Aksjon for flomofre tar av på nettet
Ansatte i Normisjon oppfordrer folk til å skrive «flom» i panna og gi penger til en katastrofe som har kommet i skyggen av ødeleggelsene i USA.
Bangladesh, India og Nepal er rammet av flom. Røde Kors omtaler det som en av de verste regionale humanitære krisene i Sørøst-Asia på flere år. Over 41 millioner er rammet i disse landene, og mange av dem er det fortsatt ikke mulig å nå frem til på grunn av omfattende skader på infrastrukturen i regionen.
Mange lokalsamfunn er uten strøm og rent vann, og jordskred og flom har ødelagt broer og veier. Dette gjør det vanskelig å nå frem med hjelp enkelte steder, sier generalsekretær i Røde Kors, Bernt G. Apeland.
Etterlyser mer om flom
«Jeg sitter her og vet ikke helt hva jeg skal gjøre. Kan Facebook hjelpe meg?» spør Ole Martin Rudstaden, medie- og markedssjef i Normisjon. Han er oppgitt over nyhetene som handler om at president Donald Trump «har gjort ditt og datt» og etterlyser mer stoff om flommen i Asia.
«Hvordan skal vi da samle inn nok penger til disse millioner av mennesker som er i den dypeste nød?» spør han.
Rudstaden har gjort som mange andre i Normisjon den siste tiden. Han har postet et bilde med «flom» i panna og oppfordrer folk til å gi. Idéen fikk han av kollega Sunniva Vikan som jobber som innsamlingsrådgiver. Med hjelp fra venner og kjente har hun samlet inn over 18.000 kroner til nødhjelpsarbeidet på bidra.normisjon.no. Det er en nettside der folk på en enkel måte kan starte innsamlingsaksjoner.
Aksjonen har utløst et sterkt engasjement, og ikke minst en sterk konkurranse mellom Sør-Norge og Nord-Norge. Så langt er det samlet inn litt over 80.000 kroner fra private givere på denne måten. Vikan har besøkt både India og Bangladesh og har vært i områdene som nå er rammet av flom.
– Det er fantastiske mennesker som er like mye verdt som deg og meg. De utviser gjestfrihet og pågangsmot. Jeg er venner med flere av dem på Facebook, forteller hun til Dagen.
Leder innsamlingen
Silje Anette Reiertsen, regionleder i Tromsø, er den som foreløpig har samlet inn mest penger til aksjonen, nærmere 25.000 kroner.
– Hvordan oppsto konkurransen mellom dere?
– Jeg er nordlending og svær i kjeften. Jeg sa at vi er best, men Sunniva mente at de i Sør-Norge er bedre. Vi har en vennskapelig konkurranse. Det er gøy å se hvor mange som blir engasjert og har lyst til å hjelpe andre, sier Reiertsen.
Hun satte seg først et mål om å nå 3.000. Det har hun gradvis økt.
Anne Birgitta Langmoen Kvelland, generalsekretær i Normisjon, gleder seg over initiativet fra Vikan og nettsiden som gjør det enklere å gi.
– Flere har gått inn og laget egne innsamlingsaksjoner, som kobler det opp til bursdager og konkrete hendelser. Det gjør at vi får nye mennesker i tale.
Humoristisk tilsnitt
– Hva tenker du om konkurransen mellom sør og nord?
– Det var jo i utgangspunktet ikke en konkurranse, men det har utviklet seg slik. Folk i nord har vært flinke til å gi. Det er utrolig positivt. I tillegg har aksjonen fått et humoristisk tilsnitt.
Normisjon har ingen misjonærer i India, men jobber tett sammen med kirker og organisasjoner. I Bangladesh har de utsendinger, men ingen norske akkurat nå.
Langmoen Kvelland sier det er på høy tid at mediene får øynene opp for det som skjer i Sør-Asia.
– Mange har mistet hus og hjem, mange har omkommet. Det er svært viktig at de organisasjonene vi samarbeider med får penger til å sette i gang et godt hjelpearbeid.
Hun synes det er vanskelig å vite hva som setter dagsorden i mediene, men gleder seg over at flere aviser har omtalt saken de siste dagene.