Al Jazeera-journalister får ny rettssak i Egypt

Egyptisk høyesterett har besluttet å oppheve dommen mot tre journalister fra Al Jazeera som i fjor sommer ble idømt fengselsstraffer, ifølge en forsvarsadvokat.

Publisert Sist oppdatert

Domstolen besluttet torsdag at australieren Peter Greste, egyptisk-canadieren Mohamed Fadel Fahmy og egypteren Baher Mohamed skal få en ny rettssak, opplyser advokaten etter høringen i Kairo torsdag.

– Domstolen har tatt deres anke til følge og beordret en ny rettssak, sier Grestes forsvarer Amr al-Deeb etter høringen, som varte i bare 30 minutter.

De tre ble pågrepet i desember i fjor og soner dommer på mellom sju og ti år for å ha samarbeidet med Det muslimske brorskap.

Dommen utløste massive reaksjoner. USA krevde at president Abdel Fattah al-Sisi grep inn, og Sisi selv uttalte at han angret på hele rettssaken.

Slipper ikke ut

En annen forsvarsadvokat sier torsdag at han tror journalistene vil måtte bli i fengsel i Egypt inntil de stilles for en ny domstol.

– De kommer ikke til å bli løslatt før de stilles for en ny domstol som skal beslutte om de skal løslates eller ikke, sier forsvarer Mostafa Nagy.

En av dømte, Mohamed Fadel Fahmy, har tidligere jobbet som frilanser for flere norske medier, blant dem NRK.

Sisi forbød den moderat islamistiske bevegelsen Det muslimske brorskap etter at han kuppet makten fra den folkevalgte presidenten Mohammed Morsi sommeren 2013.

Hundrevis dømt til døden

Flere tusen tilhengere av Brorskapet er siden fengslet, og mange hundre medlemmer er dømt til døden i summariske rettssaker.

Journalister og sekulære aktivister som ledet an i protestene mot Hosni Mubarak våren 2011, er også satt bak lås og slå.

Al Jazeera, som eies av Qatar, er blitt forbudt i Egypt etter dekningen av uroen i landet. Forholdet med de to landene var allerede da blitt kraftig forverret etter kuppet.

Qatar omfavnet Sisi

Qatar var en viktig støttespiller for Brorskapet og fordømte hærens maktbruk I desember kunngjorde imidlertid Qatars regjering at den støtter Sisi fullt ut. Omtrent på samme tid stengte Al Jazeera sin Egypt-kanal, som hadde vært en skarp kritiker av regimet i Kairo.

Det antas å ha skjedd under press fra Egypts oljerike allierte Saudi-Arabia, og det forbedrede forholdet mellom Doha og Kairo har sådd et håp om at Al Jazeera-journalistene kunne bli sluppet fri.

– Vi trenger litt tid til å fordøye dette. Det er ikke så positivt som vi hadde håpt, sier den australske journalisten Peter Grestes mor, Lois Greste, om torsdagens kjennelse.

Powered by Labrador CMS