Al Jazeera-journalist pågrepet i Tyskland
Tysk politi har pågrepet en journalist i TV-stasjonen Al Jazeera som Egypt krever utlevert.
52 år gamle Ahmed Mansour ble selv født i Egypt, men har også britisk statsborgerskap. Han var på vei til Qatars hovedstad Doha da han ble pågrepet på flyplassen i Berlin.
Mansour fortalte selv om pågripelsen på Twitter lørdag ettermiddag. Nå sitter han i varetekt, i påvente av å bli framstilt for en dommer som skal ta stilling til utleveringsbegjæringen fra Egypt.
Egypt har etterlyst Mansour gjennom Interpol med henvisning til at han har gjort seg skyldig i «flere forbrytelser», opplyser tysk politi. Hva disse angivelige forbrytelsene består i, er ikke kjent.
Krever løslatelse
Al Jazeera bekrefter at Mansour er pågrepet i Tyskland og krever at han straks blir løslatt.
– Det er velkjent hvordan myndighetene i Egypt slår ned på journalister. Vår kanal, som er den mest sette i den arabiske verden, har virkelig fått merke dette, sier kanalens sjef Mostefa Souag.
– Andre land må ikke la seg bruke som redskap for denne undertrykkelsen av medier, aller minst land som respekterer pressefriheten, slik Tyskland gjør, sier han.
Respektert journalist
– Ahmed Mansour er en av de mest respekterte journalistene i den arabiske verden og må straks løslates, sier Souag.
52-åringen leder flere av kanalens mest populære nyhetsprogrammer og intervjuet nylig Abu Mohamed al-Jolani, lederen for al-Qaidas forlengede arm i Syria, Nusrafronten.
Ifølge Al Jazeera ble Mansour i fjor dømt til 15 års fengsel in absentia av en Egypts domstol, som fant ham skyldig i å ha «torturert en advokat på Tahrir-plassen i 2011», midt under opprøret som førte til at president Hosni Mubarak ble styrtet.
– Mansour har tilbakevist disse absurde anklagene, understreker Al Jazeera.
– Blodtørstig regime
– Spørsmålet er hvordan Tyskland og Interpol kan ha endt opp som redskap i hendene på det blodtørstige regimet i Egypt, som kom til makten gjennom et kupp, ledet av terroristen Abdel Fattah al-Sisi, skriver Mansour på Twitter.
Tre andre journalister fra Al Jazeera, blant dem canadieren Mohamed Fahmy og australieren Peter Greste, ble pågrepet i Egypt i 2013, funnet skyldige i å ha støttet Det muslimske brorskap og dømt til ti års fengsel.
Greste er siden deportert fra landet, mens de to andre venter på å få sine anker behandlet. (©NTB)