ØVINGSROMMET: Det var høy stemning i øvingsrommet før Byneset Songlag skulle entre scenen med salmesang.

Aha-opplevelse for ikke-kristne

– Mange klarte ikke å synge. Jeg så dirigenter som gråt, sier Tove Ramlo­Ystad i Norges Korforbund.

Publisert Sist oppdatert

I løpet av salmehelgen på NRK hadde Norges Korforbund rundt 200 kor i aksjon over hele landet. Ramlo-Ystad fungerte som en slags prosjektleder og hovedoppgaven hennes var å delegere kor, og fordele de ulike salmene dem imellom. Hun ligger og sover når Dagen ringer mandag formiddag.

– Jeg har arbeidet i 60 timer, og bare fått sove rundt 6-7 timer denne helgen. Det har vært helt enormt. Mange klarte ikke å synge. Jeg så dirigenter som gråt.

Aha-opplevelse

Ramlo-Ystad, som denne helgen også måtte steppe inn som dirigent ved et par anledninger, tror «Salmeboka minutt for minutt» vil ha ringvirkninger på det norske folkets korinteresse.

– Først og fremst fikk de som bruker mye tid på kor en forsterket opplevelse av samhold.

Hun forteller at det var flere som fikk en aha-opplevelse da de framførte det kristne budskapet for hele landet. Majoriteten av korene synger ikke salmer eller andre kristne sanger til vanlig.

– Jeg har fått flere tilbakemeldinger fra ikke-kristne som forteller at det føltes veldig riktig å synge det kristne budskapet. De hadde en enormt sterk opplevelse på scenen når de innså betydningen av salmene, og mange ble så rørte at de nesten måtte stoppe å synge, sier hun.

Ramlo-Ystad synes det er vanskelig å plukke fram kun én salme fra helgens maraton.

– Jeg har blitt kjent med så mange nye salmer, og dermed fått nye favoritter.

«Magisk»

Toril Kremmervik var en av koristene som deltok på helgens salmemaraton. Hun beskriver sin opplevelse av salmehelgen på denne måten:

– Det var magisk. Jeg klarer ikke helt å lande. Det er umulig å nullstille hjernen for å ta fatt på nye prosjekter etter dette.

Trønderen var en del av koret som sang utenfor Vår Frue Kirke i Trondheim.

Nå håper hun at folk har fått inspirasjon nok til å melde seg inn i kor.

– Dette var et enormt samhold på tvers av nasjonen. Jeg er utrolig stolt av å ha vært med på dette, og håper at mange fikk lyst til å bli med oss videre.

Beveget

Domkantor i Nidarosdomen, Petra Bjørkhaug, er beveget av det hun har fått oppleve i helgen.

– Det har vært så sterkt, sier hun med trykk.

Bjørkhaug har spilt til voksenkor, barnekor, blandakor og damekor. Hvordan korene har forberedt seg «med liv og sjel» har gjort dypt inntrykk på henne. Som kirkemusiker synes hun det er fantastisk at det hun holder på med til vanlig har fått et slikt løft.

– Det er litt uvirkelig at så mange har deltatt på dette, og at det er en sånn interesse for å synge og høre på salmer. Dette har vært en stor opptur, sier hun.

Bjørkhaug er femti år og har spilt salmer siden hun var 14-15 år gammel, men sier hun aldri har opplevd maken til det hun var med på.

– Det skiller seg fra alt annet som jeg har vært med på i livet mitt.

Hun henviser ikke bare til det som skjedde ved alteret i kirken, men også i kirkebenkene.

– Å stå bak i kirken og se at folk bare kom inn, tok en salmebok og sang med.

Stort spekter

Domkantoren viser til at den nye salmeboka har fått mange stilarter og at de er blitt tatt på alvor. Hun tror det har hatt stor betydning at salmene er blitt presentert gjennom et stort spekter av uttrykk i helgen.

– Det gjør at mange opplever gjenkjennelse. Det har ikke vært endimensjonalt.

For kantoren i Nidarosdomen var det mektig å oppleve at salmer kunne synges av alle. Hun var selv organist da 10-12 medlemmer av «Busserullgjengen» sang «Amazing Grace» og «Hvilken venn vi har i Jesus». Ikke alle hadde ord, men sang med på melodien. Petra Bjørkhaug spilte også da nasjonalsangen ble sunget.

– En time senere spilte jeg «Hvem har skapt alle blomstene». Kontrastene kunne ikke vært større, men jeg ble like rørt begge gangene.

Powered by Labrador CMS