Agder-delegat har med et ekstraforslag på baklomma
KRF: Sten Sørensen vurderer å fremme et justert forslag som «er en liten dør til venstresiden».
Se video nederst i saken.
Sten Sørensen fra Agder KrF vil vurdere å fremme et justert kompromissforslag som ikke binder KrF så nært til dagens regjering.
Forslaget var først fremmet, men ble trukket igjen. Men Sørensen har med seg forslaget og vurderer å fremme det hvis situasjonen i landsmøtet blir tilspisset, sier han til Dagen.
Selv er ha «gul» kandidat som støtter Hans Fredrik Grøvans forslag om å forbli i opposisjon, men har gjort klart at han vil støtte blå side hvis han må velge.
Dersom det tilspisses
– Jeg vil vurdere å fremme det helt på tampen hvis det blir så tilspisset at ingen av gruppene klarer å forenes. Hvis det viser seg at alt går i stå, har jeg et innspill på at vi går i opposisjon, sier Sørensen.
Grøvans forslag blir omtalt som «gult» eller «en tredje vei». I forslaget heter det at KrF vil fortsette som et konstruktivt opposisjonsparti som søker samarbeid fra sak til sak. Det er den andre delen av forslaget som har falt rød side tungt for brystet. Der heter det at opposisjonstilværelsen innebærer at dagens regjering fortsetter, og at KrF markerer seg som et kristendemokratisk sentrumsparti på ikke-sosialistisk side.
Grøvans forslag ble tidligere i uken avvist som et blått forslag av sentralstyremedlem og Hareide-tilhenger Karin Bjørkhaug.
– Forslaget innebærer at dagens regjering fortsetter og at vi knytter oss enda sterke til høyresiden, sa hun til NTB tirsdag.
Mer samlende forslag
Sørensens forslag har tatt bort de elementene.
– Grøvan lenker sitt forslag veldig opp til den ikke-sosialistiske siden. Skal vi få partiet samlet videre, må vi høre på begge gruppene som er omtrent like store. Vi må bygge bro, sier Sørensen.
I forslaget han har formulert, står det ingenting om at dagens regjering fortsetter eller at KrF skal markere seg på ikke-sosialistisk side.
Utkastet til forslaget er formulert slik: «KrF fortsetter sin nåværende rolle som opposisjonsparti og tydeliggjør sine politiske saker. I god tid før neste stortingsvalg velger partiet sitt retningsvalg slik at velgerne vet hvem partiet skal samarbeide med i en eventuell regjering»
– Hva skal til for at du skal fremme forslaget?
– Da må Grøvan sitt ikke får oppslutning fra den røde siden, og at de kan si at de kan være med på dette forslaget. Det er en liten dør til venstresiden, men jeg står i sentrum mot høyre. Hvis det blir så fastlåst, bør partiet være viktigere enn våre syn.
– Undervurderer alvoret
Karin Bjørkhaug har ikke noe tro på at Sørensens utkast til forslag vil nå frem.- Jeg har stor forståelse for at folk tenker at det er en løsning å bli værende der man er i stedet for å gå til et sted man ikke vil. Men jeg tror det undervurderer alvoret i situasjonen i dag. Det er veldig, veldig krevende for partiet å bli værende der vi er, sier Bjørkhaug og beskriver situasjonen utenfor regjering som et press fra begge sidene hvor andre får definere hva KrF er. Hun tolker forslaget dithen at det skal være et samlingssted for røde delegater.
– Det er en god intensjon, men jeg er redd for at man undergraver kostnadene med å være i dagens situasjon.
– Tror du at forslaget kan få flertall i en gitt situasjon?
– Hvis forslaget hadde kommet i starten av prosessen, hadde det kanskje vært flere som hadde valgt det. Men risikoen er den samme. Det er helt åpent og greit å stille forslag, men alle delegasjonene har drøftet situasjonen ut fra de forslagene som foreligger. Men jeg tror det blir tyngre å innarbeide noe nytt nå.
Dagens nyhetsredaktør Astrid Dalehaug Norheim intervjuer delegat Sten SørensenPosted by Dagen on Friday, November 2, 2018