Aksjonerer med tigging mot tiggeforbud
Onsdag ettermiddag fylles Rådhusplassen i Oslo av folk med kopper og pappskilt for å tigge i protest mot tiggeforbud kommunalt og nasjonalt.
På Facebook: Tigging mot tiggeforbud - på Rådhusplassen i Oslo i dag fra klokken 15.30
– Denne aksjonen er både et signal til regjeringen og Oslo bystyre om at vi ikke ønsker et forbud mot tigging i vår kommune, sier Ruben Ramirez-Skålevik, informasjonsrådgiver i KrFU, til Dagen.
Aksjonen skal være en fredelig protest, både mot det nasjonale tiggeforbudet som er varslet å komme neste sommer, og det kommunale tiggeforbudet som ble vedtatt i Stortinget mandag.
Les også: Tror ikke tiggeforbud stanser fattige
I dag skal også Oslo bystyre vurdere et kommunalt tiggeforbud.
– Vi ønsker å påvirke vedtaket og vise det store engasjementet som er ute blant folk i forkant av eventuelle vedtak, sier Ramirez-Skålevik.
Tverrpolitisk aksjon
For det er mange som er mot tiggeforbudet som ble kjørt gjennom av regjeringen og Senterpartiet.
To jenter står bak initiativet til aksjonen og har fått med seg fem ungdomspartier på laget. Foruten KrFU er Unge Venstre, Grønn Ungdom, AUF og Sosialistisk Ungdom medarrangører. I formiddag hadde flere enn 1.100 personer oppgitt at de ville være med på tiggeaksjonen.
Opprop
I tillegg har over 4600 personer har signert oppropet «Stopp tiggeforbudet» , blant andre KrF-leder Knut Arild Hareide, KrFU-leder Emil André Erstad, SV-leder Audun Lysbakken og likestillingsombud Sunniva Ørstavik.
Unorsk lov
– Den nye loven er unorsk og strider mot ytringsfriheten, skriver Ervin Kohn ved Antirasistisk senter på mikrobloggtjenesten Twitter under emneordet #stopptiggeforbudet.
– Også Kirkens Bymisjon og Den norske kirke har vært med på å spre oppropet på Facebook, opplyser Ramirez-Skålevik.
Arrangørene oppfordrer folk til å aksjonere i andre byer på eget initiativ.
– Vi ønsker verken kommunalt eller nasjonalt tiggeforbud. Når regjeringen har fått gjennom vedtaket om kommunalt, ønsker vi å påvirke ute i kommunene, sier han.