Åleskjær forsvarer black metal-band: – Deler av kirken har en langt styggere historie
Forfatteren mener kirken bør fjerne alle bilder av Olav den hellige. – Meningsløst, svarer kristen faktasjekker.
I helgen rykket sjefredaktør i Dagen, Vebjørn Selbekk, ut med en klar melding til frontfiguren i et av Norges største black metal-band, Satyricon-vokalist Sigurd Wongraven:
«Er det nå du til slutt skal ta avstand fra kirkebrannene, Sigurd Wongraven?», skrev Selbekk i en leder i Dagen som også ble publisert i Nettavisen.
Nå får Wongraven støtte fra en kristen forfatter.
Forsvarer kirkebranner
Anledningen for kronikken var 30 årsdagen for brannen i Fantoft stavkirke, som ble starten på en bølge av kirkebranner. I 1992 brant ni kirker på seks måneder.
Wongraven har flere ganger forsvart kirkebrannene og sa senest i 2017 at det handlet om å forsvare Norge mot de kristne.
– Fordi jeg lever i et hedensk land, som kristne har invadert, så kan jeg ikke ta avstand fra å brenne kirker, uttalte Wongraven til et av verdens største metal-magaziner, Metal Hammer, i 2017.
«Kampanje mot Wongraven»
Nå får Wongraven støtte fra kristent hold.
I et innlegg på Facebook skriver forfatter og skribent David Åleskjær at Selbekks kritikk mot Wongraven er urimelig.
«Da synes jeg først det er på sin plass at alle norske kirker fjerner ethvert bilde av Olav den såkalt hellige, som brant gudehov. Han brant dem mens det var folk samlet i dem», skriver Åleskjær.
Gudehov var norrøne tempelbygninger som var vanlige før Norge ble kristnet på 1000-tallet.
På bloggen davidsliv.com kaller Åleskjær Selbekks kronikk en «slitsom og barnslig retthaversk kampanje mot Sigurd Wongraven».
«Anti-kristne bjelker»
Forfatteren mener det er deler av kirken som har noe å beklage – ikke svartmetall-miljøet.
«Deler av kirken har en langt styggere historie enn svartmetalen, så det her blitt litt som å be en ikke-troende om å fjerne en bitteliten flis i øyet sitt, mens man selv som institusjon har så mange anti-kristne bjelker å ta tak i at det ikke er lett å vite hvor man i det hele tatt skal begynne», skriver han.
Til Dagen sier Åleskjær at han ikke kjenner seg igjen i Selbekks beskrivelse av metal-miljøet.
– Å si at man ikke tar avstand fra voldsbruk i metal-miljøet, er tullprat. Det er verdens vennligste og fredeligste miljø. Jeg har vært på rockepuber i hele mitt liv, samtidig som jeg har vært tydelig på min tro, og aldri en eneste gang har jeg opplevd trusler eller utrygghet, skriver Åleskjær i en tekstmelding.
– Meningsløst å sammenligne
Bjørn Are Davidsen er rådgiver i tankesmien Skaperkraft og ekspert på kristendom i middelalderen. Han er også redaktør for nettstedet fagsjekk.no, som faktasjekker lærebøker i skolen.
Han reagerer på Åleskjærs skildring av kristningen av Norge.
– Det å gi noen mer skyld enn andre her, blir veldig meningsløst. Norske vikinger brant kloster og drepte prester og nonner lenge før Olav den hellige, for eksempel Lindisfarne på slutten av 700-tallet. I kristenretten ble det lagt ned forbud mot blodhevn, sier Davidsen.
Faktasjekkeren mener Åleskjær er med på å forsterke myter om hvordan kristningen skjedde.
– Kristningen var en innside-operasjon som foregikk over mange hundre år, der nordmenn flest anla troen fordi den var et bedre alternativ.
– Så du mener altså ikke at det er grunn til å ta ned bilder av Olav den hellige?
– Nei, tvert imot. Grunnen til at Olav den hellige ble helgenkåret var at han la ned sverdet sitt, noe som gjorde han til et symbol på å gi sitt liv. Det som skjedde under kirkebrannene var det motsatte av det Olav stod for, mener Davidsen.
Selbekk: – Fortell det til de etterlatte
Sjefredaktør i Dagen, Vebjørn Selbekk, mener Åleskjær tar for lett på kirkebrannene.
Særlig fordi brannmannen Odd Ingar Krogfoss døde i brannen i Metodistkirken i Sarpsborg 1. juledag 1992.
– Åleskjær kan begynne med å fortelle familien til brannmannen som døde, at dette bare var en liten detalj, sier Selbekk.
Han mener det er spesielt at Åleskjær velger å gå tusen år tilbake i tid for å forsvare Wongraven.
– Vi snakker om noe som skjedde for 30 år siden som folk forsvarer helt opp til egen tid. Jeg opplever ikke at noen har forsvart Olav den helliges kristning av Norge med vold, i den grad det skjedde, men i svartmetall miljøet tar man ikke avstand fra voldsbruk.
– Wongraven har tjent seg rik og oppnådd suksess opp av askehaugen av norske kirker. Da synes jeg ikke det er for mye å forlange at vi får vite hva han står for i dag, sier Selbekk.
Musikk og vin
Åleskjær svarer Selbekk slik:
– Å si at Wongraven har tjent seg rik på askehaugen av norske kirker, er rett og slett utrolig barnslig. Sigurd har tjent seg rik på meget god musikk og vin.
– Den med brannmannen synes jeg var rimelig drøy og tabloid. Jeg har ikke ett sekund forsvart kirkebranner. Det blir som om Selbekk skulle stått til ansvar for alt Jehovas Vitne driver med bare fordi han nylig har forsvart dem på lederplass, mener Åleskjær.
Sigurd Wongraven har ikke besvart Dagens henvendelser.
Denne uken lanserte Dagen podkasten «Kirkebrannene» om de satanistisk motiverte brannene i 1992. Du finner hele podkasten i iTunes eller Spotify. Du kan også høre første episode i avspilleren under: