STOD SAMMEN: «La ikke hatet splitte oss», stod det på denne plakaten i en felles demonstrasjon for jøder og palestinere i Køln i november. Siden har det vært en rekke hendelser som vekker bekymring blant jøder og i den tyske regjering.

Aksjonister stormet opplesing av verkene til jødisk forfatter

Jødiske studenter kjenner seg ikke trygge på universiteter i Tyskland.

Publisert Sist oppdatert

I helgen slo propalestinske aksjonister til mot en opplesing av verker av den kjente jødiske filosofen Hannah Arendt.

Hendelsen føyer seg inn i rekken av aksjoner som skaper bekymring på regjeringsnivå i Tyskland.

Den hundre timer lange opplesningen i et museum for samtidskunst på jernbanestasjonen i Hamburg ble søndag avlyst av sikkerhetsmessige årsaker.

Det bekrefter tysk politi til avisen Tagesspiegel. Politiets talskvinne sier saken vil bli etterforsket «på grunn av det rasistiske motivet».

Ga opp og avsluttet forestillingen

Lørdag ble forestillingen avbrutt to ganger, begge med det avisen omtaler som «hatefulle ytringer» og «hatefulle tirader».

Ifølge de to museumsdirektørene Sam Bardaouil og Till Fellrath ble den 100 timer lange forestillingen Where Your Ideas Become Civic Actions (100 Hours Reading The Origins of Totalitarianism) av den cubanske kunstneren Tania Brugueras forstyrret to ganger av en gruppe politiske aktivister.

Forestillingen bygger på analyser av jødiske Hannah Arendts verk.

– Under disse omstendighetene var den åpne dialogen som var ment med denne forestillingen ikke lenger mulig, sier regissørene.

Søndag morgen bestemte artisten seg for å avslutte forestillingen for å beskytte seg mot hatefulle ytringer og vold.

Hannah Arendt

Tysk filosof, født 14. oktober 1916 i Hannover, død 4. desember 1975 i New York.

Regnet som en av de viktigste politiske tenkerne i det 20. århundret. Mest kjent for bøkene Totalitarismens opprinnelse og Vita Activa fra henholdsvis 1951 og 1958 samt artikkelsamlingen Eichmann i Jerusalem i 1963.

Studerte filosofi, teologi og klassisk filologi under Martin Heidegger i Marburg og Edmund Husserl i Freiburg, før hun i 1928 leverte avhandlingen Der Liebesbegriff bei Augustin (Kjærlighetsbegrepet hos Augustin) i Heidelberg, under veiledning av Karl Jaspers.

Som jøde ble hun i 1933 tvunget til å flykte fra Tyskland. Bodde i Paris fram til hun i 1941 emigrerte til USA og omsider ble amerikansk statsborger.

Hadde akademiske posisjoner ved en rekke universiteter og publiserte flere bøker, essays og artikler.

Kilde: Store norske leksikon

Kulturminister Claudia Roth fordømmer aksjonen.

– Hat, antisemittisme, rasisme og slike former for vold er absolutt uakseptable og har ingen plass i kunstens rom eller noe annet sted, sier politikeren fra partiet De Grønne.

Måtte avbryte møte med israeler

Sist uke ble en høring på Humboldt Universitet avbrutt av propalestinske aksjonister. I panelet satt blant andre Daphne Barak-Erez, som er dommer i Israels høyesterett. Temaet var forfatningsmessige utfordringer i et demokrati.

Hun ble overdøvet av aktivister, som ifølge den danske avisen Politiken ropte høylytte anklager om Israels folkemord i Gaza. Møtet ble deretter avbrutt av hensyn til deltakernes sikkerhet.

– Demokratiet i blindgate

Berlins eldste universitet er kjent for å invitere til prestisjetunge forskningsopphold for deltakere fra hele verden. Målet er å skape forståelse på tvers av politiske, etniske og religiøse skillelinjer.

Demokrati, menneskerettigheter og åpenhet er idealer stiftelsen Alexander von Humboldt Stiftung setter på dagsorden. Å stenge en forelesning på grunn av trusler er derfor et stort nederlag for arrangørene.

Universitetets president Julia von Blumenthal sier dette i en pressemelding:

– Vitenskapen lever av dialog og utveksling av synspunkter. På universiteter må vi kunne tilby rom for å diskutere forskjellige meninger. Hvis vi kun kan diskutere i avlåste rom på grunn av hensynet til sikkerheten, ender ikke bare vitenskapen, men også demokratiet i en blindgate.

Krever motsvar

Tyske medier melder at jødiske studenter ikke kjenner seg trygge på landets universiteter. På Freie Universitet i Berlin ble en jødisk student slått så hardt i ansiktet at han måtte fraktes til sykehus.

Sammen med de nylige avbrytelsene har denne hendelsen fått landets utdanningsminister til å kreve juridiske muligheter for å slå tilbake mot denne typen aksjoner.

– Hat og utfall mot Israel og mot jøder kan ikke foregå uten motsvar, på universiteter så vel som alle andre steder, sier Bettina Stark-Watzinger, minister fra det liberale partiet FDP.

STATSMINISTER: Olof Schulz har lovet å beskytte tyske jøder. Her under et besøk i en synagoge i Berlin under markeringen av krystallnatten 9.november i fjor.

«Skamfull og forarget» statsminister

Debatten i Tyskland er svært polarisert. Anklager om antisemittisme har rammet flere store institusjoner, som for eksempel kunstutstillingen Documenta i Kassel. Her har et helt ansettelsesutvalg trukket seg i protest mot debattklimaet.

Tysklands statsminister har tidligere lovet å beskytte tyske jøder. Under markeringen av krystallnatten 9. november sa Olof Scholz at han er «skamfull og forarget» over en ny bølge av antisemittiske hendelser i Tyskland.

Powered by Labrador CMS