Afrikanske ledere til full krig mot Boko Haram
Nigerias vestafrikanske naboland vil erklære full krig mot den nigerianske terrorgruppa Boko Haram.
På et toppmøte i Paris lørdag sa Tsjads president Idriss Déby at nabolandene frykter at den islamistiske gruppa skal spre sin virksomhet utover Nigerias grenser og destabilisere hele regionen.
- Vi er fast bestemt på å håndtere denne situasjonen med full styrke og lansere en total krig mot Boko Haram, sa Déby etter møtet i Elyseepalasset, samme dag som Boko Haram angrep en kinesisk-eid fabrikk i Kamerun.
Frankrikes president François Hollande, som hadde innkalt til møtet, gjorde det klart at Boko Haram har bånd til al-Qaida og har utviklet seg til en trussel mot hele Vest- og Sentral-Afrika.
Samlet plan
På toppmøtet med lederne fra Nigeria og Nigerias naboland ble det vedtatt å utarbeide en samlet plan mot islamistisk terror. Planen tar sikte på å utveksle informasjon, samordne operasjoner og forsvare grensene.
- Boko Haram er en betydelig trussel mot hele Vest-Afrika og nå også Sentral-Afrika og har beviselig bånd til al-Qaida i det islamske Maghreb (AQIM) og andre terrororganisasjoner, sa Hollande.
Også Nigerias president Goodluck Jonathan framholdt at Boko Haram ikke lenger bare er en lokal terrorgruppe, men åpenbart er blitt en al-Qaida-operasjon i Vest-Afrika.
Foruten Frankrike og Nigeria deltok også lederne for Benin, Niger, Tsjad og Kamerun på toppmøtet. Også USA, EU og Storbritannia var representert.
Terror i årevis
Boko Haram har terrorisert det nordlige Nigeria i flere år, men det var etter kidnappingen av over 200 skolejenter for en måned siden at organisasjonen for alvor ble kjent internasjonalt.
På pressekonferansen etter møtet forsvarte Jonathan beslutningen om å avlyse et besøk i hjembyen til de bortførte jentene, en avlysning som fikk skarp kritikk,
- Det som er viktig nå, er å finne jentene. De er ikke i Chibok, sa han og bedyret at han vil besøke byen senere og at jentene vil bli funnet.
Jonathan avviste også kritikk om at den nigerianske responsen på kidnappingen var treg. Han sa at terroren startet i 2009, og at Nigeria ennå ikke har bygd opp kapasitet til å hanskes med trusselen.
Angrep i Kamerun
Men han understreket at det ikke vil være mulig å knuse dem uten at de vestafrikanske landene samler seg til aksjon.
Boko Haram, som hittil stort sett har operert i Nigeria og som har tusener av nigerianske liv på samvittigheten, angrep lørdag en kinesisk-eid fabrikk i Nigerias naboland Kamerun.
En kinesisk veiarbeider og en kamerunsk soldat ble drept, og ti personer ble bortført da 200 Boko Haram-opprørere kom i en kolonne på ti kjøretøyer like før daggry, ifølge guvernør Augustine Fonka Awa.
Fabrikken ligger i byen Waza, knapt 20 kilometer fra den nigerianske grensa.
Tilbyr hjelp
Før toppmøtet lørdag sa den britiske utenriksministeren William Hague at det nigerianske forsvaret ikke på noen måte er i stand til å hanskes med terrortrusselen på en effektiv måte.
Han tilbød seg å sende britiske rådgivere for å hjelpe det nigerianske militære med å organisere seg bedre i kampen mot Boko Haram.
De rasende reaksjonene over hele verden på kidnappingen av skolejentene tvang president Jonathan til å takke ja til etterretningsstøtte fra USA, Frankrike, Storbritannia, Kina og Israel, støtte han tidligere avviste.
Frankrike, som har 6.000 soldater i Mali nordvest for Nigeria og i Den sentralafrikanske republikk i øst, har stor interesse i at situasjonen i Nigeria ikke kommer ut av kontroll.
Den franske frykten er at Boko Haram skal spre seg inn i Sahel-regionen og forbi Kamerun inn i Den sentralafrikanske republikk.
NTB