Redaktør i Aftenbladet ut mot flyktningmisjon: – Et steindumt overgrep
Ved grensen til Ukraina står unge mennesker klare for å forkynne til flyktninger. – Jesus kaller oss til dette, svarer de til kritikken.
Debattredaktør Solveig Sandelson i Stavanger Aftenblad går til angrep på evangelisering mot ukrainske flyktninger på grensen til Polen.
I en kommentar som ble publisert torsdag viser hun til innlegg publisert på sosiale medier. Der anklager hun evangelistene for å utnytte krigen, og kaller evangeliseringen for grovt uetisk.
– Jeg reagerer på måten de fremstiller det på i sitt eget materiale. Det er tydelig at det aller viktigste for dem er å evangelisere og formidle Jesu ord på grensen, sier Sandelson til Dagen.
Hun reagerer blant annet på historier om at evangelister skal ha forkynt på tog stappfulle av flyktninger, for så å fortelle at hender spretter i været over hele vognen.
– Jeg reagerer nok litt ekstra fordi jeg er journalist. Vi har et etisk regelverk med oss når det gjelder mennesker i krise, og hvor nært du går, sier Sandelson.
Blir irritert når hun stoppes på gaten
Hun påpeker at 90 prosent av ukrainere bekjenner seg til ortodoks eller katolsk tro, og at ukrainere flest dermed allerede har et forhold til kristendom.
– De virker så sinnssykt opptatt av seg selv. Det er enormt respektløst å nærme seg mennesker i krise på den måten, sier debattredaktøren.
I innlegget mener hun det er arrogant å oppsøker mennesker «fordi du mener å vite bedre hvilket liv de bør leve».
– Jeg blir selv lettere irritert hvis noen stopper meg på gaten i Stavanger. Jeg synes det er respektløst av noen å oppsøke et annet menneske og ta for gitt at jeg ikke er i stand til å finne informasjon om dette selv, sier Sandelson til Dagen.
– Et steindumt overgrep
– Mener du det er egoistisk og arrogant å evangelisere til andre?
– Jeg vil ikke være så kategorisk. Å ta alle under den paraplyen vil være å gjøre kristne organisasjoner urett. Dette er et så steindumt overgrep at jeg ikke har lyst å trekke paralleller til resten.
Evangeliseringsaksjonen som Sandelson kritiserer er et samarbeid mellom organisasjonene Christ for All Nations, Awakening Europe og bibelskolen Schule der Erweckung.
– De nevnte organisasjonene gir også hjelp som mat og klær til flyktningene. Er det ikke en god ting å gi åndelig pleie til flyktninger i nød?
– Jo, men da kan du i tilfelle ha en diskret og tilbaketrukket posisjon som folk kan få oppsøke selv. Å oppsøke flyktninger som står i kø ved grensen er respektløst.
– Hva om vekkelse kan skje i en krig?
Vårt Land har tidligere omtalt hvordan evangelistene deler bilder og videoer av evangelisering til flyktninger som har kommet over grensen til Polen.
«Hva om vekkelse kan skje midt i en krig», spør Awakening Europe i et innlegg på Facebook.
Den kjente predikanten Daniel Kolenda, som leder Christ for All Nations, forteller på Facebook at «mange har blitt frelst og helbredet» ved den ukrainske grensen.
Vil ikke gjemme bort troen
Matthew McCluskey er europeisk evangeliseringskoordinator for Christ for all Nations. Han avviser at organisasjonen utnytter flyktninger.
– Vi er til stede ved grensen og gir av vår tid og våre penger for å hjelpe med fysiske og materielle behov, men vi kan også gi mye mer enn bare praktisk hjelp. Vi er der for å forkynne evangeliet, som Jesus helt klart kaller oss til, sier McCluskey til Dagen.
Teamet var på plass innen 48 timer etter at krigen brøt ut, og er fortsatt til stede. McCluskey opplyser at de er i en unik posisjon fordi omtrent halvparten av teammedlemmene snakker enten ukrainsk eller russisk.
– Det gjør det mulig for oss å ha hjerte-til-hjerte-samtaler med dem. Sette oss ned med dem, vise dem kjærlighet og gi en god klem. Men vi kommer ikke til å gjemme bort troen vår. Vi tror noe vekkes til live i dem når de får en relasjon til Jesus, sier evangeliseringslederen.
– Vi tvinger ingen til noe
McCluskey forteller om stor respons både når de ber for syke og utfordrer flyktninger til å omvende seg til Jesus.
– Tar dere noen forholdsregler når dere snakker med mennesker kan ha gjennomgått store traumer?
– Jesus gjorde alt på en kjærlig måte. Vi tvinger ingen til noe. Vår jobb er først og fremst å vise kjærlighet.
– Det er vårt kall som kristne
Herbert Fischer, administrasjonsleder i Christ for all Nations, avviser at organisasjonen utnytter sårbare mennesker.
– Det er viktig å møte dem med følsomhet og vise respekt for dem og deres situasjon, sier Fischer til Dagen.
Han mener teamene ved grensen til Ukraina er med på å oppfylle Bibelens misjonsoppdrag.
– Jesus kaller oss til å presentere evangeliet til mennesker. Det er vårt oppdrag. Når vi gjør det med varsomhet uten å presse noen oppfyller vi det kallet som er gitt til oss som kristne.