AGURKNYHET: I et prosjekt skal ny sensorteknologi brukes for å vurdere kvaliteten på frukt og grønnsaker.
Gorm Kallestad / NTB
Agurkforskning og surdeig for hvetesensitive får millionstøtte
Nærmere en kvart milliard kroner er bevilget til 16 nye samarbeidsprosjekter innen jordbruk og matindustri. Forskning på korn og grønt er særlig vektlagt.
Ett av prosjektene er SmartWheat ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) på Ås. Her skal det utvikles hvetesorter som er motstandsdyktige mot klimaendringer, spesielt tørke.
I forskningen brukes banebrytende KI-modeller og avansert teknologi, ifølge en pressemelding fra Landbruksdirektoratet.
Ett prosjekt tar for seg surdeig av norske kornsorter, spesielt med tanke på folk som er sensitive for hvetemel. I et annet prosjekt skal ny sensorteknologi brukes for å vurdere kvaliteten på frukt og grønnsaker. På den måten kan man kutte matsvinn.