Aktive kirkegjengere forlater menigheten

På Osterøy utenfor Bergen melder folk seg ut av Den norske kirke i frustrasjon. – Det er tunge tider, sier kirkevergen.

Publisert Sist oppdatert

Fem menighetsrådsmedlemmer har meldt seg ut etter at Kirke­møtet vedtok ny vigselsliturgi 30. januar. I tillegg har to meldt seg ut av Fellesrådet, som består av seks medlemmer og soknepresten.

Det er fem kirker i kommunen, men ifølge kirkeverge Edvin Bratli er det spesielt to av kirkene som mister medlemmer; Hamre og Gjerstad.

Ras blant de aktive

Da Kirkemøtet avviste både vigsels- og forbønnsliturgi for homofile på Kirkemøtet for to år siden, kom det en del utmeldinger på Osterøy.

– Da mistet vi en del folk som vi ikke ser så ofte i kirken. I fjor, da Kirkemøtet vedtok at kirken skal få en liturgi for vigsel av likekjønnede par, fikk vi et ras av utmeldinger blant de som er aktive i kirken. Etter årets Kirkemøte fikk vi også en del utmeldinger. Blant annet har fem medlemmer i soknerådet gjort det klart at de ikke greier å stå i Den norske kirke lenger, opplyser Bratli.

Han forteller at de som nå melder seg ut er kjernetroppene som finner andre steder å gå.

– Folk flest er frustrert over at kirken har vedtatt den nye likekjønnede vigselsliturgien. Det som opprører folk er at man i det hele tatt åpner opp for det, sier han.

Kirkevergen rapporterer om dårlig stemning i de ulike miljøene. De forstår ikke Kirkemøtets vedtak og biskopene sin holdning.

– Det er de som blir sett på som syndebukker her, forteller han.

På Osterøy er det to sokneprester i fulle stillinger. I et intervju med lokalavisen Bygdanytt, sa den ene at det var uaktuelt for ham å vie to av samme kjønn, mens den andre var åpen for det. Bratli har ikke registrert noen kirkegjengere i kommunen som er positive til vedtaket.

– Jeg har i alle fall ikke hørt noe fra dem ennå. Samtidig skal vi jo som kirke gjøre jobben ut fra det vedtaket som er gjort.

Han sier til Dagen at det er slitsomt å ha en situasjon der folk «nesten står i døren og går ut, mens andre allerede har gått.»

– Kirken handler om så mye mer enn vigselsliturgi for likekjønnede. Denne saken overskygger alt. Det er slitsomt.

– Så det frivillige arbeidet lider?

– Jeg vil jo si det. Vi merker at folk vender seg inn mot bedehusmiljøet og blir mer aktive der. Etter hvert vil de sikkert dra med seg flere, tror han.

Breddekontakt

Biskop Halvor Nordhaug i Bjørgvin synes det er trist at gode medarbeidere velger å forlate kirken på Osterøy.

– Vi skulle gjerne hatt dem med videre, sier han.

I Vårt Land i går kom biskop Ole Christian Kvarme med en innstendig oppfordring til de konservative i kirken om å bli værende. «For evangeliets skyld og med tanke på kommende generasjoner.»

Avisen ga i går en oversikt over alle de lutherske alternativene til Den norske kirke. De fleste er små.

– Der er ingen annen kirke som har den breddekontakten som Den norske kirke har. Om man ønsker å nå folk med evangeliet, mener jeg bestemt at denne kirken er det beste redskapet for den visjonen. Jeg vil understreke at enhver prest og frivillig medarbeider har full mulighet til å arbeide for sitt syn, sier Nordhaug.

Robust rom

Som konservativ har han måttet tåle mye kritikk etter Kirkemøtet, men han har også fått støtte - også fra konservative kirkegjengere.

– Det tradisjonelle synet er sikret robust rom, blant annet ved at liturgien fra 2003 fortsetter. Folk glemmer hva som kunne vært alternativet, at Kirkemøtet kunne gå inn kun for den nye liturgien.

Nordhaug understreker at kirkens viktigste oppgave ikke er å bekjempe likekjønnet ekteskap.

– Det mener heller ikke de som er på konservativ side. Da bør man kanskje vurdere om saken er stor nok til å forlate det fellesskapet man er døpt inn i, sier han.

Biskopen minner videre om at selv om saken er spesielt krevende, så har den visse likhetstrekk med konflikten om kvinnelige prester og spørsmålet om ekteskap og skilsmisse.

– Det har vist seg at også på bedehuset kan holdningen endre seg. Om man går på bedehuset, så slipper man nødvendigvis ikke unna den konflikten som ligger i synet på homofilt samliv. Den vil dukke opp der også etter hvert, tror Nordhaug.

Powered by Labrador CMS