister, Dag Inge Ulstein (KrF), påpeker at det er store nyanser og forskjeller fra land til land.

– Flere land satte i gang tiltak umiddelbart og var forberedt. Det tok lang tid før Nigeria anerkjente at koronautbruddet kunne komme dit, sier Ulstein.

– At kirkene nå er stengt ned i mange afrikanske land, viser at de tar det ordentlig på alvor, sier han.

Utnytter kirkenettverk

Han understreker at man ikke vil klare å begrense koronasmitten dersom ikke man ikke benytter kirkelige nettverk til å spre informasjon.

Kirkens Nødhjelp deler for eksempel ut materiell om korona gjennom religiøse ledere i Etiopia og jobber for å få til det samme i Kongo og Zambia.

– Vi prøver å gi trosbaserte organisasjoner og hjelpeorganisasjoner fleksibilitet så de kan få gjort jobben sin, sier Ulstein.

Powered by Labrador CMS