Alarmerende økning i antall mennesker på flukt
Flere enn 45 millioner mennesker - antall flyktninger i verden er nå på det høyeste nivået siden 1994.
Antallet flyktninger i verden er nå på det høyeste nivået siden 1994. Årsaken til økningen er blant annet Syria-krisen, melder UNHCR i en ny rapport.
Samtidig forteller Redd Barna om så dårlige forhold i enkelte flyktningleirer at mange syrere tvinges til å reise hjem igjen.
På Flyktningehjelpens nettsider kan du se verdenskart med oversikt over flyktninger og internt fordrevne mennesker.
FN høykommissær for flyktningers årlige rapport «Global Trends» viser at mer enn 45,2 millioner mennesker var på flukt i slutten av 2012, sammenlignet med 42,5 millioner mennesker i slutten av 2011.
Krig er fortsatt hovedårsaken til at mennesker flykter, og 55 prosent av alle flyktningene i UNHCRs rapport kom fra fem krigsherjede land: Afghanistan, Somalia, Irak, Syria og Sudan.
- Disse tallene er alarmerende. De speiler både individuell lidelse og det internasjonale samfunnets problemer med å forhindre konflikter og finne løsninger, understreker António Guterres, som er øverste leder for UNHCR.
Syria
Kamper mellom regjeringsstyrker og opprørere i Syria fører til svært store ødeleggelser og enorme lidelser for store deler av befolkningen.
Ifølge FN er minst 93.000 drept. Hele byer er jevnet med jorden, og millioner av mennesker er drevet på flukt.
I et forsøk på å skape oppmerksomhet om den humanitære situasjonen utpekte FN i mars 2013 flyktning nummer én million. Men i virkeligheten var det langt flere, siden mange ikke var registrert av UNHCR, heter det i den nye rapporten, som er basert på informasjon fra regjeringer og samarbeidspartnere, samt UNHCRs egne tall.
Flykter på nytt
Hjelpeorganisasjonen Redd Barna har tatt for seg forholdene for syriske flyktninger i en rekke flyktningleirer som ikke har fått mye oppmerksomhet, men der situasjonen er svært vanskelig.
- Mange flykter til steder der det allerede er stor krise, blant annet Gaza, Irak og Kurdistan. Forholdene her er ofte svært dårlige, sier generalsekretær Tove R. Wang i Redd Barna til NTB.
Verst beskrives flyktningleiren al-Qaem i Anbar-provinsen i Irak. Over 6.000 mennesker har flyktet hit fra Syria.
- Men forholdene her er så dårlige at rundt 100 mennesker i snitt flykter tilbake til Syria hver dag, opplyser Wang.
Grimme tilstander
- Det er ille nok at familiene måtte flykte dit i det hele tatt, for forholdene er så vanskelige i Irak. Men etter å ha vært interne flyktninger i Syria i opptil to år, tvinger nye krigshandlinger mange til å flykte selv til så vanskelige steder som Irak og Gaza, sier Wang.
- Når de så velger å flykte tilbake igjen i Syria, viser det hvor grimme tilstandene i flyktningleiren er, understreker hun.
Hittil har Libanon, Jordan og Tyrkia tatt imot de fleste flyktningene fra Syria, og selv om forholdene også er vanskelige der, eksisterer det et visst apparat rundt flyktningene, og verden har kunnskap om deres situasjon.
- Langt mer sårbart er det derfor for flyktninger som tar seg til andre og mer ukjente steder, som Irak, Kurdistan og Gaza, sier Wang.
Tok seg inn i Gaza
Den syriske flyktningen Samir, hvis familie opprinnelig kommer fra Jenin på Vestbredden, valgte å ta seg ulovlig inn i Gaza.
- Det er mellom 140- 200 syriske familier i Gaza nå, men ingen har kontakt med hverandre og det finnes ikke noe nettverk som hjelper oss, sier en desperat Samir i et intervju med Redd Barna.
- Jeg har verken jobb eller penger, og det er helt umulig å få noe å gjøre her, sier han.